Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber 60 000 tilhengere legge ned våpnene

Den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr med overraskende utspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en overraskende vending har den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr beordret sin Mehdi-milits til å fjerne seg fra gatene og legge ned våpnene.

Begrunnelsen er at han ønsker å stanse blodbadet og «samle irakerne i kampen mot okkupantene».

Betingelsen er at den irakiske regjeringen stanser angrepene mot hans tilhengere.

- Enhver som bærer våpen og går til angrep på offentlige institusjoner er ikke lenger en av oss, sier al-Sadr, og ramser opp en liste på ni punkter som han mener den irakiske regjeringen bør innfri.

Al-Sadr krever blant annet at amnestiet statsminister Nuri al-Maliki ga for en tid tilbake, også skal gjelde for medlemmer av Mehdi-hæren.

Mange av al-Sadrs tilhengere er blitt arrestert den siste tiden, og nå krever al-Sadr at disse blir løslatt.

Offensiv mot Mehdi-militsen

Denne uken har nærmere 30 000 irakiske soldater deltatt i en storstilt militæroperasjon mot den sørlige oljebyen Basra. Ifølge lokale sykehuskilder er så mange som 290 drept i de voldsomme kampene, melder BBC.

EKSPLOSIVE KAMPER: I Basra har det vært innført portforbud, men gatebildet har langt fra vært rolig og fredelig. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/SCANPIX
EKSPLOSIVE KAMPER: I Basra har det vært innført portforbud, men gatebildet har langt fra vært rolig og fredelig. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/SCANPIX Vis mer

Det uttalte målet fra statsminister al-Malikis side var å få kontroll over militsgruppene som har kjempet om makten etter at britene trakk seg ut i desember i fjor.

Men mye av offensiven har imidlertid vært direkte rettet mot Mehdi-hæren.

- Som en aksjon mot militsstyret i Basra er operasjonen lite konsekvent: Så langt er det bare sadristene som har blitt angrepet, mens militsene til Fadila og Det islamske høyesterådet har blitt spart, sier Nupi-forsker og redaktør for Irak-nettstedet www.historiae.org, Reidar Visser, til Dagbladet.no.

Visser tror denne ukes militæroperasjoner i Sør-Irak er en kampanje ledet al-Maliki personlig. Han er ute etter å utfordre interne fiender blant sjiamuslimene og styrke egen maktbasis før lokalvalgene i oktober, mener Nupi-forskeren.

- Feilberegnet

På tross av den store militære mobiliseringen og luftangrepene som de USA-ledete koalisjonsstyrkene har gjennomført, er det lite som tyder på at den iraksike regjeringen er i ferd med å vinne kontroll over Basra.

Fem dager etter at irakiske sikkerhetsstyrker iverksatte militæroperasjonen, er det Moqtada al-Sadrs sjiamilits som åpenlyst kontrollerer byen.

Vitner forteller at medlemmer av den mektige Mehdi-militsen setter opp kontrollpunkter og kontrollerer trafikken i mange områder av byen, skriver avisa The New York Times.

image: Ber 60 000 tilhengere legge ned våpnene

Nå uttrykker flere irakiske toppolitikere misnøye med militæroperasjonen, mer eller mindre egenhendig igangsatt av statsminister Nuri al-Maliki. De mener operasjonen var for dårlig planlagt og at sikkerhetsstyrkene har feilberegnet Mehdi-militsens evne til å svare på angrep.

I et intervju med nyhetsbyrået AP nylig fortalte noen av al-Sadrs nærmeste støttespillere at Mehdi-hæren nå var bedre organisert og hadde fått penge- og våpenstøtte fra Iran.

Statsminister al-Maliki har gitt Mehdi-hæren en frist fram til 8. april med å gi fra seg våpnene i bytte mot penger.

LEGGER NED VÅPNENE: Moqtada al-Sadr sier han nå har beordret sjiamilitsen til å legge ned våpnene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media