Krigen i Ukraina

Beordrer evakuering av områder i Donetsk

Zelenskyj sier lørdag kveld at ukrainske myndigheter vil evakuere personer i Donetsk.

EVAKUERER: Den ukrainske presidenten ber folk evakuere Donetsk. Foto: Javad Parsa / NTB
EVAKUERER: Den ukrainske presidenten ber folk evakuere Donetsk. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det pågår harde kamper mellom ukrainske og russiske styrker. Lørdag formiddag meldte britisk etterretning at Ukraina hadde lykkes med å stanse russiske angrep ved frontlinjen nær Donbas.

Zelenskyj sier lørdag kveld at ukrainske myndigheter har bestemt en obligatorisk evakuering av personer i regionen rundt den østlige byen Donetsk, melder Reuters.

- Regjeringen har allerede tatt en beslutning om obligatorisk evakuering fra Donetsk-regionen, sier Zelenskyj.

Presidenten oppfordrer de hundretusener av ukrainere som fortsatt oppholder seg i kampsoner i den større Donbas-regionen om å evakuere.

- Vår så snill og rett dere etter dette. I denne fasen av krigen er terror Russlands hovedvåpen, sier han.

- Begynner å bli slitne

Sjef for Storbritannias MI6, Richard Moore, sier at russerne i Ukraina begynner å bli ordentlig slitne. MI6 er Storbritannias sivile etat for utenriksetterretning, og har som oppgave å innhente etterretning i utlandet.

Moore postet innlegget sammen med en Twitter-post av den britiske etterretningen, som skriver at Kreml er desperate.

- Russland har mistet titusenvis av soldater og bruker våpen fra Sovjet-tida. Deres utdaterte missiler dreper og skader uskyldige ukrainere. Russland vil ikke vinne denne urettferdige krigen, skriver de.

NB! STERKE INNTRYKK: Bildene fra stedet skal vise utbrente køyesenger. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement Vis mer

Våpenproblemer

- Disse våpnene har relativt små stridshoder og er laget for å ødelegge fly og helikoptre. De kan utgjøre en alvorlig trussel mot soldater i åpent lende og spinkle bygninger, men kan neppe trenge gjennom mer solide strukturer.

Det skrev den britiske militære etteretningstjenesten i en Twitter-melding fredag morgen. De melder om bruken av langtrekkende S-300 og S-400-raketter mot mål de ikke er egnet til.

Rakettene medfører økt risiko for at våpnene bommer på sine tiltenkte mål og kan ramme sivile, når de brukes til dette formålet.

De russiske styrkene har store problemer i Kherson-området, hvor ukrainerne har satt inn en omfattende motoffensiv og ødelagt ei sentral bru over elva Dnipro, meldte britisk etterretning torsdag denne uka.

- Kherson by, det mest politisk betydningsfulle befolkningssenteret som er okkupert av Russland, er nå så godt som avskåret fra de andre okkuperte territoriene. Et tap av byen vil drastisk underminere Russlands forsøk på å framstille okkupasjonen som en suksess, skrev etterretningen.

Saken oppdateres

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer