Beordrer alle katter drept

Kinesiske myndigheter frykter at et mutert sars-virus har brutt ut i Guangdong. Viruset kan stamme fra katter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kinesiske myndighetene varsler tøffe sanksjoner etter at sars-viruset har dukket opp igjen. Verst går det ut over de populære viltkjøttmarkedene i Guangdongprovinsen. I dag har de lokale myndighetene i provinsen bestemt at markedene skal stenges, og at alle kattene skal drepes.

- Vi stenger alle viltmarkedene i Guangdong umiddelbart, og har beordret alle katter drept, sier assisterende helsesjef i provinsen, Feng Liuxiang, ifølge nyhetsbyrået AP. I alt dreier det seg om 10 000 katter.

Frykter smittekilde

Grunnen til reaksjonen er forskningsmateriale myndighetene samlet inn under det forrige utbruddet av epidemien. Da myndighetene fikk kontroll over smitten, fant de liknende virus i de populære snikekattene. Snikekattene er svært populære delikatesser i Kina, og selges på viltmarkedene.

I dag melder forskere ved Hong Kong Universitetet at viruset de har identifisert i en fjernsynsprodusent fra Guangdong ligner på virus de har funnet i snikekattene.

Det som bekymrer mest er at viruset er en mutert versjon av viruset som forårsaket det forrige sars-utbruddet.

- Det er definitivt et coronavirus, men det er bygget opp forskjellig fra det forrige. Gentestingen vår bekrefter det, sier Chen Qiuxia ved Guangdongs smittevern til Reuters.

Men kinesiske myndigheter har ennå ikke bekreftet at mannen er sars-smittet. En offisiell uttalelse er ventet i løpet av uka.

Markedene åpnet igjen i august

Da sars-epidemien raste på sitt verste i fjor, ble viltmarkedene stengt over hele Kina. I august ga myndighetene klarsignal til at markedene kunne åpne igjen, til tross for sterke advarsler fra helsepersonell i Hong Kong.

- Smittekontrollkontorene våre undersøker situasjonen, og overvåker utviklingen nøye, sier Wang Ming til det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

774 mennesker døde som følge av sars før epidemien avtok i juni i fjor. Nesten 8000 mennesker ble smittet.

FORBYS: Snikekatter er populære matvarer i sør-Kina. Nå stenges viltmarkedene av frykt for en ny sars-epidemi.
DELIKATESSE: Forskere fra Hong Kong har funnet virus i snikekattene som ligner på sars. En mann er smittet i Guangdongprovinsen.