- Beordret til å drepe ubevæpnede irakere

Historisk rettssak i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt norsk tid begynte rettssaken mot den tidligere marinesersjanten Jose Nazario (28) i California.

Nazario er tiltalt for forsettlig drap på to ubevæpnede irakere i forbindelse med en husundersøkelse i den irakiske byen Fallujah, melder BBC News.

Det er første gang en tidligere soldat står tiltalt i en sivil domstol for en forbrytelse han skal ha begått under kamphandlinger.

- De trener oss, og de forventer at vil skal bruke treningen. Men når vi gjør det, så stiller de oss for retten for det, sa 28-åringen i et intervju med AP tidligere i uken.

Også marinesoldatene Ryan Weemer og Jermaine Nelson som tjenestegjorde under Nazario, skal ha drept to ubevæpnede irakere, men ettersom disse fremdeles tjenestegjør, blir de stilt for krigsrett i stedet.

- Få det gjort

Drapene fant sted den niende november 2004 under storoffensiven i Fallujah. Nazario og laget hans fant fire ubevæpnede opprørere hadde gjemt seg under en trapp, ifølge Wall Street Journal. Soldatene tok irakerne til fange og ringte til sine overordnede for å melde fra.

- Er de døde, spurte offiseren over radiosambandet, hvorpå Nazario svarte benektende.

TILTALT FOR DRAP PÅ UBEVÆPNEDE IRAKERE: Jose Nazario skal ha skutt to, for deretter ha bedt de andre soldatene om å følge hans eksempel. Selv sier han at han bare fulgte ordre og gjorde det han var trent til å gjøre. Foto: Sean Dufrene/AP/SCANPIX
TILTALT FOR DRAP PÅ UBEVÆPNEDE IRAKERE: Jose Nazario skal ha skutt to, for deretter ha bedt de andre soldatene om å følge hans eksempel. Selv sier han at han bare fulgte ordre og gjorde det han var trent til å gjøre. Foto: Sean Dufrene/AP/SCANPIX Vis mer

- Få det gjort, var beskjeden Nazario skal ha fått, ifølge vitnemålet til de andre soldatene på stedet.

Dermed ble de ubevæpnede fangene henrettet. Nazario skal ha skutt og drept to av irakerne, før han skal ha beordret Weemer og Nelson til å skyte de andre to fangene.

Nazario ble senere dekorert for å ha utvist lederevner og mot i Fallujah.

Avslørt av løgndetektor

Drapene kom for dagen etter at Weemer søkte på en jobb i Secret Service i 2006, og ble spurt under en løgndetektortest om han noensinne hadde drept noen uten at det var nødvendig.

- Det har faktisk skjedd, for å være helt ærlig, svarte Weemer.

Dermed iverksatte militærpolitiet en etterforskning av laget til 25-åringen, og hendelsen ble rullet opp.

Det foreligger ingen opplysninger om hva som har skjedd med personalet som angivelig ga ordren om å drepe fangene.

- Beordret til å drepe ubevæpnede irakere

Kontroversiell lovanvendelse

Hendelsen har vakt stor debatt i USA, der militære og juridiske eksperter diskuterer hvordan de som angivelig har begått lovbrudd under militærtjenesten kan bli stilt for retten dersom de ikke lenger tjenestegjør i militæret. De tidligere soldatene kan nemlig ikke bli stilt for krigsrett om de er sivile.

- Kan vi tillate sivile juryer å stille spørsmål ved militære beslutninger som ble tatt i kampens hete, spør Kvein McDermott, Nazarios forsvarer, ifølge AFP.

Aktoratet i Nazario-saken bruker en lovparagraf fra 2000 som opprinnelig ble laget for å kunne stille leiesoldater for retten. Mange mener denne paragrafen tetter et smutthull i loven som tidligere har latt eks-soldater gå fri.

- Det handler ikke om å sette spørsmålstegn ved militære beslutninger. Det handler om hvorvidt det militære personellet forbrøt seg mot loven, sier Scott Silliman, juridisk professor ved Duke University i USA.

-Fra et juridisk standpunkt, er det ingen forskjell på loven i krig og fred, sier professoren.

SKYTER FANGEN: Dette berømte bildet viser hvordan en marinesoldat skyter en såret fange på gulvet i en moske i Fallujah, kun et par dager etter at Nazario og laget hans skal ha drept de fire fangene sine.
HUSRANSAKELSE: Storoffensiven i Fallujah som begynte november 2004, skal ha vært USAs vanskeligste offensiv i et urbant område siden Vietnamkrigen. Bildet viser en marinesoldat som undersøker et hus i byen.