Donald Trump

Beordrer skulpturpark

Donald Trump runder av presidentperioden sin ved å beordre det amerikanske innenriksdepartementet til å bygge en «nasjonal hage for amerikanske helter» med 250 statuer.

FERDIG: Donald Trumps fire år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Mandag, to dager før Joe Biden tas i ed, beordret avtroppende president Donald Trump byggingen av en «nasjonal hage for amerikanske helter» - en skulpturpark til ære for amerikanske nasjonalikoner.

Det kommer fram i en presidentordre fra Det hvite hus.

Hensikten med parken er å «reflektere den fantastiske prakten som er vår nasjons tidløse fremragenhet», heter det med presidentens egne ord.

- Det vil være et sted hvor våre borgere, unge og gamle, kan fornye sin forestilling om storhet, og møte utfordringen jeg ga alle amerikanere i min første tale til Kongressen: Tro på deg selv, tro på framtida, og tro, nok en gang, på USA, fortsetter han.

- Under angrep

Parken er en reaksjon på demonstrasjoner hvor statuer av historiske amerikanske personer har blitt utsatt for hærverk, ifølge presidenten.

- Den nasjonale parken er USAs svar på dette uforsvarlige forsøket på å fjerne våre helter, våre verdier og hele vårt levesett. Her skal øyeblikkets ødeleggelse og uenighet bekjempes med kjærlighet for vårt land og varig patriotisme, skriver Trump.

LAVE FORVENTNINGER: USA-ekspert Hilde Restad sier hun forventer det verste av den aller siste tiden av Donald Trumps presidentperiode. Foto: NTB Vis mer

Bakgrunnen for flere av disse hendelsene er at personene statuene avbilder, knyttes til sørstatssiden av borgerkrigen, og støtte til slaveriet.

Presidenten foreslo først parken under en tale ved Mount Rushmore i South Dakota i fjor sommer, ifølge The Guardian.

Talen ble holdt samtidig som bevegelsen Black Lives Matter arrangerte demonstrasjoner i flere amerikanske byer, etter drapet på George Floyd 25. mai.

- Heltene fra 1776 er blitt vanhelliget, og statuer av George Washington, Thomas Jefferson og Benjamin Franklin er blitt vandalisert og veltet, skriver Trump i ordren.

«Nordmann» på lista

24. juni i fjor rev demonstranter en statue av norsk-amerikanske Hans Christian Heg i parken ved Capitol i Madison i Wisconsin. Han kjempet imidlertid for Nordstatene under borgerkrigen.

- De siste månedene og åra har troen på USAs storhet og godhet kommet under angrep fra en farlig antiamerikansk ekstremisme, som har som mål å ødelegge vårt lands historie, grunnloven, og vår identitet, skriver presidenten, og henviser til flere konkrete tilfeller av hærverk mot statuer - deriblant Heg.

Heg står også på lista over personer Trump vil reise statuer av.

Usikkert

Parken skal etter presidentens plan inneholde statuer av personer som har gitt «viktige bidrag til USAs offentlige liv, eller på andre måter har hatt en vesentlig effekt på amerikansk historie».

FORAN MONUMENT: Trump ved Mount Rushmore, der ansiktene til George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln er hogd inn i fjellet. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
FORAN MONUMENT: Trump ved Mount Rushmore, der ansiktene til George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln er hogd inn i fjellet. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer

Ordren avsluttes med ei lang liste over personer parken skal inneholde statuer av.

Den inkluderer historiske personer som borgerrettsforkjemper Martin Luther King jr., den døvblinde forfatteren Helen Keller og president John F. Kennedy - men også Apple-grunnlegger Steve Jobs og basketballspiller Kobe Bryant.

Ordren pålegger USAs innenriksminister å finne et egnet sted for parken, samt midler til bygningsarbeidet. Den jobben vil i så fall tilfalle Bidens innenriksminister, norskættede Deb Haaland.

Hvorvidt parken faktisk blir bygget når Biden inntar Det hvite hus, er imidlertid usikkert. Det er fra tidligere kjent at Biden-administrasjonen har til hensikt å reversere store deler av Trumps politikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer