Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beordrer skolebarn og eldre til å holde seg innendørs

Forurensningen i Shanghai nådde ekstreme høyder i dag.

 HELSEFARLIG:  Innbyggerne i Shanghai brukte fredag masker for å beskytte seg mot den helsefarlige smogen. Myndighetene befalte skolebarn og gamle til å holde seg inne, og stoppet alt utendørs bygningsarbeid i byen. Foto: Scanpix/AP Photo/Eugene Hoshiko
HELSEFARLIG: Innbyggerne i Shanghai brukte fredag masker for å beskytte seg mot den helsefarlige smogen. Myndighetene befalte skolebarn og gamle til å holde seg inne, og stoppet alt utendørs bygningsarbeid i byen. Foto: Scanpix/AP Photo/Eugene Hoshiko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barna som onsdag kom ut på toppen av PISA-undersøkelsen, måtte i dag holde seg hjemme. Grunnen var at en giftig smog la seg over byen Shanghai.

På det verste var nivået av svevestøv over 20 ganger så høy som det som WHO regner som trygt, skriver nyhetsbyrået AP.

- Får hodepine Forurensningen i Kina blir stadig verre, og om vinteren kan forurensningen i Kinas største byer nå ekstreme høyder.

- Det føles som om jeg bor i en sky av smog. Jeg får vondt i hodet, hoster og har vanskeligheter med å puste når jeg er på vei til jobb, sier Shanghai-beboer Zheng Qiaoyun til nyhetsbyrået AP.

 DÅRLIG SIKT::  Disse turisten fikk ikke mye utav Shanghai sine fantastiske skybarer og fine utsiktspunkt fredag. Giftig smog la seg over byen og gjorde sikten svært dårlig. Foto: Scanpix/AP Photo/Eugene Hoshiko
DÅRLIG SIKT:: Disse turisten fikk ikke mye utav Shanghai sine fantastiske skybarer og fine utsiktspunkt fredag. Giftig smog la seg over byen og gjorde sikten svært dårlig. Foto: Scanpix/AP Photo/Eugene Hoshiko Vis mer

Hun valgte å holde sin seks måneder gamle sønn hjemme fredag, i frykt for den giftige smogen. Mange av de som måtte beveges seg utendørs, beskyttet seg med munnbind.

Helsefarlig Svevestøv er hovedårsaken til at det dannes slik helsefarlig smog i Kinas store byer.

Støvet er svært skadelig for mennesker, da det kan finne veien inn i lungene og blodet og ifølge Verdens Helseorganisasjon blant annet føre til dødelige luftveissykdommer.

I går og i dag var smogen i Shanghai så tett at skolebarn ikke fikk gå på skolen og eldre fikk beskjed om å holde seg innendørs.

 DEKKET AV SMOG:  Dette bildet tatt i slutten av oktober, viser tykk, røykfylt smog over de østlige delene av Kina. Smogen er det vi ser i grått, mens skylaget er hvitt. Hovedstaden Beijing ligger like under skylaget øverst i bildet. Foto: NASA/NOAA
DEKKET AV SMOG: Dette bildet tatt i slutten av oktober, viser tykk, røykfylt smog over de østlige delene av Kina. Smogen er det vi ser i grått, mens skylaget er hvitt. Hovedstaden Beijing ligger like under skylaget øverst i bildet. Foto: NASA/NOAA Vis mer

I tillegg ble alt utendørs bygningsarbeid ble stoppet og flyplassen opplevde problemer med dårlig sikt.

- Det er ikke bra for folk å leve i dette miljøet. Men jeg har ikke noe valg. Jeg må jobbe. Jeg kan ta forhåndsregler, men jeg aner ikke om de fungerer eller ikke, sier Fan Jianjun til Reuters.

Fyrer med kull Allerede i høst ble forurensningen i byen Harbin så stor at 11 millioner innbyggere måtte holde seg hjemme.

Og dette er ikke et uvanlig problem. Hver vinter fyller tykk smog noen av Kinas største byer.

Kullfyring står for størsteparten av energiforbruket i Kina, og i tillegg til at det fyres med kull hjemme, gjør forurensning fra industrien problemet verre. Kullfyring fører til høyere konsentrasjoner av karbon i svevestøvet, som er helsefarlig.

Verst om vinteren Problemet er naturligvis ekstra stort om vinteren, når det fyres mer.

I fjor vinter  nådde forurensningen i Beijing ekstreme høyder, og flere ansatte ved den norske ambassaden fryktet for sin egen helse.

Det er ingenting som tilsier at det ikke vil bli problemer med smog også denne vinteren.

Forbedringer Tidligere har kinesiske myndigheter hatt streng kontroll på all informasjon om forurensningsnivået, men informasjonsmengden har økt i takt med folkets misnøye.

12. september i år vedtok myndighetene en nasjonal handlingsplan mot luftforurensning der de blant annet lover at forurensningstettheten i Beijing innen 2017 skal ned med 25 prosent.

 DÅRLIG SIKT:  Dårlig sikt på grunn av den giftige smogen skapte også problemer for flytrafikken ved Hongqiao-flyplassen i Shanghai. Det var store forsinkelser der fredag. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Peter PARKS
DÅRLIG SIKT: Dårlig sikt på grunn av den giftige smogen skapte også problemer for flytrafikken ved Hongqiao-flyplassen i Shanghai. Det var store forsinkelser der fredag. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Peter PARKS Vis mer