Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Ber ansatte i karantene jobbe

Ambulansepersonell i Oslo blir bedt om å jobbe, selv om de har vært på reise utenfor Norden etter 27. februar og skulle ha vært hjemmekarantene.

UNNTAS KARANTENEREGLER: Ambulansepersonell i Oslo er blitt unntatt karantenebestemmelsene som har rammet selv helseminister Bent Høie. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
UNNTAS KARANTENEREGLER: Ambulansepersonell i Oslo er blitt unntatt karantenebestemmelsene som har rammet selv helseminister Bent Høie. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

Torsdag ettermiddag innførte norske myndigheter en rekke tiltak for å hindre videre spredning av coronaviruset.

Tiltakene er så strenge at statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie beskrev dem som «de mest inngripende tiltakene i fredstid».

Et av dem var å pålegge alle som har vært på reise utenfor Norden etter 27. februar to uker i hjemmekarantene. Høie dro selv rett i hjemmekarantene.,

Dagen etter sendte Oslo universitetssykehus (OUS) en melding til alle ansatte ved prehospital klinikk med en helt annen beskjed. Der ber de ansatt ambulansepersonell som har vært utenfor Norden etter 27. februar og er symptomfrie, om å likevel møte på jobb.

Det har skapt intern uro og oppgitthet blant ambulansearbeidere i Oslo, etter det Dagbladet kjenner til.

- Ikke verifisert

Hvorvidt ambulansepersonell som har vært på reise utenfor Norden etter 27. februar faktisk har møtt på jobb, har Dagbladet ikke fått bekreftet.

- Jeg har fått informasjon fra våre medlemmer om at det har skjedd, men jeg har ikke fått verifisert den informasjonen med ledelsen, sier hovedtillitsvalgt Roy Tore Nilsen når Dagbladet ringer ham Seint fredag kveld.

Han representerer ambulansepersonell som er organisert gjennom fagforeningen Delta.

- Sykehusledelsen har åpnet for at kritisk nøkkelpersonell kan unntas fra karantenebestemmelsene, og at man kan gjøre individuelle vurderinger i klinikken, legger han til.

Dagbladet kjenner til at ambulansepersonell også får reaksjoner fra annet helsepersonell ved OUS.

Det er informasjon som ikke har tilfalt hovedtillitsvalgt Nilsen.

CORONAVIRUSET: Lege Harald Dobloug svarer på spørsmål knyttet til hvilke tiltak barnefamilier bør gjøre. Video: Dagbladet TV Vis mer

«Svært betenkt»

Nilsen forteller til Dagbladet at han er «svært betenkt» over avgjørelsen, særlig at den ble fattet så tidlig i den nåværende situasjonen.

- Både på vegne av kollegene mine som kan bli eksponert, og på vegne av sårbare pasienter i risikogruppene som blir behandlet av kolleger som er unntatt karantene, sier Nilsen.

- Hvordan er beslutningen tatt?

- Det vet jeg ikke. Ledelsen har ikke diskutert denne saken med vernetjenesten eller tillitsvalgte i forkant av avgjørelsen, svarer Nilsen.

- Burde du, som hovedtillitsvalgt, ha vært involvert i denne diskusjonen?

- Ja, det synes jeg absolutt.

Hovedverneombud ved prehospital klinikk, Gunne Morgan Knai, bekrefter overfor Dagbladet at de heller ikke ble involvert i beslutningen.

- Så vidt meg bekjent, ble vi ikke det, sier Knai til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Tatt opp med ledelsen

Før Dagbladet kontaktet hovedtillitsvalgt Nilsen og hovedverneombud Knai, hadde de allerede gått tjenestevei og tatt opp saken med ledelsen.

- Jeg har etterspurt hva som ligger bak den avgjørelsen. Jeg har fått i svar at det var dissens om karantenebestemmelsene og det er tatt en avgjørelse i klinikken, sier Nilsen.

