Ber alle om å hjelpe

Det Internasjonale Røde Kors ber hele verden om hjelp til katastrofeområdene i Mellom-Amerika der orkanen «Mitch» har herjet. Tallene på omkomne fryktes nå å ha passert ufattelige 7000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som følge av orkanen «Mitch» har store nedbørsmengder igjen ført til oversvømmelser og gigantiske jordras. Bare i Nicaragua er 172 byer isolert.

Nord i landet ble mellom 1000- 1500 mennesker levende begravd i et over 80 kvadratkilometer stort område, etter et jordskred like ved vulkanen Casita.

Ber om hjelp

Det Internasjonale Røde Kors som har mobilisert alt personell i Mellom-Amerika, sendte i går ut en appell til alle de nasjonale organisasjonene, om å få inn om lag 50 millioner kroner. Også Norges Røde Kors er kontaktet.

- Vi er bedt om å få inn midler slik at hjelpen raskest mulig når de hardest rammede i katastrofeområdene. Forløpig har vi satt av 100000 kroner til disposisjon, og vi er i dialog med Utenriksdepartementet om ytterligere midler, sier informasjonssjef Herborg Bryn i Røde Kors.
Pengene vil gå til primærbehov som mat, klær og medisiner.

Vil hjelpe

Pressetalsmann i UD, Ingvard Havnen, forteller at den økonomiske støtten ikke er langt unna.

- Vi er innstilt på å hjelpe, men først må vi prøve å kartlegge hva slags behov landene har, sier Havnen som ennå ikke er kjent med henvendelsen fra Røde Kors.

- Det er altfor tidlig å si hvor mye vi kommer til å bidra med, men vi er positive til å hjelpe økonomisk dersom en søknad fra Røde Kors foreligger, sier Ingvard Havnen.

Ny storm truer

UD har daglig kontakt med de norske ambassadene i Nicaragua og Guatemala for å få oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i områdene og eventuelle skader.

- Vi vet ikke eksakt hvor mange nordmenn som er i området, men ifølge ambassadene som vi holder kontakt med hver time, skal det være rundt 90 norske i Nicaragua, Guatemala og Honduras, opplyser Havnen.
Landene i Mellom-Amerika sørget over sine døde mandag. Utmattede mennesker så de første glimt av sola på mange dager, etter at orkanen hadde mistet noe av sin kraft. Men nye stormer truer.