Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russetida:

Ber Erna flytte russetida

Den årvisse debatten har fått nytt liv etter årets corona-utsatte russefeiring. Nå vil stortingspolitiker Turid Kristensen (H) debatten til livs en gang for alle.

UTSATT FEIRING: Mange av årets russ utsatte feiringen på grunn av corona. En russepresident Dagbladet har snakket med oppfordrer kommende kull til å følge i deres fotspor, og feire etter at eksamen er overstått. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTSATT FEIRING: Mange av årets russ utsatte feiringen på grunn av corona. En russepresident Dagbladet har snakket med oppfordrer kommende kull til å følge i deres fotspor, og feire etter at eksamen er overstått. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da hele Norge corona-stengte 12. mars i år, forsto de fleste raskt at årets vår og sommer kom til å bli annerledes.

Over natta ble idrettsarrangementer og konserter avlyst, og barer og treningssentre stengte. Russen fryktet for årets russefeiring, men istedenfor å avlyse den, ble den utsatt.

Det har gitt mersmak for noen av årets russepresidenter. Og stortingspolitikeren Turid Kristensen (H) i utdannings- og forskningskomiteen.

VIL UTSETTE RUSSETIDA: Stortingsrepresentant for Høyre, Turid Kristensen. Foto: Peter Mydske
VIL UTSETTE RUSSETIDA: Stortingsrepresentant for Høyre, Turid Kristensen. Foto: Peter Mydske Vis mer

Hun ber nå partileder og statsminister Erna Solberg om å gå til valg på å flytte årenes kommende russefeiringer til etter alle eksamenene er unnagjort.

- Skikkelig dårlig kombinasjon

Høyre er nå i gang med å sette sammen programmet foran neste års stortingsvalg, og Kristensen vil at Høyre skal gå til valg på å utsette russetida.

- Hvorfor skal skolevesenet legge til rette for russen på denne måten?

- Jeg synes at russen fortjener å feire etter 13 års skolegang. Det har kanskje gått litt av skaftet enkelte år, men det er en god tradisjon. Ikke at de er skyld i dette, men Arbeiderpartiet vedtok faktisk i 1979 å legge eksamenene til etter 17. mai, for å legge en demper på russefeiringa. Det har ikke skjedd, og eksamen pluss russetid er en skikkelig dårlig kombinasjon. Spesielt når vi ser på tallene, svarer Høyre-politikeren Kristensen.

Mindre på skolen i russetida

Tallene hun sikter til stammer fra 2006, men Kristensen tror ikke situasjonen er spesielt annerledes nå. I en undersøkelse gjennomført av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, svarte én av to VGS-elever at de brukte mindre tid på skolen under russetida.

34 prosent svarte at de ofte møter dårligere forberedt til skolen i russetida, og 15 prosent svarte at feiringen var så viktig at de gjerne lot det gå ut over karakterene.

- Det er blitt en årviss diskusjon, men den pågående coronakrisa har igjen aktualisert det, fordi russetida er blitt flytta. Når selv flere russepresidenter anbefaler neste års kull å utsette russetida, bør også skolene komme dem i møte, sier Kristensen.

- Deilig

Overfor VG tidligere i uka tok nemlig en rekke av landets russepresidenter til orde for å gjennomføre neste års russefeiring på lik linje med årets russefeiring.

- Jeg synes det er deilig å kunne ta feiringen etter eksamen. Men tradisjonen går på at feiringen avsluttes 17. mai. Vi diskuterer forskyvning i styret nå, men avgjørelsen blir opp til neste års russ å ta, sier president i Russens hovedstyre i Oslo og Viken, Johann Rief, til VG.

Didrik Nordvik, årets russepresident for Vestland, oppfordrer kommende russekull til å ta feiringen etter at eksamen er overstått.

- Det er helt nydelig. Jeg tror det er mange som har fått vitnemål og bedre karakterer på grunn av det, sier 19-åringen til Dagbladet.

- Å være ute seint, møte tidlig på skolen og ha prøver og greier, det tror jeg er en dårlig kombo.

KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer nordmenn mot å senke skuldrene under coronapandemien. Vis mer

Ferdigfeiret denne uka

For mange av landets russ begynte årets feiring 1. juni, og var over tidligere denne uka.

For Didrik Nordvik var det ikke noe tap å miste koblingen til mai og nasjonaldagen.

- Jeg følte ikke at det var en så stor greie for oss, sier russepresidenten.

- Forsvinner ikke litt av tradisjonen med russefeiringa, hvis man forskyver den?

- Jeg synes de kan ha vrengefest og russedåp natt til 17. mai, og på den måten kan de være i skikkelig god form til 17. mai-feiringen, istedenfor den litt slitne gjengen vi ser 17. mai. På den måten kan de feire at de faktisk er ferdig med 13 års skolegang, svarer Høyre-politiker Kristensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!