Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beordret til å gi gode karakterer

Kunnskapsnivået i den videregående skolen er dalende. Nå har sensorene fått ordre om å gi studentene høyere karakterer i matematikk og fysikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Før var 5 en meget god karakter, 6 var «outstanding». 4 var over middels, mens 3 var på det jevne. Nå skal vi gi 5 og 6 til dem som ligger over middels godt nivå, sier Truls Sevje, leder i Norsk Lektorlag.

Han hevder departementets mål er at elevene som tar realfag som matematikk og fysikk skal få samme karakterer som elever som tar andre fag.

- Ordren om å gi elevene høyere karakterer ble gitt muntlig på et møte mellom departementet og sensorene 22. juni, sier Sevje.

Bekrefter

Georg Matthiesen, leder i Eksamenssekretariatet, bekrefter at de ba sensorene i matematikk og fysikk å gi høyere karakterer.

- Mellom eksamen og den endelige sensuren sender sensorene forslag til karakterer inn til oss. Er karakterene for lave i forhold til året før, ber vi dem oppjustere dem, slik at de som ligger på vippen mellom to karakterer heller går opp enn ned, sier Matthiesen.

Han ser det som naturlig at karakterene i alle fag ligger mellom 3,3 og 3,5.

Matthiesen presiserer imidlertid at dette ikke har noe å gjøre med om karakteren 4 er middels eller over middels. Det er det departementet som bestemmer.

- Ukjent

I Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet er det ukjent at elevene skal få bedre karakterer.

- Jeg kjenner ikke til at noen skal ha gitt beskjed om at det skal være lettere å få gode karakterer, sier avdelingsdirektør Jan Ellertsen.

Han viser til at eksamensresultatene over flere år er relativt stabile.

- Men det har kommet endringer i måten å sette karakterene på. Nå er innsats også et moment som det skal legges vekt på, sier han. De nye retningslinjene kom i forbindelse med Reform 94.

Dårlig rustet

Lektorlaget er ikke i tvil om at elevene kan mindre enn før.

- En av oppgavene på en matematikkeksamen i 2. klasse nylig, var å regne ut hvor mange lecablokker en gutt hadde igjen da han hadde brukt 92 av 100. De fikk to poeng for rett svar, men mange svarte 7, sier Sevje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!