Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Biden trekke seg fra presidentracet

Tara Reade, kvinnen som hevder demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, misbrukte henne seksuelt i 1993, ber ham trekke sitt kandidatur.

BER BIDEN TREKKE SEG: Tara Reade hevder Demokratenes presidentkandidat Joe Biden misbrukte henne sekuselt tidlig på 90-tallet. Foto: AP Photo / Donald Thompson / NTB scanpix
BER BIDEN TREKKE SEG: Tara Reade hevder Demokratenes presidentkandidat Joe Biden misbrukte henne sekuselt tidlig på 90-tallet. Foto: AP Photo / Donald Thompson / NTB scanpix Vis mer

- Du og jeg var der, Joe Biden. Vær så snill å stå fram og ta ansvar, sier Reade i et intervju med journalist og tidligere talkshow-vertinne, Megyn Kelly, ifølge CNBC.

- Du burde ikke stille som presidentkandidat for USA.

Reade, en tidligere ansatt ved Senatet mens Biden var senator for Delaware på 90-tallet, hevder at Biden forgrep seg på henne ved ett tilfelle i kjelleren i Capitol Hill.

Hun anklaget ikke Biden for seksuelle overgrep før i år, rundt den tiden det ble sannsynlig at han ville bli demokratenes presidentkandidat i høstens valg.

Reade har imidlertid lite tro på at oppfordringen hennes vil vinne fram, og at Biden faktisk kommer til å trekke seg.

- Men jeg skulle ønske han ville gjøre det. Det er sånn jeg føler det, sier hun.

Benekter anklagene

Biden gikk forrige fredag ut og adresserte overgrepsanklagen. Han avviser påstanden blankt.

- Nei, dette er ikke sant. Jeg sier det helt klart, dette skjedde aldri, sa Biden til TV-kanalen MSNBC.

Han har bedt Senatet og USAs nasjonalarkiver om å lete gjennom sitt materiale for å forsøke å finne klagen Reade leverte på ham i 1993.

- Hun har sagt at hun leverte inn en klage om den angivelige hendelsen i 1993, sa Biden.

BENEKTER ANKLAGENE: Demokratenes presidentkandidat, og tidligere visepresident under Barack Obama, Joe Biden. Foto: Dominick Reuter / AFP / NTB scanpix
BENEKTER ANKLAGENE: Demokratenes presidentkandidat, og tidligere visepresident under Barack Obama, Joe Biden. Foto: Dominick Reuter / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Hun har imidlertid ikke noen kopi av denne angivelige klagen. Papirene fra min tid i Senatet som jeg har donert til Universitetet i Delaware, inneholder ikke personalopplysninger. Det eneste stedet en klage av denne typen kan være, er i nasjonalarkivet.

Også i etterkant av torsdagens intervju med Reade, der hun ber Biden trekke seg, har presidentkandidaten kommentert saken.

- Det skjedde aldri noe med Tara Reade. Å tro på kvinner handler om å ta påstandene seriøst når en kvinne står fram, og så gå nøye gjennom det. Til slutt, i alle saker, så er det sannheten som betyr noe. Og i denne saken så er sannheten at påstandene er helt usanne, sier Biden til Spectrum Bay News 9.

Anklagene ble rapportert av flere medier tidlig i april, men forsvant fra medienes søkelys etter en stund. Presset økte igjen forrige uke etter at to personer sto fram og sa at Reade tidligere har fortalt dem deler av anklagen.

Torsdag sier advokatfirmaet Wigdor LLP, som har flere klienter som hevder de har vært utsatt for seksuelle overgrep av filmogulen Harvey Weinstein, at de har blitt hyret av Reade.

FORVEKSLER: Joe Biden hadde ikke full kontroll på hvor kona og søsteren hans sto, under gårsdagens supertirsdag. Video: CNN. Vis mer

Vanskelig balansegang for Demokratene

Saken innebærer en vanskelig politisk balansegang for Demokratene, som tidligere har støttet opp om kvinner som fremmet liknende anklager mot sentrale republikanere, blant andre president Donald Trump og den konservative høyesterettsdommeren Brett Kavanaugh.

Reade mener det er oppsiktsvekkende hvor lite støtte hun har fått fra demokratiske velgere og fra mediene, etter at hun sto fram med anklagene.

På spørsmål om hun ønsker en unnskyldning fra Biden svarer Reade.

- Jeg tror det er litt seint for det.

Republikanerne bruker nå saken for det den er verdt, og Trump-vennlige medier som TV-kanalen Fox News har ryddet stor plass til den. For demokratene er frykten at den kan få en liknende virkning som saken om angivelige lovbrudd knyttet til Hillary Clintons e-postserver fikk i 2016.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!