- Hva menes med at det var dissens om karantenebestemmelsene?

- Det står ikke spesifisert i svaret, svarer Nilsen.

- Er du tilfreds med svaret du har fått fra ledelsen?

- Jeg venter på å bli nærmere orientert om hva som ligger til grunn bak avgjørelsen.

Krever testing

I sin tilbakemelding til ledelsen har hovedverneombudet Knai stilt krav til ledelsen om at ambulansepersonell som unntas karantenebestemmelsene, blir testet for coronaviruset før de får komme tilbake til tjeneste.

- Vernetjenesten legger til grunn at dette er en tosidet sak. Vi skal ivareta de ansatte, men helseminister Bent Høie har også instruert vernetjenesten og helsetjenesten om at HMS og pasientsikkerhet skal ses i sammenheng. Det gjør at vernetjenesten i dette tilfellet også skal vurdere hensynet til pasienten, og her mener vi at det er en økt risiko for både pasienter og ansatte, sier Knai til Dagbladet.

Han har forståelse for at den ekstraordinære situasjonen samfunnet som helhet nå står overfor, tidvis krever vanskelige avgjørelser.

- Og det er ikke sikkert at denne avgjørelsen er uriktig, men vi er opptatte av at det blir gjort på en annen måte. Dette er en svært samfunnsviktig jobb, og greier vi ikke dekke opp bemanningen på 113-sentralen og ambulanseavdelingen, er det de svakeste i samfunnet som vil lide av dette, sier hovedverneombudet.

REDDET: Helseminister Bent Høie var på vakt, da Erna Solberg holdt på å håndhilse med direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Reporter: Christian Wehus. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Sykehuset: - Krevende situasjon

Sindre Mellesmo er klinikkleder ved OUS' prehospitale klinikk, og beskriver situasjonen de og resten av det norske helsevesenet står overfor, som krevende.

- Det spesielle med situasjonen er at vi skal utføre et samfunnsoppdrag, samtidig som vi skal ivareta sikkerheten til den enkelte ansatte. Det er en krevende situasjon, og til tider blir det krevende avgjørelser. Vi har ennå ikke sett de største utfordringene, som vi kanskje kommer til å møte, sier Mellesmo til Dagbladet.

- Hva lå bak vurderingen om å unnta ambulansepersonell fra karantenebestemmelsene?

- Det generelle svaret på det er at vi må sørge for å ha tilstrekkelig personell på jobb, samtidig som vi ikke utsetter publikum for risiko. Derfor har det vært tatt en individuell vurdering at et fåtall i ambulansetjenesten blir unntatt fra karantenebestemmelsene. Tilleggsbestemmelsen åpner for at helsepersonell kan unntas, etter en individuell vurdering, svarer Mellesmo.

- Hva slags signal sender det at Norges største sykehusforetak unntar ambulansepersonell, som oppsøker syke, fra karantenebestemmelsene?

- Det kan være et slik signal som du hinter til, men det ville ha vært tilsvarende rart å ende i en situasjon hvor vi ikke har personell å sende i det hele tatt.

BARE EN: Legemiddelverket innfører rasjonering på smertestillende paracet. I matbutikker i Oslo kan man også se tomme hyller. Video: Dagbladet Vis mer

Informert, ikke konsultert

På spørsmål om hvorfor ikke fagforeningene ble involvert i forkant av beslutningen, svarer Mellesmo:

- Representanter for de ansatte blir alltid informert om prinsipielle avgjørelser som gjelder for sykehuset, men blir ikke direkte involvert i enkeltsaker.

- De er blitt informert om avgjørelsen. Burde de ha vært involvert i beslutningen før den ble tatt?

- Vi ser ikke at vi bør drøfte dette med dem i enkeltsaker som denne. Vi må sørge for at vi har personer tilgjengelig som kan gjøre jobben sin overfor befolkningen.

Hele Norges coronakart