TOBAKKSFRI GENERASJON:  Bent Høie i Paris med ministere og statssekretærer fra Frankrike , Australia, Irland, New-Zealand, Storbritannia, Sverige, Sør-Afrika, Ungarn og Uruguay. FOTO: Helse- og omsorgsdepartementet.
TOBAKKSFRI GENERASJON: Bent Høie i Paris med ministere og statssekretærer fra Frankrike , Australia, Irland, New-Zealand, Storbritannia, Sverige, Sør-Afrika, Ungarn og Uruguay. FOTO: Helse- og omsorgsdepartementet.Vis mer

Bent Høye: - Vi jobber nå sammen for en tobakksfri generasjon

- Bent Høie bør komme seg hjem, sier Fpu-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Bent Høie (H) er i Paris på et møte om standardiserte tobakkspakninger. Det er Marisol Touraine, Frankrikets helseminister som har tatt initiativ til møtet.

- Vi skal jobbe sammen for å få en tobakksfri generasjon. Vi har nå etablert ett nettverk bestående av ti land som skal dele erfaringer. Dette kan også komme andre land til gode, sier Høie til Dagbladet.

Australia er det eneste landet som så langt har tatt i bruk standriserte tobakkspakker. Irland og Storbritannia er på vei like etter. I mars la Helsedepartementet ut et forslag om standardisering av snusbokser og røykpakker til høring.

Forslaget innebærer blant annet å innføre kanter på snusbokser og fjerne snuslokket, noe som trolig vil resultere i en pakkeordning lignende den røykprodusenter forholder seg til nå.

Høie er overbevist om at landene som nå møttes i Paris sammen kan jobbe mot tobakksindustrien.

Industrien vil tape - Vi er helt overbevist om at industrien kommer til å tape. På et tidspunkt kommer det ikke til å være noen som driver med tobakk i Norge, sier Høie.

Ikke alle er like begeistret over forslaget. Blant dem er leder for Fremskrittspartiets Ungdom (Fpu), Atle Simonsen.

- Bent Høie bør komme seg hjem fra Paris, folk slutter å røyke som aldri før. Han bør ha viktigere saker å ta seg til, sier Simonsen til Dagbladet.

Han syns forslaget om standariserte røykpakker er en dårlig idé.

Dårlig idé  - Det handler om en produsents eiendsomrett til sitt eget varemerke. Vi i FpU syns det er dumt at Høie vil innføre et forslag som griper så langt inn i eiendomsretten og som ikke engang Jonas Gahr Støre vurderte som helseminister. Hvis man først skal gjøre noe som bryter med ens prinsipper, må det være i det minste ha en positiv effekt. Det er ikke tilfelle i denne saken.   

Simonsen viser til en studie fra London Economics i 2013 om antall røykere i Australia. Der konkluderes det med at nedgangen i antall røykere fortsatte i samme tempo som før innføringen av de standardiserte pakkene. De siste tallene fra handelsnæringen i Australia viser at antall røykere blant ungdom er på vei opp for første gang på lang tid.

- Folk over 18 år kan tenke selv - Det er mange gode grunner til å legge dette forslaget i skuffen. Konsekvenser som økt smugling, internasjonale avtaler om varemerkefrihet og eiendomsrett er noen av de. Det viktigste er imidlertid at folk over 18 år er i stand til å tenke selv. Politikere som tror de vet bedre enn voksne mennesker har jeg ikke sansen for, sier Simonsen.

Høie mener på sin side av argumentet om eiendomsretten ikke holder, og at det faktisk er snakk om å redde liv.

- Tobakk tar livet av halvparten av dem som røyker daglig. Å ha eierett til sin egen logo er mindre viktig enn folks helse, sier han.

Slik kan den standardiserte røykpakken bli seende ut i Norge. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet.
Slik kan den standardiserte røykpakken bli seende ut i Norge. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet. Vis mer