Beordret til å angi venner

HUSEBY (Dagbladet): Én og én ble rekruttene innkalt til troppsbefalet for å liste opp navn på romkamerater som burde kastes ut av troppen. Ved hjelp av angiveri skulle befalet skape verdens beste militære drilltropp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men etter at Dagbladet ble kjent med «angi din kamerat, og bli en god soldat»-metoden, har ledelsen ved Gardeleiren slått retrett:

Troppsbefalet fikk i går en muntlig skrape av major Rune Brekke, nestkommanderende i Hans Majestet Kongens Garde.

Troppsbefal og løytnant Pål David Grønning måtte beklage angivermetoden overfor hver og en av de 37 aspirantene i drilltroppen.

Flere av de rundt 20 år gamle gutta var fortvilet, og mistet respekten for sine overordnede etter den siste ukas hendelser:

Verstingranking

Onsdag for ei uke siden var halve troppen ute og jogget. Halvveis på turen beordret en fenrik sine rekrutter til å begynne å tenke på sju navn. Oppgaven var: «Dersom sju i drilltroppen må slutte, hvem synes dere vi burde kaste ut?»

- Vi måtte rangere de sju, og begrunne hvorfor hver enkelt burde kastes ut av troppen, forteller Frederik J. Halvorsen.
Han er tillitsvalgt og en av rekruttene i drilltroppen.

Tilbake fra joggeturen tøyde rekruttene ut i leiren. Én og én ble de kalt bort til befalet rundt hjørnet for å angi sju av sine troppskamerater.

En viktig grunn til å ta i bruk den uortokse metoden var å lure ut av rekruttene hva deres kamerater gjør på fritida.

- Angi romkameraten!

Mandag denne uka skjedde det igjen: Gardistene ble innkalt én og én til troppskontoret. Det bor åtte- ni mann på hvert rom i Gardeleiren. Denne gangen skulle de svare på to spørsmål.

- Løytnanten og to fenriker satt der, og vi ble bedt om å nevne tre romkamerater som har utmerket seg bra og er egnet til å være med videre. Vi måtte også nevne navn på tre romkamerater som ikke lenger burde være med i troppen, forteller Halvorsen.

- Ble dere presset til å angi?

- Under enhver tvil. Hvis ikke befalet hadde vært til stede, ville vi aldri ha svart. Episodene har skapt sterke reaksjoner i troppen. Enkelte har mistet respekten for troppsbefalet. Å angi det som skal være dine venner ett år framover, er ganske sterkt, svarer Halvorsen.

Troppen kom til Gardeleiren på Huseby i Oslo 4. november. På nyåret skal den endelige geværdrilltroppen tas ut. Etter at de høye grønnkledde herremenn i går beklaget den lite nennsomme metoden, tror Halvorsen at de fleste vil glemme hele greia.

«Dannet fremferd»

Endelig kan de fortsette førstegangstjenesten de var forespeilet i Gardens reklamebrosjyre:

«Vi kan tilby deg et år med opplevelsesrik og utfordrende tjeneste, i tillegg til en sterk følelse av samhold og kameratskap. Du vil sannsynligvis lære en del om deg selv, og du vil få opplæring og praktisk trening i dannet fremferd og hva som er passende i forskjellige sammenhenger.»