SLUTTER:  Bente Mikkelsen (t.v) slutter som administrerende direktør i Helse Sør-Øst. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SLUTTER: Bente Mikkelsen (t.v) slutter som administrerende direktør i Helse Sør-Øst. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Bente Mikkelsen slutter i Helse Sør-Øst

Har fått ny jobb i verdens helseorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Administrerende direktør i Helse Sør-Øst Bente Mikkelsen slutter.

Det melder NTB i kveld. Peder Olsen blir konstituert som ny administrerende direktør.

I en pressemelding i kveld opplyser helseforetaket at Mikkelsen skal begynne i ny jobb i verdens helseorganisasjon.

- Jeg ser frem til å gå inn i en ledende stilling i WHO der jeg skal jobbe med forebygging og livsstilssykdommer. Dette er en av virkelig store helseutfordringene, både globalt og i Norge, sier Mikkelsen.

Stolt over jobben Mikkelsen sier i pressemeldingen at hun er stolt over hva hun har vært med på.

- Jeg er stolt over hva Helse Sør-Øst har fått til i de ti årene jeg har vært her. Vi har i dag over en million flere pasientkonsultasjoner i året enn da vi startet i 2002. Vi fokuserer mer på pasientkvalitet og brukermedvirkning, og vi jobber systematisk med å redusere ventetidene.  Forskningsinnsatsen er doblet og innovasjon er satt på kartet. Samtidig har vi gjennomført flere store sammenslåinger og tegnet opp et nytt sykehuskart. Det har vært krevende og det er på tide å gi stafettpinnen videre, sier Mikkelsen.

I perioden som administrerende direktør har hun blant annet måttet håndtere sammenslåingen av sykehusene Ullevål, Aker, Radiuhospitalet og Rikshospitalet til Oslo Universitetssykehus (OUS).

Prosessen har vært svært omdiskutert og preget av skandaler. Seinest på fredag meldte VG at ansatte mener hele ti dødsfall skyldes omoraniseringen.

Etter mye bråk den siste tida gikk styret i Helse Sør-Øst ut sist torsdag og uttalte at Mikkelsen hadde styrets fulle tillit.

Snudde etter omstrid kurs-avgjørelse Ved årsskiftet var Mikkelsen i søkelyset da hun bestemte seg for å dra fem måneder til Roma for å delta på et NATO-kurs. Kritikken om avgjørelsen haglet fra flere kanter, og gikk ut på at tidspunktet, midt i fusjonsprosessen, var feil. Til slutt kuvendte Mikkelsen og droppet turen.

Styrelederen i helseforetaket mener Mikkelsen har gjort en god jobb, og sier i at han «ikke er i tvil om at pasienttilbudet har blitt betydelig forbedret i tiårsperioden».

 - Jeg beklager at Mikkelsen slutter, men forstår at hun tiltrekkes av WHO, sier Oksum

Helse Sør-Øst har ansvaret for sykehustilbudet til 2,7 millioner nordmenn og har 70.000 ansatte og et budsjett på 60 milliarder kroner.