<strong>LOVER INKLUDERING - IKKE LEGALISERING:</strong> Helseminister Bent Høie (H) sier brukerne skal blir hørt i arbeidet med en ny ruspolitikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LOVER INKLUDERING - IKKE LEGALISERING: Helseminister Bent Høie (H) sier brukerne skal blir hørt i arbeidet med en ny ruspolitikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Rusreform

Bent Høie kaller rusavhengighet «en sykdom» - men vil ikke legalisere

Helseministeren lover at Norges nye ruspolitikk skal inkludere brukerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): - Personer som er rusavhengige skal ikke skyves ut, de skal inkluderes.

Slik oppsummerer helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sin visjon for Norges nye ruspolitikk.

Høie har nedsatt et nytt rusreformutvalg som får kritikk så ørene flagrer i en kronikk i Dagbladet:

«Beskjeden til utvalget er: Kom gjerne med forslag til en mer human og moderne narkotikapolitikk, men hvis kunnskapen leder dere mot andre måter å regulere stoffene på enn totalforbud, så vil vi ikke høre om det», skrev artikkelforfatterne, som også reagerte på dårlig brukerrepresentasjon i utvalget.

«Når en folkebevegelse kuppes av et mindretall, ut fra tanken om at folket selv umulig kan vite sitt eget beste og i hvert fall ikke kan drive fram reformene selv - vet vi nå fra historien at det kan bære svært galt av sted», står det videre i kronikken.

Avviser utvalgskritikk

Helseminister Høie hevder kritikken mot rusreformutvalget bommer på minst to områder:

- For det første så er det brukerrepresentasjon i dette utvalget. Vi har to personer, med ulik bakgrunn, som begge har bakgrunn som brukere, sier Høie.

I alt sitter det ti personer i Høies nye rusreformutvalg.

- Og for det andre, så respekterer jeg at det finnes dem som ønsker legalisering av rusmidler i Norge, men det finnes det ikke politisk flertall for. Derfor har heller ikke rusreformutvalget et mandat som åpner for å vurdere legalisering av ulovlige rusmidler. Personlig mener jeg også at legalisering av rusmidler er feil vei å gå, fortsetter Høie.

- Rusavhengighet er en sykdom

Høie insisterer, på tross av kritikk fra brukerstemmene på rusfeltet, på at hans nye reform har bred støtte i brukermiljøet, selv om legalisering altså ikke er aktuelt.

STORSLÅTT FESTÅPNING: Petter Uteligger har brukt de siste månedene på å starte en kaffebar sammen med gatemiljøet i Oslo. Arbeidet med å få kafeen opp å stå skal bli en dokumentarserie på TV2, i dag stod den store åpningen for tur. Akersgata var stengt av, og fylt opp med mennesker, musikk og kjærlighet. Video: Anna Näumann / Reporter: Kine Falch Vis mer

- De som jobber for legalisering må gjøre det på et annet vis enn gjennom rusreformutvalget, sier han.

Høie legger til at Norges nye ruspolitikk skal flytte fokus fra straff til hjelp.

- Rusavhengighet er en sykdom. De som er rusavhengige skal få hjelp, ikke straff. I dag er det sånn at rusavhengige møtes med bøter og annen form for straff, og slik skal ikke framtidas ruspolitikk se ut. De som ruser seg skal inkluderes og møtes med hjelp, sier han.

Legalisering og Venstre

Krefter i regjeringspartner Venstre vurderer derimot å legalisere flere rusmidler. Partiet har sitt landsmøte til helgen.

Venstres helsepolitiske talsmann Carl-Erik Grimstad og byråd for sosial, bolig og inkludering i Bergen, Erlend Horn, foreslår å «klassifisere rusmidler etter skadepotensial og regulere tilgangen til dem deretter».

- Folk begynner ikke med heroin selv om de drikker vin, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer