Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rakettavtale kan ryke - frykt for nytt våpenkappløp

Ber Erna bla opp for Forsvaret

NATO-sjef Jens Stoltenberg forventer at regjeringsforhandlingene på Hadeland munner ut i en kraftigere satsing på Forsvaret.

I NORGE MED KLAR BESKJED: En mer usikker verden gjør at Norge må bruke mer penger på forsvar mener NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Jørn H. Moen
I NORGE MED KLAR BESKJED: En mer usikker verden gjør at Norge må bruke mer penger på forsvar mener NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Foto: Jørn H Moen
Foto: Jørn H Moen Vis mer

- Jeg skjønner godt at det er fristende å bruke penger på veier, skattekutt og helsevesenet. Men i ei tid da usikkerheten øker må vi investere i sikkerhet. Vi kuttet forsvarsutgiftene når spenningen gikk ned, da må vi øke når spenningen går opp, sier Stoltenberg i et intervju med Dagbladet.

Den tidligere statsministeren og Ap-lederen har akkurat gått av scenen på NHOs årskonferanse. Der var budskapet hans like dystert som det var tydelig: Verden er ikke like trygg som før.

- Avtaler bygges ned, tollmurer bygges opp og institusjoner er under press. Land bryter folkeretten, Russland tar seg til rette på Krim og Kina tar seg til rette i Sør-Kina-havet. Og nedrustningsavtaleverket som har vært så viktig for freden, bygges ned, sa Stoltenberg.

Han viste konkret til INF-avtalen som USA og Sovjetunionen inngikk i 1987 og som forbyr bruk av mellomdistansevåpen.

- Nå har Russland brutt denne avtalen i noen år. De har utplassert raketter som kan nå europeiske byer, som er lette å gjemme, som reduserer varslingstida og dermed terskelen for bruk av atomvåpen, sa Stoltenberg og fortsatte:

-Det overrasker meg hvor lite oppmerksomhet dette får. En hjørnestein i den sikkerhetsorden som har vært viktig for vår trygghet, er i ferd med å forvitre totalt.

- Mindre enn mange tror

Han rettet en tydelig pekefinger mot Norge for å bruke for lite penger på forsvar.

- I 2014 bruket vi i ca. 1,5 prosent av BNP på forsvar. Da var det bare seks land i Nato som brukte mer. Nå er vi på vei nedover.

- Vi er også det eneste landet som grenser til Russland som ikke bruker de 2 prosentene som trengs. Flertallet av landene i Nato har lagt fram planer om å bruke 2 prosent innen 2024, men ikke Norge, formante Stoltenberg, som understreker at de norske NATO-bidragene har høy kvalitet.

- Men det er for smått, sier han.

Klar beskjed til Erna

Statsminister Erna Solberg dro i går tilbake til Hadeland, der hun skal forsøke å landene sin nye flertallsregjering.

Stoltenberg sier de politiske forventningene til statsministeren inn i forhandlingene er klare på 2 prosentmålet.

- Det handler også om å investere i NATO-samarbeidet. Man kan si hva man vil om president Trump, men han har rett i budskapet om at det er en urettferdig byrdefordeling i NATO. En kan ikke regne med at USA skal betale en uforholdsmessig stor andel for vår sikkerhet, sier han.

- Jens bør være veldig glad for at det er jeg og ikke ham, som er statsminister, svarer Erna Solberg.

- Vi har økt bevilgningene med 30 prosent siden han var statsminister. Vi har en kraftig satsing i langtidsplanen og bruker nominelt nesten 17 milliarder mer på Forsvaret, sier hun til Dagbladet.

Vendepunkt i 2014

- MEST PER HODE: - Vi er det landet i Europa som bruker mest penger på forsvar per hode, sier Solberg, her på NHOs årskonferanse. Foto: Jørn Moen
- MEST PER HODE: - Vi er det landet i Europa som bruker mest penger på forsvar per hode, sier Solberg, her på NHOs årskonferanse. Foto: Jørn Moen Vis mer

Stoltenberg var statsminister i Norge i totalt ni år, fordelt på to perioder, men gikk av da han tapte valget i 2013. På spørsmål om hvilket ansvar han selv har for dette, svarer han med at utgiftene til forsvar begynte å øke i hans tid.

- Men viktigere mener jeg det er at verden er grunnleggende forandret, sier Stoltenberg, som kaller år 2014 for« et vendepunkt.»

- Det var i 2014 at NATO gjorde vedtaket om at 2 prosent av BNP skal brukes på forsvar, det var i 2014 at Russland bruker militærmakt på Krim og at det var i 2014 at ISIL vokser fram, sier han, og legger til

- Det er ikke klokt å vise til hva som skjedde før for å adressere framtidas utfordringer.

- Bruker mest per hode

Spurt om 2-prosentmålet under et pressemøte i India, viste statsminister Erna Solberg til en annen statistikk enn Nato-sjefen.

-Vi er det landet i Europa som bruker mest per hode på Forsvar. Så er det selvfølgelig områder der vi må bruke mer penger inn i neste periode, sier Solberg.

- Det vi har sagt og også rapportert til NATO, er at vi skal bevege oss mer i retning av 2 prosentmålet i neste periode. Så skal vi bruke hver eneste krone til mest mulig forsvarsaktivitet, mest mulig kampkraft og sikkerhet for Norge, sier Solberg.

Erna: - Putin skal ikke få splitte oss

Erna Solberg deler uroen over at atomnedrustningsavtalen med Russland kan ryke.

-Vi gir sterkt uttrykk for at vi ønsker nedrustning og at INF-avtalen skal bestå. Amerikanerne har rett i at russerne ikke har fulgt opp. Vi må presse på for å få resultater på dette området. Vi trenger ikke flere av disse våpnene, sier hun.

Ifølge Solberg er det viktig med en tydelig og felles front og er tydelig på at Russland ikke skal kunne utnytte et splittet NATO.

- Det er veldig viktig. Russland har et ønske om å få ulike svar og bygge på ulikhet. Jeg tror det er viktig at vi svarer enhetlig i disse store spørsmålene.

-

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!