DROPPER RESERVASJON: Det fortalte helseminister Bent Høie på en hasteinnkalt pressekonferanse i går. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
DROPPER RESERVASJON: Det fortalte helseminister Bent Høie på en hasteinnkalt pressekonferanse i går. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Bent Høie sender nytt abortforslag på høring

Trolig klart uka etter neste uke. Høie freder abortloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Bent Høie vraket i går reservasjonsordningen. Han og KrF jobber med en ny løsning som han garanterer vil ivareta både pasientrettigheter og alle fastlegers samvittighet når det gjelder abort-spørsmål.

Helseminister Bent Høie ville ikke gå inn på detaljene i den nye løsningen i går. Men Dagbladet kan i dag erfare at Bent Høie freder abortloven. Det vil ikke bli snakk om endringer i den. Det er også klart at det nye forslaget vil bli sendt på høring.

KrF-nestleder Dagrun Eriksen sa til pressen i går at hun ikke trodde en ny runde var hensiktsmessig for saken.

Men helseministeren skal altså ha funnet grunn til å åpne for at de som ønsker det, skal få komme med innspill.

Løsning uka etter neste Etter det Dagbladet har grunn til å tro, kommer det nye forslaget ikke neste uke, men uka deretter. Saken kan være ryddet unna før Høyres landsmøte 9. - 11. mai. Forrige forslag var på høring i tre måneder, den nye høringsrunden kan bli kortere.

Det vil altså ta noe tid før den nye løsningen kan vedtas i Stortinget.

I dag er det slik at når en kvinne går til fastlegen og ber om hjelp til å få utført abort, skal hun fylle ut et skjema der hun skriver under på av hun ønsker svangerskapsavbrudd. Legen skal signere på at han eller hun har gitt nødvendig informasjon. Det skal også sendes en egen henvisning med medisinske opplysninger til klinikken som skal utføre inngrepet.

Etter det Dagbladet forstår, kan det nå bli snakk om å kutte ut det som innebærer at fastlegen aktivt henviser. Både helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg har flere ganger understreket muligheten som kvinner har til å gå direkte til sykehuset. Dette gjøres av om lag 90 prosent av kvinner i Oslo.

Må informere Bent Høie har tidligere gjort det krystallklart overfor Dagbladet at alle leger skal kunne ta imot gravide pasienter og gi dem informasjon. Presiseringen kom etter at TV2 og Dagbladet omtalte en streng formulering i reservasjonsforslaget, der fastleger også kunne nekte å svare kvinner på spørsmål om svangerskapets lengde. Informasjonskravet vil bli opprettholdt i det nye forslaget.

Heller ikke det gamle reservasjonsforslaget endret abortloven, det la til en reservasjonsmulighet i helse- og omsorgstjenesteloven og pasient- og brukerrettighetsloven.

- Jeg regner med å legge fram en løsning om kort tid. Jeg vil ikke i dag legge fram detaljene om hva løsningen er, men er veldig tydelig på at den ikke innebærer en reservasjonsmulighet. Det viktigste er kvinnen, sa Bent Høie i går.

Han sa også at løsningen vil ivareta antiabortlegenes samvittighet.

Bent Høie har jobbet med reservasjonsretretten over tid. Til Dagbladet i går sa han at han i vinter/ vår en gang skjønte at saken måtte få en annen løsning.

Lyttet til folket Tusener i 8. mars-tog, sterk motstand fra høyreordførerne, fra kommunene og folk flest i meningsmålinger, debattinnlegg og høringsuttalelser beveget helseministeren.

- Det gjorde inntrykk. Jeg så at det var sterk, samlet, folkelig motstand. Det var bakgrunn for at jeg satte i gang arbeidet, sier Bent Høie til Dagbladet.

Likevel holdt han helt tett til pressen, og forsvarte reservasjonsordningen.

Tok opp saken på budsjettkonferansen To dager etter de rekordstore 8. mars-togene landet over, tok han opp saken med statsminister Erna Solberg på budsjettkonferansen på Hurdalsjøen. Der begynte arbeidet med å snu saken. Etter hvert tok han kontakt med Olaug Bollestad, KrFs helsepolitiker. Det var da KrF-leder Knut Arild Hareide kom tilbake fra pappaperm, at saken løsnet. I løpet av våren har Høie også vært i kontakt med Legeforeningen, som har endret sitt standpunkt i saken i løpet av året som har gått, fra ja til nei til reservasjon.

Før påske hadde han møter med både KrF og Legeforeningen. Da skal det ha kommet et gjennombrudd i saken.  etter at den hadde fått modnet i KrF gjennom våren. Både Bent Høie og KrF avviser at det har vært utøvd press.

KrF kuppet nyheten Det kom likevel overraskende på Høie at Hareide gikk ut i avisa Vårt Land torsdag kveld gikk ut og åpnet for alternativer til reservasjonsordning. Da hasteinnkalte han til pressekonferanse fredag morgen.

- Da det kom fram i går at krF vil åpne for alternativ, fant jeg det riktig å si at alternativet snart er klart og at det ikke blir noen reservasjonsmulighet. Jeg er glad for å ha fått aksept for det, sier helseministeren.

Høyre har nå snudd tilbake til sitt opprinnelige utgangspunkt. Det var KrF som fikk regjeringen med på reservasjonsordningen i bytte mot støtte til regjeringen.