SLÅSS FOR PRESIDENTEN: En tilhenger av Nicaraguas president Daniel Ortega med en hjemmelaget morter (bombekaster) under en støttemarkering for «terroristenes ofre» i Managua i august. Foto: Inti Ocon / AFP / NTB Scanpix
SLÅSS FOR PRESIDENTEN: En tilhenger av Nicaraguas president Daniel Ortega med en hjemmelaget morter (bombekaster) under en støttemarkering for «terroristenes ofre» i Managua i august. Foto: Inti Ocon / AFP / NTB ScanpixVis mer

Amnesty ber Equinor ta en demokrati-prat med Nicaraguas president Daniel Ortega

Ber Equinor ta en alvorsprat med falmet revolusjonshelt

Amnesty mener Equinor risikerer å støtte et undertrykkende regime i Nicaragua økonomisk.

Amnestys Norges råder Equinor (tidligere Statoil) til å trå forsiktig i Nicaragua, hvor det norske, delvis statseide selskapet driver oljeleting.

- Når de velger å være til stede i et land som har en så undertrykkende politikk, krever det en helt ekstraordinær etisk bevissthet, sier Tale Hungnes, Amnestys leder for politikk og samfunn i Norge, til Dagbladet.

Selv om Hungnes ikke krever at Equinor må trekke seg ut, oppfordrer hun selskapet til en alvorsprat med en av heltene Nicaraguas revolusjon i 1979, Daniel Ortega, som har vært president siden 2007.

Lette under voldsbølge

Slik Dagbladet skrev 22. desember, lette Equinor i sommer etter olje utenfor Nicaraguas stillehavskyst - mens en voldsbølge pågikk.

PRYDET GRENSA: Denne plakaten av Nicaraguas president Daniel Ortega og kona, visepresident Rosario Murillo, prydet inntil nylig grenseovergangen til Costa Rica ved Peñas Blancas. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PRYDET GRENSA: Denne plakaten av Nicaraguas president Daniel Ortega og kona, visepresident Rosario Murillo, prydet inntil nylig grenseovergangen til Costa Rica ved Peñas Blancas. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Minst 325 har blitt drept over 2000 skadet i en oppstand mot revolusjonshelten Daniel Ortega, som opposisjonen mener har blitt en diktator.

Tale Hungnes forteller at Amnesty har fulgt nøye med på Nicaragua i flere tiår, men at det har forverret seg kraftig etter at en oppstand brøt ut 18. april.

- Det har vært en utstrakt voldsbruk mot fredelige demonstranter, sier Hungnes, som er særlig bekymret for volden fra paramilitære - altså regjeringslojale, væpnede sivile grupper.

DREPT I SEPTEMBER: Matt Romero (16) ble skutt og drept i en demonstrasjon mot president Daniel Ortega og visepresident Rosario Murillo den 23. september. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DREPT I SEPTEMBER: Matt Romero (16) ble skutt og drept i en demonstrasjon mot president Daniel Ortega og visepresident Rosario Murillo den 23. september. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Mye tyder på at det skjer på direkte ordre fra landets øverste ledelse, sier Hungnes.

- Bør uttrykke sin bekymring

Hun mener Equinor, som samarbeidspartner for Nicaraguas statsoljeselskap, har en gylden anledning til å si fra om dette.

- Equinor er helt unikt posisjonert for å synliggjøre overfor myndighetene at respekt for menneskerettighetene er en kjerneverdi for Equinor, og at respekt for ytrings- og forsamlingsfriheten må gjelde, sier Hungnes.

NICARAGUA-SJEF: Raúl Hurtado, Equinors landsjef for Nicaragua. Foto: Henning Lillegård
NICARAGUA-SJEF: Raúl Hurtado, Equinors landsjef for Nicaragua. Foto: Henning Lillegård Vis mer

I så fall blir det et linjeskift:

Ifølge Equinors landsjef Raúl Hurtado var ikke menneskerettigheter tema i de tre møtene som har vært med Daniel Ortega, og heller ikke i møter med Equinors partner, statsoljeselskapet Petronic.

- Vi mener absolutt at de bør ta opp menneskerettssituasjonen i møter i framtida. De bør uttrrykke sin bekymring for menneskerettighetsbruddene som har vært i 2018, sier Tale Hungnes.

- Ikke vårt mandat

Hun sier at Amnesty ikke går inn for noen «boikottlinje», og ikke krever at norske selskaper skal trekke seg ut av land som Nicaragua.

- Risikerer man ikke da å støtte et undertrykkende regime økonomisk?

AMNESTY-LEDER: Tale Hungnes, leder for politikk og samfunn. Foto: Amnesty International Norge
AMNESTY-LEDER: Tale Hungnes, leder for politikk og samfunn. Foto: Amnesty International Norge Vis mer

- Det er klart det kan være en risiko for det, men det er Equinors ansvar å sørge for at de ikke opererer på en måte som bidrar til å holde et undertrykkende regime ved makta, sier Hungnes.

Ifølge pressetalsmann Erik Haaland er det ikke Equinors men norske myndigheters mandat å føre politisk dialog.

«Men vi har et betydelig ansvar for å sikre at menneskerettighetene ivaretas i all vår aktivitet og verdikjede. Vi vil være åpne om vår holdning og det er naturlig å ha en dialog med vår partner i Nicaragua om dette», skriver Haaland til Dagbladet.

- Tidlig letefase

Equinor opplyser å ha brukt cirka 400 millioner kroner på Nicaragua-satsingen til nå, etter at en kontrakt om oljeleting- og mulig utvinning ble signert i 2015. Blir det funnet olje, kan selskapet produsere i landet helt til 2045.

«Vi er nå svært tidlig i en letefase. Vi har så lagt hatt marginale kostnader og ingen inntekter i landet. Vi vil følge utviklingen tett og vil bare drive virksomhet dersom den kan gjennomføres i samsvar med internasjonale standarder for menneskerettigheter og antikorrupsjon. I alle land der vi har virksomhet rapporterer vi åpent om alle våre skattebetalinger til myndighetene slik at de kan holdes ansvarlig for hvordan verdiskaping benyttes», skriver Erik Haaland.