Beograd: Lang tiltale

Når siktelsen mot Slobodan Milosevic foreligger i Beograd, kan den omfatte alt fra drap og ulovlig salg av gull til valgsvindel og ulovlig boligbygging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En statsadvokat i Beograd har satt i gang etterforskning for å finne ut om daværende president Milosevic ulovlig overførte 173 kilogram gull til Sveits mellom 21. september og 21. november i fjor, mens opptøyene, som endte med hans fall, pågikk i Beograd.

Politiet etterforsker også om inntekter fra salg av dette gullet ble overført til bankkonti på Kypros og i Hellas som tilhører ham eller nære medarbeidere av ham.

Milosevic ler av disse anklagene, og sa i går at den som finner gullet eller pengene, skal få alt.

Den tidligere sjefen for sikkerhetspolitiet, Rade Markovic, ble arrestert i februar og siktet for forsøket på å drepe opposisjonslederen Vuc Draskovic i ei trafikkulykke i 1999. Fire av medarbeiderne til Draskovic ble drept. Man antar at dette skjedde på ordre fra Milosevic. Det kan derfor ende med tiltale for drap og drapsforsøk.

Sikkerhetspolitiet mistenkes også for drapet på avisredaktøren Slavko Curuvija i 1999. Han var en gang på linje med Milosevic, men vendte seg mot ham. Igjen antas Milosevic å stå bak.

Den tidligere presidenten i Jugoslavia, Ivan Stambolic, ble bortført under en fottur 25. august i fjor. Ingen har seinere sett eller hørt noe til ham. Hans advokat tror Stambolic ble drept dagen etter. Igjen: Kunne dette skje uten på ordre fra eller med godkjenning av Milosevic?

Etter presidentvalget i september forsøkte man å frata Vojislav Kostunica seieren gjennom valgfusk. Dette er under etterforskning, og i samme sekken vil man antakelig legge valgfusk i kommunevalget i 1996. Hvem andre enn Milosevic satte dette i scene?

Samtidig anklages den tidligere presidenten for å ha tilranet seg en luksuriøs statlig villa ved å forfalske dokumenter.