Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber 60 000 tilhengere legge ned våpnene

Den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr med overraskende utspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en overraskende vending har den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr beordret sin Mehdi-milits til å fjerne seg fra gatene og legge ned våpnene.

Begrunnelsen er at han ønsker å stanse blodbadet og «samle irakerne i kampen mot okkupantene».

Betingelsen er at den irakiske regjeringen stanser angrepene mot hans tilhengere.

- Enhver som bærer våpen og går til angrep på offentlige institusjoner er ikke lenger en av oss, sier al-Sadr, og ramser opp en liste på ni punkter som han mener den irakiske regjeringen bør innfri.

Al-Sadr krever blant annet at amnestiet statsminister Nuri al-Maliki ga for en tid tilbake, også skal gjelde for medlemmer av Mehdi-hæren.

Mange av al-Sadrs tilhengere er blitt arrestert den siste tiden, og nå krever al-Sadr at disse blir løslatt.

Offensiv mot Mehdi-militsen

Denne uken har nærmere 30 000 irakiske soldater deltatt i en storstilt militæroperasjon mot den sørlige oljebyen Basra. Ifølge lokale sykehuskilder er så mange som 290 drept i de voldsomme kampene, melder BBC.

EKSPLOSIVE KAMPER: I Basra har det vært innført portforbud, men gatebildet har langt fra vært rolig og fredelig. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/SCANPIX
EKSPLOSIVE KAMPER: I Basra har det vært innført portforbud, men gatebildet har langt fra vært rolig og fredelig. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/SCANPIX Vis mer

Det uttalte målet fra statsminister al-Malikis side var å få kontroll over militsgruppene som har kjempet om makten etter at britene trakk seg ut i desember i fjor.

Men mye av offensiven har imidlertid vært direkte rettet mot Mehdi-hæren.

- Som en aksjon mot militsstyret i Basra er operasjonen lite konsekvent: Så langt er det bare sadristene som har blitt angrepet, mens militsene til Fadila og Det islamske høyesterådet har blitt spart, sier Nupi-forsker og redaktør for Irak-nettstedet www.historiae.org, Reidar Visser, til Dagbladet.no.

Visser tror denne ukes militæroperasjoner i Sør-Irak er en kampanje ledet al-Maliki personlig. Han er ute etter å utfordre interne fiender blant sjiamuslimene og styrke egen maktbasis før lokalvalgene i oktober, mener Nupi-forskeren.

- Feilberegnet

På tross av den store militære mobiliseringen og luftangrepene som de USA-ledete koalisjonsstyrkene har gjennomført, er det lite som tyder på at den iraksike regjeringen er i ferd med å vinne kontroll over Basra.

Fem dager etter at irakiske sikkerhetsstyrker iverksatte militæroperasjonen, er det Moqtada al-Sadrs sjiamilits som åpenlyst kontrollerer byen.

Vitner forteller at medlemmer av den mektige Mehdi-militsen setter opp kontrollpunkter og kontrollerer trafikken i mange områder av byen, skriver avisa The New York Times.

Ber 60 000 tilhengere legge ned våpnene

Nå uttrykker flere irakiske toppolitikere misnøye med militæroperasjonen, mer eller mindre egenhendig igangsatt av statsminister Nuri al-Maliki. De mener operasjonen var for dårlig planlagt og at sikkerhetsstyrkene har feilberegnet Mehdi-militsens evne til å svare på angrep.

I et intervju med nyhetsbyrået AP nylig fortalte noen av al-Sadrs nærmeste støttespillere at Mehdi-hæren nå var bedre organisert og hadde fått penge- og våpenstøtte fra Iran.

Statsminister al-Maliki har gitt Mehdi-hæren en frist fram til 8. april med å gi fra seg våpnene i bytte mot penger.

LEGGER NED VÅPNENE: Moqtada al-Sadr sier han nå har beordret sjiamilitsen til å legge ned våpnene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling