Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beordret taushet om sex-misbruk

Vatikanet beordret taushetsplikt for alle parter når prester misbrukte barn seksuelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brudd på taushetsplikten skulle straffes med bannlysing. Et 40 år gammelt konfidensielt dokument fra Vatikanet utformet den katolske kirkes politikk overfor prester som misbrukte barn seksuelt. Prinsippet var total taushet fra biskoper, ofre og misbrukere, ifølge den amerikanske fjernsynskanalen CBS.

Dokumentet, som ble ført i pennen av kardinal Alfredo Ottaviani i 1962, omhandler «den verste forbrytelsen». Vatikanet definerer den verste forbrytelsen til å være prester som forsøker eller gjennomfører seksuelt misbruk av ungdom av begge kjønn, eller dyr.

Evig taushetsplikt

Biskoper oppfordres til å behandle slike saker «på den mest hemmelige måte». Biskopene blir ilagt «evig taushet» og taushetsplikten gjelder også det «angivelige offeret». Hvis taushetsplikten ble brutt var straffen bannlysing, ifølge dokumentet.

Francis Maniscalco, som er talsmann for de amerikanske biskopene, sier at teksten er blitt tatt ut av sammenheng. Han hevder den bare var ment å omhandle religiøse forbrytelser og beskytte medlemmer av kirken mot skandale.

- Dette er et system av lover som er komplett i seg selv og gir ikke biskopene beskjed om hvordan slike forbrytelser skal behandles når de også blir ansett som forbrytelser i det alminnelige rettssystemet, sier Maniscalco til CBS.

- Bedragerioppskrift

En advokat som representerer angivelige ofre for seksuelt misbruk, sier imidlertid at dokumentet er en oppskrift på bedrag.

- Det er en bruksanvisning for hvordan man skal bedra og hvordan man skal beskytte pedofile, sier advokat Larry Drivon til den amerikanske fjernsynskanalen.

Kirkearkiver tyder på at dokumentet var grunnlag for den katolske kirkes håndtering av seksuelt misbruk helt fram til et nytt dokument ble utarbeidet av amerikanske biskoper i fjor.

De amerikanske biskopene sier at minst 400 prester har blitt fjernet på grunn av anklager om seksuelt misbruk siden den nye politikken ble innført for rundt ett år siden.

(NTB)

PAVEN: I et gammelt dokument oppfordres biskoper til å behandle saker om seksuelle overgrep «på den mest hemmelige måte». Mye tyder på at dokumentet var grunnlag for den katolske kirkes håndtering av seksuelt misbruk helt fram til i fjor.