Ber Erna avslutte klimabløffen

Miljøpartiet De Grønne mener Høyre ikke forstår hva en klimalov skal brukes til.

KRITISK: Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for MDG, er kritisk til Erna Solbergs uttalelser på Høyre-landsmøtet sist helg. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
KRITISK: Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for MDG, er kritisk til Erna Solbergs uttalelser på Høyre-landsmøtet sist helg. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Under forrige helgs landsmøte framstilte Erna Solberg en klimalov som nok en utredning - som står i motsetning til konkrete tiltak.

Det er en misforståelse. En klimalov skal sørge for at utslippskuttene blir gjennomført, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for MDG.

- Høyrelederen fortsetter å fortelle folk at skal kutte utslippene med 30 prosent innen 2020, selv kvotekjøpene hun selv sier ikke har noen effekt, er bunnplanken i klimapolitikken. Det er en kjempebløff, mener Hansson.

Avledningsmanøver MDG-talspersonen peker på Ernas uttalelse på landsmøtet om at FN-kvoter ikke virker.

- Det er gledelig at statsministeren nå også har innsett at kjøp av FN-kvoter ikke har noen effekt, og kun fungerer som en avledningsmanøver fra å kutte klimagassutslipp i Norge.

Likevel legger hennes regjering opp til å kjøpe enda flere FN-kvoter for å oppfylle våre internasjonale klimaforpliktelser, sier Rasmus Hansson.

Slottsplass-grusen Han spør nå om Høyre nå vil støtte Miljøpartiet De Grønnes forslag om ikke lenger å trekke kvotekjøpene fra i Norges internasjonale klimaregnskap.

- I stedet for å fortsette med kvotebløffen, må vi kutte utslippene hjemme.

Norge kan bli 100 prosent klimanøytralt til samme pris som det koster å legge grus på Slottsplassen.
Alle skjønner at dette er bare tull, sier Hansson.

MDG-forslag Han varslet under MDG-landsmøtet at partiet vil fremme forslag i Stortinget før sommeren om at Norge ikke lenger skal kunne trekke fra kvotekjøp i utviklingsland fra våre egne klimautslipp.

- Med dagens kvotepris vil det koste mellom 70 og 80 millioner kroner dersom Norge skal kjøpe kvoter for alle våre utslipp.

Det viser med all mulig tydelighet at kvotehandel ikke virker, sier Rasmus Hansson.

Tidoble - Det er helt selvsagt at et oljeland som Norge skal bidra til å fremme bærekraftig utvikling i utviklingsland.

Men som statsministeren selv sa, så finnes det bedre måter å gjøre dette på enn kvotehandel.

De Grønne har foreslått i Stortinget å tidoble den internasjonale klimainnsatsen til nesten 30 milliarder kroner, hovedsakelig gjennom FNs grønne klimafond, men ikke bruke dette som unnskyldning for ikke å kutte hjemme, sier Hansson.