Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber deg være på vakt mot denne organisasjonen

Flyktninghjelpen reagerer på ny organisasjon med slående navnelikhet, som også bruker falskt bilde på hjemmesida.

LIK: «Den Norske Flyktninghjelpen» er en nystartet organisasjon som har sin første annonse på trykk i Aftenposten i dag. Foto: Torun Støbakk.
LIK: «Den Norske Flyktninghjelpen» er en nystartet organisasjon som har sin første annonse på trykk i Aftenposten i dag. Foto: Torun Støbakk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens utgave av Aftenposten kan du lese en annonse fra organisasjonen «Den Norske Flyktninghjelpen», som ber om støtte til hjelpearbeid for syriske flyktninger. Det er en helt ny organisasjon som ikke må forveksles med mer kjente «Flyktninghjelpen» - selv om navnelikheten er slående.

«Støtt syriske krigsflyktninger gjennom Den Norske Flyktninghjelpen, slik at vi kan hjelpe dem som har et reelt behov for hjelp i deres nærområder og på deres vei mot trygghet og stabilitet», står det i annonsen.

Annonsen har vakt oppsikt på sosiale medier, og flere har beskyldt den nye hjelpeorganisasjonen for svindel. 

Flyktninghjelpen reagerer på navnelikheten.

- Det er flere som har vært i kontakt med oss om likheten, og som lurer på om disse er oss, sier leder for samfunnsavdelingen, Harriet Rudd, i Flyktninghjelpen, som har tatt kontakt med både Norsk Innsamlingskontroll og den nye organisasjonen om navnelikheten. 

- Det er viktig at folk vet hva pengene går til, og at de går til konkrete hjelpetiltak, så for oss er det viktig å få ryddet opp i slike misforståelser, sier hun.

Ikke registrert Flyktninghjelpen påpeker at selskapet, som ble opprettet 3. november i år, heller ikke står registrert i Norsk Innsamlingskontroll, som har som oppgave å sette «godkjentstempel» på aktører som driver innsamlingsaksjoner i Norge.

Det bekreftes av daglig leder Børre Hagen i Norsk Innsamlingskontroll. 

- Når de går ut og henvender seg til allmennheten og ber om støtte på denne måten, burde de absolutt ha vurdert å be om å bli godkjent av oss først, sier han til Dagbladet.

Innsamlingskontrollen sier de vil undersøke mer om det nye selskapet over helga, og fraråder folk å gi penger til den nye organisasjonen.  

- Organisasjoner man er usikker på, skal man ikke gi til, sier Hagen.
 
Lei seg Styreleder i Den Norske Flyktninghjelpen, en Tønsberg-mann i 30-åra, er lei seg for den negative oppmerksomheten. Han har hatt sin fulle hyre med å slette svindelanklager fra Facebook-sida til organisasjonen i dag - og avviser påstandene på det sterkeste. Dagens annonse var den første fra det nyopprettede selskapet om innsamling.

- Dette er bare tull. Jeg ville holdt en litt lavere profil enn en annonse i Aftenposten hvis jeg var ute etter å svindle noen som helst, sier styrelederen til Dagbladet. 

- Dere står ikke som godkjent på Norsk Innsamlingskontrolls sider?

- Jeg trodde vi gjorde det, men hvis ikke vi gjør det skal jeg ta en telefon og melde oss inn med en gang, sier han.

Organisasjonen drives av styrelederen og to kjenninger i 30- og 40-åra som er blitt arbeidsledige på grunn av nedskjæringene i oljebransjen. Formålet med Den Norske Folkehjelpen er å hjelpe syriske flyktninger i nærområdene og i Norge.

PEPPER: Flere negative kommentarer er å lese på Den Norske Flyktninghjelpens facebookside i dag. Foto: Skjermdump.
PEPPER: Flere negative kommentarer er å lese på Den Norske Flyktninghjelpens facebookside i dag. Foto: Skjermdump. Vis mer

Aftenposten skriver i kveld at de to hovedmennene bak Den Norske Flyktninghjelpen er kjenninger av politiet, og har en rekke dommer på seg.

På hjemmesida profilerer styreleder og daglig leder seg med portrettbilder. Men et enkelt nettsøk avdekker at bildet av daglig leder slett ikke er av ham, men er et modellbilde av trolig utenlandsk opprinnelse.

Vurderer navnebytte Hva konkret pengene fra innsamlingen skal brukes til, er ikke helt klart ennå.

- Vi har blant annet vurdert å kjøpe et hotell og bruke som asylmottak i Norge, men vi har så klart lyst til å vokse og gjøre mer i utlandet også, sier han.

- Flyktninghjelpen er kritisk til navnelikheten?

- Vår tanke var at det var naturlig å kalle oss det fordi det er det vi driver med. Hvis de er veldig lei seg for det, er vi villige til å bytte navn, men vi må sette oss ned og finne et navn som fungerer og kan brukes. Det er ikke bare å kalle det hva som helst.

- De er nok kritiske fordi folk kan komme til å ta feil mellom de to organisasjonene?

- Det har jeg ikke tenkt på, men det står jo klart og tydelig «den norske» foran, og logoen ligner ikke det heletatt, sier Hagen.

Foreløpig har de ikke fått inn en krone, ifølge Hagen. Uansett ville ikke pengene blitt brukt før organisasjonen har et konkret hjelpetiltak å bruke dem på.

På sine nettsider lover organisasjonen at minst 80 prosent av pengene som samles inn skal gå til hjelpetiltak, mens 20 prosent skal gå til drift av organisasjonen.

- Pengene står på en bedriftskonto med egen regnskapsfører, så det er ikke bare å ta ut dem. Foreløpig er de eneste pengene som er brukt på dette selskapet, våre egne, sier han, som understreker at selskapet har sin egen revisor.

image: Ber deg være på vakt mot denne organisasjonen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!