Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Beordret til å ta liv

Flere sykepleiere og leger i Norge har utført barmhjertighetsdrap. Sykepleiere skal ha fått ordrer fra leger om å sette overdoser med morfin. Men når rettssaken mot dødshjelplegen Christian Sandsdalen starter i Oslo byrett på mandag, vil retten neppe få høre om dødshjelpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har nemlig avslått søknaden om å gi opptil fire personer immunitet. Før rettssaken har Sandsdalen og hans advokat, Frode Sulland, hatt kontakt med flere ansatte i helsesektoren som har utført aktiv dødshjelp. - Vi har hatt kontakt med personer som gjerne vil fortelle om sine opplevelser med dødshjelp, og vi har derfor anmodet om at de får forklare seg i retten uten å risikere straffeforfølgelse. Dette gjelder opptil fire personer, og det er både sykepleiere og leger blant disse. Noen har henvendt seg til oss, og noen har vi kontaktet, sier Sulland til Dagbladet. Ifølge Sandsdalen og Sulland har altså flere av de fire utført barmhjertighetsdrap, mens enkelte har kjennskap til problematikken som privatpersoner. Ikke alene Sulland har anmodet at det disse forklarer i retten skal holdes hemmelig. Det betyr at de ikke risikerer straffeforfølgelse. Men torsdag kom det endelige avslaget fra Høyesteretts kjæremålsutvalg. - Vi ville få fram at Sandsdalen ikke står alene. Det foregår aktiv dødshjelp i Norge, og meningen var at personer - som kjenner til dette - skulle beskrive for retten hvordan andre har reagert i tilsvarende situasjoner. Nå vil de etter all sannsynlighet ikke forklare seg om dette, ettersom de risikerer å bli straffet, sier Sulland. Christian Sandsdalen er tiltalt for overlagt drap, etter å ha gitt dødshjelp til en 45 år gammel kvinne som selv ønsket å dø. Kvinnen var sterkt plaget av MS, og Sandsdalen ga henne en overdose morfin 13. juni i fjor. Det hele begynte med at kvinnens fetter kontaktet Foreningen Mitt Livstestament. Foreningen henvendte seg videre til doktor Sandsdalen. - Kvinnen jeg møtte var totallammet og avhengig av hjemmesykepleie fem ganger i døgnet. Tarm og blære fungerte ikke lenger og hun var så bestemt på å dø at hun var begynt på prosessen med å sulte seg i hjel, sier Sandsdalen. Sandsdalen meldte seg selv, og Fylkeslegen i Oslo inndro legelisensen hans. - Jeg har fått henvendelser fra legekolleger som har utført barmhjertighetsdrap. Både jeg og advokaten min har fått henvendelser fra sykepleiere som har fått ordre fra leger om å sette overdoser med morfin. Men det er klart at det er store mørketall. Legene er livredde for å gjøre noe de kan straffes for, og jeg skjønner at de som har utført barmhjertighetsdrap ikke tør stå fram offentlig, sier Sandsdalen til Dagbladet. Etikk og moral - Jeg vet jeg har gjort det eneste riktige, og jeg tror ikke noen i rettssalen har fantasi nok til å sette seg inn i situasjonen til den 45 år gamle kvinnen. Mye av grunnen til at jeg valgte å melde meg, var at jeg ønsket problematikken rettslig belyst, sier Sandsdalen. Sulland mener at flere av personene som nå ikke kan forklare seg, er i stand til å gi et bilde av hvordan andre reagerer både etisk og moralsk når de kommer opp i slike situasjoner.

- Lukker øynene

- Retten har valgt å lukke øynene for enkelttilfellene. Det er vanskelig for utenforstående å bedømme hva som er forsvarlig handlemåte. Det er først når man står overfor valget at man skjønner hvor vanskelig dette er, sier Sulland. Debatten om dødshjelp har fått ny tyngde etter at Sandsdalen offentlig gikk ut og fortalte om sin opplevelse med dødshjelp. Blant annet har jusprofessorene Anders Bratholm, Johs. Andenæs og Finn Seyersted gått inn for å avkriminalisere medvirkning til selvmord, samt at leger i visse tilfeller skal være straffefritatt for medlidenhetsdrap. Til nå har ingen stortingspolitikere tatt initiativ til å debattere lovsforslaget. #

  • Se også portrettet,
    del 2, side 8 og 9. # DRAPSSIKTET: - Min pasient var sterkt plaget av MS. Hun var totallammet. Tarm og blære fungerte ikke, og hun var så bestemt på å dø at hun var begynt på prosessen med å sulte seg i hjel, sier Christian Sandsdalen. Etter pasientens ønske ga han henne en overdose morfin. # Arkivfoto:
    ROBERT S. EIK # Advokat
    Frode Sulland
Hele Norges coronakart