Bentes smertehelvete

18 år gamle Bente Hay ligger og vrir seg i smerte. Det har hun gjort i halvannet år siden en sykehustabbe påførte henne smertene. I går ble hun fløyet inn til Nordland sentralsykehus (NSS) i Bodø. Der sier legene at hun er en hypokonder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er pasientombud Bjørn Tønsager som hevder at legene på Nordland sentralsykehus anser Bente som en hypokonder som trenger psykiatrisk behandling. I går ble Bente - sterkt imot sin vilje - fløyet fra Rikshospitalet tilbake til NSS.

- Dette orker jeg ikke lenger. Det er bedre å dø, sa Bente til mammaen sin for tre dager siden. Da var det klart for overflytting til Bodø.

- Bente er livredd NSS, og utslitt av kampen mot smertene, sier mor Vigdis Hay.

Nektes å snakke

18-åringen er en levende kasteball i det offentlige medisinske Norge. Krisen toppet seg da hun ble fløyet tilbake til Bodø.

Da ambulanseflyet landet ved 16-tida, var Bente så omtåket av smerter og medisiner at samtlige involverte leger nektet Dagbladet å komme i nærheten av henne. Dette til tross for at 18-åringen på forhånd hadde gitt tillatelse til å bli intervjuet og fotografert.

Bente Hays smertehelvete startet da hun fikk en sprøyte for epilepsi i desember 1998, ved sykehuset i Stokmarknes nær hjembyen Sortland. Sykehuspersonellet satte et feil sprøytestikk i venstre hånd. Sprøyta traff vevet - og rammet nervesystemet i hele venstre arm. Norsk Pasientskadeerstatning har erkjent ansvar. Etter tabben har voldsomme smerter vært hverdagen.

- Et overgrep

Pasientombudet i Nordland, Bjørn Tønsager, kaller re-innleggelsen ved NSS et overgrep.

- NSS i Bodø har aldri evnet å behandle henne, hevder Tønsager.

- To ganger er Bente forsøkt tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus. Begge gangene ble hun sendt i retur med beskjed om at det er smerter, ikke psykiatri, dette handler om. Likevel mener NSS fortsatt at hun er en vrangviljet, utspillende hypokonder, sier Tønsager.

Dette har han også skrevet i et sterkt og anklagende brev til sykehusledelsen.

- Hva bør skje?

- Hun må flyttes til et sykehus som har kompetanse til å danne en flerfaglig behandlingsgruppe.

Vigdis Hay mener - i likhet med lege Bjørn Fagerlund ved en privat smerteklinikk i Oslo - at datteren må sendes til eksperter i Tyskland.

Like før jul ble Bente utskrevet fra NSS, reiste til Trondheim og fikk operert en «smerteboks» inn i ryggen. Den ga strømimpulser til ryggmargen og dempet smerten. Men utover våren avtok virkningen, og nå har boksen ikke lenger effekt.

Kutter trådene?

- Bente har smerter hele tida. Men når hun får anfall - de kommer flere ganger i døgnet - er det helt ulidelig å se og høre på, sier Vigdis Hay.

Bente har forsøkt å ta sitt eget liv på grunn av smertene. Nå sier mora:

- Vi vurderer å kutte nervetrådene. Det vil gjøre Bente lam i armen, men forhåpentlig også følelsesløs. Hun er blitt advart mot risikoen for fantomsmerter. Men som Bente sjøl sier: - Alt er bedre enn det helvetet jeg har nå. Døden også.

SLIK HAR BENTE DET HVER DAG: - Jeg vil bare dø, sier den atten år gamle jenta.