Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beordret av domstolen til å drepe farens morder

16-åringen utførte henrettelsen slik loven krevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ved en koranskole i Somalias hovedstad Mogadishu samlet det seg i går en stor folkemengde. Hundrevis av mennesker hadde møtt frem for å se Muhammed Moallim (16) knivstikke Omar Hussein (45). Hussein var blitt dømt til døden av den lokale shariadomstolen, melder Reuters.

Øye for øye

For to måneder siden ble Hussein funnet skyldig i å ha tatt livet av guttens far, Sheikh Osman Moallim, etter en krangel om guttens utdannelse. Domstolen erklærte at som straff skulle Muhammed Moallim få drepe Omar Hussein, på samme vis som Hussein hadde drept Sheikh Osman Moallim. Ifølge sharia, er straffen for mord alltid å selv lide døden.

En reporter fra Reuters var vitne til at Hussein ble bundet fast til en stake på koranskolen, under bevoktning av en islamsk milits som arbeidet for domstolen. Hussein fikk en hette over hodet. Hans siste ord var «det finnes ingen gud utenom Allah». Deretter hogg 16-åringen løs på den bundne mannens hode, hals og bryst til han døde.

Etterpå uttrykte Muhammed Moallim glede over henrettelsen.

- Jeg er lykkelig nå, fordi jeg drepte den mannen som drepte min far, sa han.

Innfører lov og rett igjen?

Gårsdagens henrettelse skal ha vært den første offentlige henrettelsen i Somalia på flere år.

Da krigsherrer kuppet makten fra militærdiktatoren Muhammed Isad Barre i 1991, ble landet kastet ut i kaos. Sentralmakten, og dermed domstolene,  var tilnærmet maktesløse. Ved å innføre sharialovene, har islamske domstoler tilsynelatende skapt ro og orden igjen i hovedstaden.

Innbyggerne i Mogadishu melder om færre ran, drap og annen kriminalitet etter opprettelsen av shariadomstolen, rapporterer Radio HornAfrik.

SHARIA: Det finnes mange ulike tolkninger av den islamske loven. De flest landene i Nord-Afrika har en blanding av religiøse og sekulære domstoler. I deler av Somalia ser det nå ut til at den religiøse loven, Sharia, blir gjeldende, slik den er blitt i Nigeria.
LOVLØST SAMFUNN: Årene med borgerkrig og manglende sentralstyre førte til et lovløst samfunn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling