STENGER:  
Den omstridte fangeleiren på Guantanamo-basen blir stengt av USAs president Barack Obama.  Foto:  AFP PHOTO/Brennan Linsley/Scanpix
STENGER: Den omstridte fangeleiren på Guantanamo-basen blir stengt av USAs president Barack Obama. Foto: AFP PHOTO/Brennan Linsley/ScanpixVis mer

Beordrer stenging av Guantanamo-leiren

Skal være avsluttet i løpet av året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama har gitt ordre om at fangeleiren på Guantánamo-basen på Cuba skal stenges. Brutale avhørsmetoder blir forbudt, og systemet med militære domstoler tas opp til ny vurdering.

Obama undertegnet torsdag en ordre om at den omstridte fangeleiren sør på Cuba skal stenges i løpet av det nærmeste året. Nesten 250 krigsfanger blir holdt innesperret på Guantánamo-basen, og flesteparten av dem har sittet der i årevis uten tiltale eller dom.

Ordrene den nye presidenten nå har satt sitt navn på, betyr ifølge nyhetsbyrået AP ikke bare at Obama oppfyller ett av løftene fra valgkampen. De signaliserer også nye metoder i kampen mot al-Qaida, Taliban og andre USA-fiendtlige grupper, skriver byrået.

Ifølge en amerikansk tjenestemann har Obama også gitt ordre om å stenge alle fengsler for terrormistenkte i utlandet.

Vil fortsette kampen — Vårt budskap til verden er at USA vil fortsette kampen mot vold og terror og gjøre det med årvåkenhet. Vi skal gjøre det effektivt og på en måte som er i samsvar med våre verdier og våre idealer, sa Obama da han underskrev stengningsordren i Det hvite hus.

Han har gitt en gruppe spesialister frist på én måned til å anbefale hvordan USA i fremtiden bør håndtere terrormistenkte. De blir blant annet spurt om hvor slike mistenkte bør plasseres etter pågripelsen, siden Guantánamo nå blir stengt.

Samtidig får alle sivile og militære tjenestemenn ordre om å følge den amerikanske hærens forskrifter for avhør av krigsfanger. Disse forskriftene forbyr uttrykkelig trusler, tvang, tortur og andre former for fysisk press.

Gledelig Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet er glad for at Obama stenger den omstridte leiren.

— Barack Obama gjør umiddelbart noe av det han lovet i valgkampen, og det er gledelig, sier Johansen.

— Norge har stemplet fangeleiren på Guantanamo-basen som en skamplett?

— Det er riktig. Det er veldig gledelig at Obama tar skritt med tanke på rettsbehandling av fanger. Det er viktig at USA går foran og viser respekt for internasjonale lover og regler. Ellers kommer det beskyldninger om dobbeltmoral, og det fratar dem legitimitet, sier Raymond Johansen til NTB.

— Slå ham der Folk som tidligere har vært holdt som fanger i Guantánamo, gir rystende skildringer av hvordan de ble behandlet.
— Jeg så en gang en lege sammen med en gruppe voktere. Legen pekte på ulike steder på kroppen til en fange og sa «slå ham der», sier Mustafa Ait Idir.

— Ingen kan forestille seg hvor forferdelig det var. Djevelen selv kunne ikke ha skapt et sted så breddfullt av ondskap, sa Idir til nyhetsbyrået AFP i desember. Han hevdet at han var blitt avhørt og slått mer enn 500 ganger i løpet av sju år.

Rundt 800 personer har vært holdt som fanger i leiren sør på Cuba siden den ble åpnet i 2002. I dag rommer leiren i underkant av 250 fanger. USA har fra før av stanset alle militære rettssaker i Guantánamo, i påvente av en ny vurdering av systemet


(NTB)


ANDRE DAG PÅ JOBB:  Barack Obama signerte i dag en rekke ordre på det ovale kontor. Her sammen med viserpresident Joe Biden og en rekke pensjonerte offiserer. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/Scanpux
ANDRE DAG PÅ JOBB: Barack Obama signerte i dag en rekke ordre på det ovale kontor. Her sammen med viserpresident Joe Biden og en rekke pensjonerte offiserer. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/Scanpux Vis mer