Beordrer hjelpepleiere på jobb

Ledelsen på Regionsykehuset i Trondheim (RiT) besluttet i dag å bruke nødrett for å beordre hjelpepleiere og annet personale på jobb. Foreløpig omfatter beordringen mindre enn 10 ansatte ved ortopedisk avdeling og gynekologisk avdeling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På øyeavdelingen ble 12 av 21 pasienter skrevet ut onsdag morgen. Åtte av disse ble «innlagt» på et hotell i nærheten av sykehuset.

Den første beordringen ble satt i verk ved ortopedisk avdeling onsdag ettermiddag. Det er også vedtatt beordring for å fylle seks vakter på gynekologisk avdeling fra i morgen til søndag.

- Avdelingene fungerer nå med helgebemanning. Beordring er aktuelt der bemanningen er mindre enn normal helgebemanning, opplyser konstituert informasjonssjef Astrid Haugen.

Forsvarlig drift

Personaldirektør Rannveig Sund sier at beordring bare blir aktuelt i noen få tilfeller, der streikekomiteene ikke gir de dispensasjoner som anses nødvendige for å holde forsvarlig drift.

- Vil noen av de streikende bli beordret på jobb?

- Da må det være en katastofe. Vi ønsker ikke å utsette noen for beskyldninger om streikebryteri, sier Rannveig Sund.

- Overdriver

Streikevakter fra Norsk Helse- og Sosialforbund og flere fagforbund i Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) sto nærmest i kø ved inngangen til RiT i formiddag. Til sammen 281 personer fra åtte forskjellige fagorganisasjoner er i streik ved dette sykehuset. Blant disse er det 89 hjelpepleiere, 60 sykepleiere, og 73 bioingeniører og andre ingeniører tilsluttet NITO - Norges Ingeniørorganisasjon.

- Hun overdriver, sa streikevaktene, som kommentar til personaldirektør Rannveig Sunds uttalelser om behovet for å bruke nødrett og beordring.

- Det kan de gjerne si. Men vi har åtte forskjellige organisasjoner som skal samspille, og er nødt til å legge vekt på hensynet til pasientene, svarer Rannveig Sund.

Mektig vred

Flere pasienter kom langveisfra og ble avvist på RiT i formiddag. Ved et par pasientmottak kunne NTB konstatere at varslingen av pasienter delvis har sviktet.

En ansatt som har til oppgave å informere publikum, forteller om «ganske kvass» reaksjon fra enkelte pasienter som ikke slapp inn til avtalte undersøkelser. En mann fra Verdal måtte gjøre vendereis, og var «mektig vred».

Streikevaktene forteller en annen historie. De melder om «positive reaksjoner både fra pasienter og publikum».

Busstreiken verst

Tilsynelatende var alt normalt på sengeavdelinger som NTB besøkte. På en avdeling var bare en hjelpepleier borte på grunn av streiken. På en annen avdeling var en oversykepleier i streik. Ingen av disse stedene så pasientene ut til å lide noen nød.

En pasient fortalte at han ikke hadde merket noe til streiken på sykehuset. Han var mer opptatt av busstreiken, som førte til at han så sjelden fikk besøk.

(NTB)

OVERDRIVER: Hjelpepleierne mener sykehusledelsen overreagerer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer