Ber Bush vente

Sju av ti amerikanere ber president George W. Bush gi våpeninspektørene i Irak mer tid til å gjøre jobben sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): For første gang får president George W. Bush en klar beskjed som han ikke vil ha, fra velgerne.

Det kommer fram i en meningsmåling gjort av Washington Post og ABC News.

Likevel er oppslutningen om et militært angrep på Irak fortsatt høy. 57 prosent mener det er riktig, mot 62 prosent i desember måned. Men nå vil et stort flertall la våpeninspektørene få mer tid i Irak før et eventuelt angrep. Bare en fjerdedel av de spurte mener en tidsfrist i månedsskiftet januar/februar er riktig.

De unge imot

Denne nye tilbakeholdenheten i opinionen kommer samtidig med at den amerikanske fredsbevegelsen er kommet i gang, og parallelt med de tydelige europeiske signalene om motstand mot en nær forestående krig. Det er ungdommen som er mest skeptisk til en krig.

I gruppa 18 til 30 år får presidentens Irak-politikk støtte av 42 prosent, litt mer fra de middelaldrende, mens de eldre i USA står solid bak presidenten.

Oppsiktsvekkende

Eric Larson, som arbeider med sikkerhetspolitikk og meningsmålinger ved The Rand Research Group, sier til The Washington Post at selv om støtten til Bushs krigsplaner har gått ned, er 57 prosent oppsiktsvekkende høyt.

- Foran Golfkrigen i 1991 var det 45 prosent som støttet angrepet, men det gikk raskt oppover, sier han.

Nedoverkurve

Oppslutningen om presidenten er også for nedadgående. 59 prosent sier de er fornøyde med ham, det er tilbake til nivået før 11. september 2001. Det er likevel et komfortabelt nivå for en president, men lavt i George W. Bushs presidenttid.

Skepsisen mot presidentens sterke søkelys på Irak forsterkes av en misnøye med måten han håndterer økonomien på. Et flertall sier at de ikke er tilfredse med hans økonomiske politikk.

I neste uke skal George W. Bush holde sin «Rikets tilstand»-tale. I den vil han måtte forklare hvorfor et angrep på Irak er så viktig. Han må også forklare hva han vil gjøre for å berge økonomien innenlands.

b> MASSEDEMONSTRASJONER: Den amerikanske fredsbevegelsen brer seg. Stadig flere sier nei til invasjon av Irak. Unge amerikanere er mest skeptiske.