Beordret «oppmyking» av fangene

Hemmelig rapport avslører amerikansk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning ba om at prosedyrene i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad ble endret slik at de irakiske fangene ble «mer samarbeidsvillige» i avhør, går det fram av den hemmeligstemplede militære rapporten som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang på.

Funnene tyder på at den brutale behandlingen var del av en nøye utarbeidet strategi for å få fangene til å snakke når de senere ble avhørt av militære etterretningsoffiserer og av CIA.

Bryte ned fangene

En kvinnelig amerikansk militærpolitisoldat forteller til Washington Posts lørdagsutgave at mishandlingen av fangene skjedde på ordre fra militære etterretningsoffiserer, CIA og private sikkerhetsselskaper. Hennes oppgave var å bryte ned fanger slik at det ble lettere å presse dem for informasjon under avhør.

- De brakte inn én eller flere fanger på en gang, allerede utstyrt med hetter over hodet og håndjern. Jobben til militærpolitiet var å holde dem våkne og lage i stand et helvete slik at de begynte å snakke, sier den 26-årige reservesoldaten Sabrina Harman til Washington Post.

Hun var en av soldatene som poserte på bilder av nakne fanger som var stablet oppå hverandre som en pyramide.

- Slo 12-årig jente

Like før avsløringene om etterretningens innblanding i fangetortur, fortalte en journalist fra den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera at han, mens han selv satt fengslet i Abu Ghraib, var vitne til at en 12 år gammel jente ble kledd naken og banket opp av soldater.

- De kom inn med en 12 år gammel jente til vår avdeling sent om natten. Broren hennes satt i en av de andre cellene. Hun var naken og ropte på broren mens de slo henne, forteller al-Baz til ITV.

Den amerikanske hæren sier påstandene blir etterforsket.

Den britiske avisen Daily Mirror trykte i dag flere bilder av irakiske fanger som er mishandlet av britiske soldater, og bildene ble i sin tur kringkastet til Iraks befolkning og hele den arabiske verden av Al-Jazeera.

Kvinnelige fanger

Opplysningene i rapporten, som er skrevet av generalmajor Antonio Taguba, stemmer også overens med uttalelsene til den tidligere sjefen for den amerikanske okkupasjonshærens fengsler i Irak, brigader Janis Karpinski.

Det har før vært kjent at rapporten avdekket indre splid og kniving mellom ulike deler av hæren og etterretningen, men det har ikke kommet ut at det var etterretningen som ga ordre om torturen.

I rapporten kommer det fram at det ikke bare var mannlige fanger som ble kledd nakne, men også irakiske kvinner. Mannlige innsatte ble ofte tvunget til å gå med kvinneundertøy, og grupper av fanger måtte onanere mens de ble filmet eller fotografert.

En amerikansk fengselsvakt skal ha hatt samleie med en kvinnelig innsatt, og hunder ble brukt til å skremme og ydmyke fangene. Ved minst ett tilfelle skal en fange ha fått alvorlige skader etter å ha blitt bitt av hund.

I rapporten beskrives det også hvordan en fange fikk festet ledninger til penis for å simulere elektrisk tortur.

- Fotokonkurranse

Al-Jazeera-reporteren Suhaib al-Baz sier at fengselsvaktene var svært opptatt av å ta bilder av mishandlingen og at de gjorde det til en konkurranse.

- De likte å ta bilder av torturen. Det var en daglig konkurranse om å ta det mest grusomme bildet. Vinnerens bilde ville bli hengt opp på veggen og lagt inn på datamaskinene deres som skjermbilde, sier al-Baz.

Den britiske soldaten, som er den siste i en rekke som har gitt mishandlingsbilder til Daily Mirror, sier til avisen:

- Vi fikk beskjed om å kvitte oss med bildene mens vi var der, men om de hadde lett skikkelig, ville de ha funnet CD-plater og alle mulige ting, forteller han videre.

En av CD-platene som sirkulerer blant de britiske soldatene, inneholder ifølge ham minst 500 biler av irakiske fanger.

Siktet for mishandling

En kvinnelig amerikansk soldat er siktet for mishandling og risikerer nå krigsrett.

Bildet av den 21 år gamle Lynndie England som holder en naken irakisk fange i bånd, gikk i går verden rundt og var nok et bevis på omfattende amerikanske overgrep mot irakiske fanger.

Straffen om hun blir funnet skyldig kan variere fra reprimande til trekk i lønna eller avskjed fra forsvaret.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld tok ansvaret og ba om unnskyldning for fangemishandlingen i Irak da han forklarte seg for forsvarskomiteene i Kongressen i går.

(NTB)

FORTVILER:</B> En slektning av en av de irakiske fangene i Abu Ghraib-fengselet holder seg for ansiktet mens en annen mann viser fram en lokal avis som trykker bildene av amerikanske soldaters mishandling av fangene i fengselet.
BEKREFTER:</B> Den 26-årige reservesoldaten Sabrina Harman forteller til Washington Post i dag at mishandlingen av fanger skjedde på ordre fra amerikansk etterretning.
FORLOVET: Lynndie England og Charles A. Graner Jr. poserer bak en pyramide av nakne irakiske fanger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer