«Havnespy»:

Ber båteiere ta grep

Havnespy fortsetter å spre seg langs norskekysten. Nå setter Miljødirektoratet inn nye tiltak for å begrense miljøskadene.

HØY RISIKO: Havnespy sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som lever på bunnen og er avhengige av hverandre. Foto: Åge Wee / NTB
HØY RISIKO: Havnespy sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som lever på bunnen og er avhengige av hverandre. Foto: Åge Wee / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden det først ble oppdaget i Stavanger i 2020, har havnespy spredt seg urovekkende raskt i norske farvann.

Havnespy, eller japansk sjøpung, er en fremmed art av alvorlig karakter som kan ellevedoble seg på bare to uker.

Før nyttår startet Miljødirektoratet en større kartlegging av artens forekomst, ved å ta et hundretall prøver flere steder i Norge.

Nå ber direktoratet brukere av småbåthavner til å sjekke båt- og fiskeutstyr jevnlig, og fjerne havnespy på en trygg måte.

- Båtsesongen er i gang, og fritidsbåteiere og andre brukere av småbåthavner blir nå svært viktige i kampen mot videre spredning av havnespy, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Hun forklarer at havnespy dør på land og i kontakt med ferskvann.

«Svært vanskelig»

Nå går Miljødirektoratet og statsforvalterne ut med informasjon til fritidsbåthavnene på Vestlandet som er hardest rammet.

Dette er ett av flere anbefalte tiltak i en ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

«Komiteen vurderer det som svært vanskelig å fullstendig utrydde den fremmede og invaderende sjøpungarten havnespy fra norske farvann», heter det i pressemeldingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.