Ber 90 000 elever unngå å klemme

Torsdag har Utdanningsetaten i Oslo kommune sendt ut en e-post til 183 skoler, hvor elever og ansatte får beskjed om å unngå nærkontakt som for eksempel klemming.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag har Utdanningsetaten i Oslo sendt ut en e-post om tiltak mot utbrudd av coronaviruset. Dette skjer som følge av at det første tilfellet ble påvist hos en kvinne i Tromsø onsdag.

Blant annet informeres det om at elever og ansatte ved osloskolene får beskjed om å «unngå mye nærkontakt i form av klemmer, håndhilsning og liknende».

PÅVIST I NORGE: Helseminister Bent Høie er ikke overrasket over at det er blitt påvist et tilfelle av coronasmitte i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Minimal nærkontakt

Videre presiserer etaten at de «selvfølgelig skal trøste elever som trenger det, men holder nærkontakt for øvrig på et minimum».

- Er det et klemmeforbud?

- Nei, det er ikke et klemmeforbud. Å unngå nærkontakt i form av for eksempel klemmer er et godt helseråd i influensatider, sier kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten i Oslo kommune, Kristin Strømmen, til Dagbladet.

E-POST: Slik ser en av e-postene ut. Innholdet er formidlet til 183 skoler. Foto: Skjermbilde
E-POST: Slik ser en av e-postene ut. Innholdet er formidlet til 183 skoler. Foto: Skjermbilde Vis mer

Strømmen forteller at denne e-posten er blitt sendt ut til alle de 183 skolene i Oslo, som omfatter omkring 90 000 elever.

- Mange skoler har bedt om råd etter at det første tilfellet ble påvist i Norge. I tillegg er mange Oslo-borgere blitt satt i karantene. Rådene er utarbeidet i samråd med kommuneoverlegen, og er generelle smittevernsråd.

ITALIA: Den 26 år gamle studenten i Firenze er flytta til et større sykehus og skal være på bedringens vei. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Ralf Lofstad. Programleder: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Syke elever

Videre i e-posten oppfordres det til å vaske hendene ofte, samt at det informeres om at renholdet ved skolene vil styrkes. Utdanningsetaten opplyser også om at «elever som er syke, skal holdes hjemme».

Det var ei kvinne i Tromsø som ble påvist smittet for første gang i Norge onsdag kveld. Kvinnen hadde reist fra Hubei-regionen i Kina til Oslo før helga. I Oslo ble hun testet for smitte, men resultatet var negativt.

Videre reiste kvinnen fra Oslo til Tromsø med fly, hvor det ble foretatt en ny prøve, som ga et positivt resultat. Kvinnen har imidlertid ikke vist symptomer på sykdom, og det regnes som svært lite sannsynlig at hun kan ha smittet andre.

- Hun er ved godt mot, sa kommuneoverlege i Tromsø kommune, Kristin Kristoffersen.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump utnevner sin visepresident, Mike Pence, til å lede arbeidet med å bekjempe corona-viruset. Video: NTB Scanpix Vis mer

Utbrudd

I tillegg er en norsk student i Italia blitt påvist smitte, bekreftet Folkehelseinstituttet. Studenten har nylig vært i Norge, og befinner seg nå i isolasjon på et sykehus i Italia. Overlege ved FHI, Are Berg, uttalte til Dagbladet onsdag at det er svært lite sannsynlig at studenten kan ha smittet noen i Norge.

Over 100 personer er blitt testet for coronaviruset i Norge. I løpet av torsdagen har det blitt kjent at en rekke personer rundt omkring i landet sitter i karantene: Omkring 50 i Oslo, fem i Sandefjord, én i Mo i Rana, 18 i Stavanger, to i Sauda, tre i Horten og fem personer i Elverum.

I Kina har over 48 000 personer blitt smittet, mens 2747 har blitt bekreftet omkommet som følge av virusutbruddet.

I Europa er det Italia som har blitt hardest rammet av coronaviruset. Hele 528 mennesker er blitt påvist smitte, i tillegg til at 14 personer er bekreftet omkommet. Vi har også sett at personer som har vært i Italia har tatt med seg viruset til andre europeiske land, deriblant Sverige og Finland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer