Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beordrer oppvask

Kommunalkomiteen krever at Sametinget, sammen med Kommunal- og regionaldepartementet og Riksrevisjonen, foretar en grundig gjennomgang av pengebruken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Da Dagbladet gikk i gang med sin reportasjeserie om Sametinget sist uke, var kommunalkomiteen i siste fase av arbeidet med sin budsjettinnstilling. Likevel ble saken tatt opp.

- Årsaken til at vi har tatt dette opp, er Dagbladets serie. Oppslagene kom i tur og orden mens vi var i innspurten, og vi fant det nødvendig å påpeke at vi forventer at Sametinget disponerer bevilgningene i tråd med statens økonomireglement, sier komitéleder Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Gjennomgang

I komitéinnstillingen krever flertallet, bestående av Ap, Høyre, SV, KrF og Sp, at Sametingets kontrollkomité gis arbeidsmuligheter til å utøve reell forvaltningsrevisjon og økonomisk kontroll. I tillegg krever komiteen at Sametinget, i samarbeid med Riksrevisjonen og Kommunal- og regionaldepartementet, foretar en grundig gjennomgang. Komiteen vil også ha en orientering om revisjon og forvaltningsrevisjon i Sametingets årsrapport for 2004.

- En komitémerknad med et så bredt flertall er noe departementet har å forholde seg til, sier Meltveit Kleppa.

Og det gjør statssekretær for samiske saker, Ellen Inga O. Hætta.

- Gledelig

- Dette er bra, og en helt grei forutsetning fra komiteen. Vi vil følge dette opp raskt, og foreta en gjennomgang. Statsråden har et møte med Sametinget 14. desember, og da vil det være naturlig å ta opp saken, sier Hætta.

Sametingspresident Sven Roald Nystø tar innstillingen til etterretning.

- Dette gir oss et utgangspunkt for å kunne gjøre rede for den kapasitetsmessige styrken vi har behov for til å møte utfordringene vi har. Innstillingen overrasker meg ikke, og jeg skal sørge for at vi får foretatt gjennomgangen - med glede, sier Nystø, som mandag også må svare for sine egne i et ekstraordinært møte.

Leder i Sametingets kontroll- og konstitusjonskomité, Jørn Are Gaski, er fornøyd.

- Dette er utrolig gledelig. Men det er synd at det måtte gå så langt som dette, sier Gaski.

- Sigarføring

Finnmarkspolitikerne på Stortinget, Raymond Robertsen (H) og Olav Gunnar Ballo (SV), synes oppvask er på sin plass. - Mye kan tyde på at det Dagbladet har avdekket, bare er toppen av et isfjell. Sametinget har vist dårlig dømmekraft med sin høye sigarføring. Det er på sin plass at saken nå granskes, og at det ryddes opp, sier Robertsen.

- Sametinget må utvise samme nøkternhet som alle andre som disponerer offentlige midler, det er ingen stat i staten. Sakene som er kommet opp tyder på at ting kunne vært gjort annerledes. En gjennomgang vil tydeliggjøre dette, mener Ballo.

REAGERER: Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media