Terror i Frankrike etter nye karikaturer

Ber Erna fordømme Erdogan

Norge bør gi president Macron full støtte i karikaturstriden med Tyrkia, mener Frp-leder Siv Jensen. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier intet kan forsvare de grufulle handlingene som har utspilt seg i Frankrike i dag.

KRAV: Frp-leder Siv Jensen mener statsminister Erna Solberg bør gi Frankrike full støtte i striden med Nato-allierte Tyrkia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
KRAV: Frp-leder Siv Jensen mener statsminister Erna Solberg bør gi Frankrike full støtte i striden med Nato-allierte Tyrkia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I denne dramatiske tiden går vår solidaritet og omtanke til Frankrike. Vi må fordømme vold og drap som ikke kan beskrives som annen enn terror rettet mot uskyldige mennesker. Ingenting kan forsvare slike grufulle handlinger, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

YTRINGSFRIHET: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Norge må beskytte ytringsfriheten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
YTRINGSFRIHET: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Norge må beskytte ytringsfriheten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sier til NTB i dag at statsminister Erna Solberg (H) bør fordømme Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og gi den franske presidenten Emmanuel Macron full støtte i det hun beskriver som en ny karikaturstrid.

- Macron står fram som en modig mann. Men det han gjør, er nødvendig. Han tar et oppgjør med reaksjonære krefter som vil innskrenke ytringsfriheten. Og da spør jeg meg, hvor er regjeringens moralske støtte? sier Jensen til NTB.

STORMER: Fransk politi bekrefter at tre personer er døde - en av dem halshugget, etter et mulig terrorangrep i Nice. Video: AP / Twitter Vis mer

Støre: Bør gi klar støtte

På spørsmål fra Dagbladet om han slutter opp om bestillingen fra Frp-lederen, svarer Støre som følger:

- Norge bør gi en klar støtte til beskyttelse av menneskerettighetene. Det omfatter ytringsfriheten og religionsfriheten, sier Støre.

Han mener politiske ledere nå bør avstå fra «å snakke konfliktene opp» og ber særlig de to Nato-partnerne Tyrkia og Frankrike opprette dialog og kontakt.

Støre mener det er grunn til å frykte at det kan komme flere angrep og sammenstøt framover.

- Vi har tidligere sett tegn på at store befolkningsmasser kan bli mobilisert, særlig i land med svake demokratiske tradisjoner, sier han.

Etterlyser Erna

Frankrikes president Emmanuel Macron er kraftig kritisert av Tyrkia og flere andre muslimske land etter å ha forsvart bruken av Muhammed-karikaturer og kritisert islam for å være en religion i dyp krise.

- Jeg mener at når Frankrike står opp for sekulære verdier og en ytringsfrihet som er under press, må Norge stå skulder til skulder med Frankrike, sier Jensen til NTB.

Hun viser til at Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod har kommet med en klar fordømmelse av Erdogans atferd.

- Noe lignende har jeg ikke registrert fra norske myndigheter, verken fra statsministeren eller utenriksministeren, sier Jensen.

Svarer Jensen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) svarer på vegne av regjeringen og sier hun har formidlet sine kondolanser det franske folk og at hun samtidig understreket «Norges fulle solidaritet med Frankrike».

- Jeg vil si til Siv Jensen at regjeringen har vært tydelig i sin solidaritet med Frankrike, i forsvaret for de universelle menneskerettighetene og våre felles verdier som ytringsfriheten, og ved å si klart ifra om at angrepene på Macrons forsvar for ytringsfriheten er uakseptable.

Søreide sier Norge «arbeider med å fremme og verne om ytringsfriheten over hele verden» og støtter mange menneskerettighetsforsvarere.

- De siste årene har regjeringen bevilget over 70 millioner kroner årlig til dette arbeidet. Vi ser med stor bekymring på at ytringsfriheten er under press, derfor har vi startet arbeidet med å fornye strategien for Norges internasjonale innsats for ytringsfriheten. Vi må aldri la oss true av terrorister, sier Søreide.

- Korstog

Tyrkias mektige og egenrådige president Recep Tayyip Erdogan har sammenlignet måten muslimer blir behandlet på i Europa i dag, med hvordan jødene ble behandlet før og under annen verdenskrig.

En karikaturtegning av Erdogan på forsiden av siste utgave av Charlie Hebdo, der den tyrkiske presidenten er iført t-skjorte og underbukse, drikker øl og løfter opp skjørtet og viser fram den nakne rumpa til en kvinne som bærer hijab, har bidratt til å skjerpe tonen ytterligere.

Tyrkia anklager det franske satiremagasinet for «kulturell rasisme», hevder tegningen er et bevis for at Macrons antimuslimske agenda har båret frukter og varsler rettslige og diplomatiske skritt.

- Jeg er trist og frustrert, ikke på grunn av angrepet mot meg, men på grunn av uforskammetheten i å sikte etter profeten vi elsker mer enn oss selv, sier Erdogan, som anklager vestlige land med Frankrike i spissen for å ha innledet et nytt korstog.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer