Bente (59) ble knivstukket 17 ganger. Nå er kvinnen dømt

- Jeg er lettet, sier Bente Åstebøl Pellerud til Dagbladet.

BLE OVERFALT: Bente Åstebøl Pellerud ble overfalt og knivstukket i februar i fjor. Foto: Ole Johnny Myhrvold / Glåmdalen
BLE OVERFALT: Bente Åstebøl Pellerud ble overfalt og knivstukket i februar i fjor. Foto: Ole Johnny Myhrvold / Glåmdalen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var lørdag 10. februar i fjor at Bente Åstebøl Pellerud ble overfalt i gågata i Kongsvinger.

Bente har MS og gikk med stokk fordi hun har dårlig balanse. Plutselig ble hun dyttet i bakken. Deretter ble hun knivstukket 17 ganger av en fremmed kvinne.

- Jeg husker at jeg seilte sammen, og at jeg ropte på hjelp. Jeg forsto ikke at hun hadde kniv. Det gikk så fort, sier hun til Dagbladet.

Nå, ett år senere, har dommen falt i Glåmdal tingrett. Kvinnen som var tiltalt for drapsforsøket på Bente, ble dømt til tvungen psykisk helsevern.

- Jeg er lettet. Hun hadde det ikke noe godt, sier 59-åringen.

BLE SKADET: Bente Åstebøl Pellerud fikk flere knivstikk, men overlevde. Foto: Ole Johnny Myhrvold / Glåmdalen
BLE SKADET: Bente Åstebøl Pellerud fikk flere knivstikk, men overlevde. Foto: Ole Johnny Myhrvold / Glåmdalen Vis mer

- Var heldig

I dommen står det at Bente ble knivstukket i høyre kinn, foran høyre øre, to ganger i halsen, høyre side av nakken, flere ganger ved skulderen, høyre side av brystet, samt flere ganger i hendene.

Det står også at det må anses som en tilfeldighet at hun ikke fikk alvorlige og livstruende skader som følge av hendelsen.

«Ved dypere stikk kunne man sett for seg for eksempel skade på store blodkar med risiko for forblødning, eller stikkskader inn gjennom brystveggen med risiko for kollaps av lungene», står det i rettsmedisinerens sakkyndige uttalelse.

- Dagene går bra nå. Jeg var heldig. Det kunne gått mye verre, sier hun.

Hun forteller også at hun fikk mye oppmerksomhet, blomster og oppfølging i tiden etter hendelsen.

BLE TRUFFET: Svein P. Flaen ble truffet av kniven. Foto. Privat
BLE TRUFFET: Svein P. Flaen ble truffet av kniven. Foto. Privat Vis mer

Ble stoppet

Det kunne gått verre med Bente dersom en forbipasserende mann ikke hadde kommet til unnsetning.

Svein P. Flaen skjønte med en gang ikke hva han var vitne til. Men så oppdaget han kniven.

- «Vi må gjøre noe, for pokker», skrek jeg. Det var 40-50 personer rundt, men ingen gjorde noe. Alle var helt stive, forteller han.

Han tok Bentes stokk og slo kvinnen i hodet for å sette henne ut av spill. Da angrep den nå dømte kvinnen ham i stedet, og han fikk flere knivrisp i ansiktet. Dette kommer også fram i dommen.

Flaen klarte til slutt å få tak i hånden som kvinnen hadde kniven i, og fikk deretter hjelp av en annen til å bryte opp hånden slik at kniven falt ut.

- Jeg hadde masse tanker i hodet. Men jeg tenkte først og fremst: «hvordan vil jeg ha det etterpå, om hun dør?», sier han i dag.

Siden hendelsen, har Bente og Svein Flaen hatt en del kontakt. Han ble blant annet invitert med på helikopterturen som Bente og ektemannen fikk i bryllupsgave av barna.

Han er glad det endelig har kommet en dom i saken.

- Det var tre dager i retten med forferdelig innhold. En sak med bare tapere, sier han.

Dømt

Kvinnen som nå er dømt for drapsforsøket, hadde i tiden før overfallet vært innlagt på psykiatrisk sykehus, men slapp ut fordi hun hadde fungert bra over en lengre periode og tok medisin, heter det i dommen.

Hun erkjente ikke straffskyld i retten, men erkjente de faktiske forholdene.

I tillegg til drapsforsøket på Bente, var kvinnen tiltalt for vold og trusler mot sine barn. Dette ble hun også dømt for.

Dagbladet har vært i kontakt med kvinnens forsvarer, Finn Krokeide.

Han ønsker ikke å kommentere dommen utover at han er kjent med den. Han vil heller ikke svare på om dommen vil bli anket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer