Ber britene holde tilbake KNM «Horten»

Utenriksdepartementet ber om britisk hjelp etter Dagbladets krigsskip-avsløringer.

VIL STANSE: Det tidligere norske krigsskipet KNM Horten ligger fremdeles til kai i den engelsk havnebyen Ramsgate. Nå håper UD at britiske myndigheter kan hindre det i å forsvinne samme vei som de andre tidligere norske krigsskipene Forsvaret har solgt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL STANSE: Det tidligere norske krigsskipet KNM Horten ligger fremdeles til kai i den engelsk havnebyen Ramsgate. Nå håper UD at britiske myndigheter kan hindre det i å forsvinne samme vei som de andre tidligere norske krigsskipene Forsvaret har solgt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utenriksdepartementet har kontaktet myndighetene i Storbritannia etter Dagbladets avsløringer rundt salget av tidligere norske krigsskip til det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global.

UD bekrefter overfor Dagbladet at de er i dialog med britiske myndigheter, og forsøker å hindre at også det siste krigsskipet Forsvaret har solgt, det store støttefartøyet KNM «Horten», ender som piratjeger i Afrika.

Skipet, som nå bare heter «Horten», ligger for øyeblikket i havnebyen Ramsgate øst for London i England. Der har den ligget siden den ble overlevert sine nye eiere ved Karljohansvern i slutten av februar i år.

- Når det gjelder tidligere KNM Horten, er vi informert om at fartøyet fortsatt befinner seg i Storbritannia. Det er således underlagt britisk jurisdiksjon. Vi samarbeider med britiske myndigheter for å vurdere om det foreligger et brudd på norsk eller britisk eksportkontrollregelverk, med de følger det kan ha for skipets videre virksomhet, sier pressetalsmann Eskil Grendahl Sivertsen i UD til Dagbladet.

Gjennomgår salget Dagbladet sporet opp skipet i Ramsgate for en drøy uke siden. Kilder opplyser at skipet er blitt klargjort for sikkerhetsoppdrag i Afrika, og at den har mannskap om bord. Dagbladet fikk indikasjoner på at skipet trolig ville forlate havna om kort tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer