Beordret til å skrive falske rapporter

Etter påtrykk og ønske fra overvåkingspolitiet skrev to kriminaletterforskere falske politirapporter. I rapportene hevder de at de hjemme hos en høyreekstremist fant et AG3-gevær, ammunisjon og sprengstoff. Det var ikke sant. Våpenet ble overlevert kriminalpolitiet av en førstebetjent i overvåkingspolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var like etter drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo, at en politiførstebetjent i Politiets overvåkingstjeneste, som nå heter Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ble kontaktet av en politiinformant - en venn av familien til høyreekstremisten.

Tysteren ville overlevere et AG3-gevær, ammunisjon og sprengstoff, som var funnet i en loftsbod. Boden ble disponert av moren til en nå 21 år gammel høyreekstremist.

21-åringen var da arrestert og fortsatt siktet for medvirkning til drapet på Benjamin Hermansen. Siktelsen ble seinere frafalt.

Leverte våpnene

Politiførstebetjenten møtte politiinformanten på Økern i Oslo ved 20.30-tida torsdag 8. februar i fjor. AG3-geværet, ammunisjonen og sprengstoffet lå i en bag som ble overlevert til politiet.

Tirsdag 27. februar kom førstebetjenten fra overvåkingspolitiet til kriminalvakta ved Oslo politidistrikt. Sammen med en kvinnelig betjent og en politietterforsker reiste han til en adresse på østkanten i Oslo hvor broren til høyreekstremisten ventet på dem i boligen som på det tidspuktet var eid av moren til høyreekstremisten.

Kriminaletterforskerne og førstebetjenten fra PST ransaket først kjellerboden, deretter leiligheten, for så å gjennomsøke to boder på loftet.

Falske rapporter

Den 21 år gamle høyreekstremisten er nå dømt til 120 dagers betinget fengsel, for å ha oppbevart våpenet og sprengstoffet.

Men i saksdokumentene til straffesaken hevder de som ransaket leiligheten at det ble funnet et AG3-gevær, ammunisjon og sprengstoff i en bag i loftsboden.

Under rettsforhandlingene i Oslo tingrett tok aktor, politiadvokat Vigdis Sundal umiddelbart ordet og redegjorde for at politirapportene i saken ikke medførte riktighet.

- Det er selvfølgelig uheldig at rapportene ikke gjengir faktum, sa Sundal i retten.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, var det eneste politiadvokat Vigdis Sundal ønsket å si til Dagbladet.

I politirapportene står det svart på hvitt at de fant AG3-geværet, ammunisjonen og sprengstoffet under ransakelsen, noe både førstebetjenten fra overvåkingspolitiet og de to etterforskerne fra kriminalvakta innrømmet i retten.

- Beskytte moren

I vitneboksen hevdet de tre at det ble skrevet falske rapporter fordi de ville beskytte moren og broren til høyreekstremisten mot mulige represalier.

- Det ble diskutert hvordan vi kunne håndtere saken. Oslo politidistrikt fant løsningen ved å gjøre det slik, forklarte politiførstebetjenten fra Politiets sikkerhetstjeneste i Oslo tingrett.

- Jeg har ikke sett rapporten, men jeg var kjent med hvordan de ville gjøre det, forklarte politiførstebetjenten fra overvåkingspolitiet, da han ble konfrontert med at det var skrevet falske politirapporter.

Mot bedre vitende

De to betjentene fra kriminalvakta vedgikk i retten at de mot bedre vitende hadde skrevet hver sin politirapport som inneholdt beviste feil.

- Vi fant ikke noe våpen. Vi skrev rapportene etter direktiv, forklarte politikvinnen som nå tjenestegjør som politiførstebetjent.

På spørsmål fra hvem som hadde gitt direktivene svarte politikvinnen:

- Vi var bare et bistandsorgan for overvåkingspolitiet. Jeg har aldri tidligere skrevet rapporter som ikke har vært sanne, fortalte politikvinnen i retten, før hun fortsatte:

- Jeg gjorde det jeg fikk beskjed om.

Hennes kollega innrømmet at han skrev beslagsrapporten.

- «Jeg skrev beslagsrapporten etter ønske fra POT. Det var politiførstebetjenten fra POT som kom ned på kriminalvakta med våpenet, forklarte han. Kriminaletterforskeren understreket samtidig at han «aldri tidligere har vært borte i denne måten å skrive rapporter på».

SKANDALE PÅ POLITIHUSET I OSLO: I vitneboksen i Oslo tingrett hevdet de tre fra politiet at det ble skrevet falske politirapporter fordi de ville beskytte moren og broren til høyreekstremisten mot mulige represalier.