Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber amerikanerne feire nordmenn i dag

Visste han noe på forhånd?

IKKE BARE STARS AND STRIPES: Barack Obama ber amerikanerne feire den offisielle Leif Erikson-dagen i USA i dag. FOTO:SCANPIX
IKKE BARE STARS AND STRIPES: Barack Obama ber amerikanerne feire den offisielle Leif Erikson-dagen i USA i dag. FOTO:SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En kan spørre seg om Barack Obama visste noe om dagens overraskende nobelprisutdeling.

I en pressemelding sendt ut for to dager siden, oppfordrer han nemlig til nasjonal feiring av nordmenn og andre skandinaver akkurat i dag.

Feiring
Niende oktober er av presidenten utnevnt til offisiell Leiv Eriksson-dag, som en hyllest til alle de nordmenn som kom til USA som innvandrere. Han oppfordrer alle amerikanere til å bruke dagen til å feire landets nordiske arv.

- Jeg ber alle amerikanere benytte denne dagen til passende seremonier, aktiviteter og programmer for å hedre landets rike nordisk-amerikanske arv, skriver Obama.

Tradisjon
Strengt tatt er det ikke altfor merkelig. amerikanske presidenter har, siden september 1964 hvert år kåret 9. oktober til «Leif Erikson Day», men hver ny president må gjenta proklameringen - noe Obama også gjør i år. Trolig med litt større glede i dag, enn han ellers ville gjort.

Han hyller Eriksson, viking-oppdageren som satte sine føtter på det amerikanske kontinent flere hundre år før Colombus, og ankomsten av det første flyktningeskipet i den norske utvandringen på 1800-tallet.

- På denne dag i 1825, ankom skipet Restauration New York City, etter å ha seilt tre måneder fra Stavanger, Norge. De 52 passasjerene ombord representerte de første organiserte emigrantene fra Norge til Amerika. Disse modige individene dro til sjøs i fotsporene til den berømte skandinaviske oppdageren Leiv Eriksson, står det i meldingen fra Obama.

Historisk reise
Totalt utvandret omtrent 800 000 nordmenn til Amerika, i løpet av tre store bølger, skriver Store norske leksikon. Den første bølgen varte fra 1866 til 1873, den andre og største fra 1879 til 1893 og den tredje i det første tiår av 1900-tallet. Eriksson-dagen feires særlig i midtvesten, og statene der de fleste norske utvandrerne bosatte seg.

- I dag feirer vi deres historiske reise, og de som kom til Amerika fra fjerne land. Vårt lands historie er preget av millioner av individer som trosset fattigdom og vanskeligheter i søken etter en lysere framtid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling