Ber Erna skjerpe seg: - Bløffer

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol tar et generaloppgjør med Høyres kritikk av helsepolitikken. - Vi må få en ærlig debatt, mener hun.

MØTER KRITIKKEN: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) anklager Høyre for å bløffe og ber om en ærlig debatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTER KRITIKKEN: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) anklager Høyre for å bløffe og ber om en ærlig debatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har kjempet med nebb og klør for sykehusbudsjettet, men pris- og kostnadsveksten treffer alle sektorene. Det blir stramt, derfor må vi prioritere. Vi må bruke ressursene riktig. Det er på fagfolkene, sier Ingvild Kjerkol.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan bistandsminister Anne Beathe Tvinnereim gråt under regjeringens avgjørende budsjettmøte etter kraftige kutt i bistandsbudsjettet.

- Gråt du under budsjettkonferansen?

- Nei, det gjorde jeg ikke.

Det er ingen tårer å spore, tvert imot en offensiv helseminister som har sett seg mektig lei av Høyres stadige angrep på regjeringen for svake sykehusbudsjetter.

- Kritikken blir hul når verken Høyre eller de andre har korrigert for pris- og kostnadsvekst i sine alternative budsjetter. De bløffer jo, men jeg tror de fleste ser det.

Kjerkol har nå sittet i helseministerstolen i drøyt ett år etter åtte år med Bent Høie (H).

- Må se seg i speilet

Hun peker på to punkter der hun mener Høyre har sviktet og regjeringen nå er i ferd med å rydde opp.

  • Regjeringen skaffer nå en oversikt over hva Norge har av spesialister innenfor helsevesenet.

- Når det gjelder mangel på fagfolk, synes jeg Høyre må se seg selv i speilet. Nå har jeg bedt helseregionene om å lage en plan og oversikt over de spesialistene vi faktisk har. Det er helt grunnleggende, sier Kjerkol.

- Vet vi virkelig ikke det?

- Nei, og dette har både Legeforeningen og Sykepleierforbundet etterspurt i mange år. Vi trenger en plan for å utdanne, rekruttere og beholde fagfolk i vår felles helsetjeneste. Den jobben startet vi med på dag én, sier Kjerkol.

  • Regjeringen har bedt helseregionene skaffe en oversikt over behandlinger med dårlig medisinsk effekt.

Kjerkol forteller at forgjengeren besøkte britiske sykehus og fant 17 behandlinger som ga dårlig effekt. Nå følger hun dette opp for norske forhold.

- Bent Høie inviterte også til en prioriteringsdebatt. Jeg har bedt norske helseforetak se på behandlinger som gir mer belastning enn nytte for pasienter, sier Kjerkol og fortsetter:

- Bare én måte

- Hvis det er fysikalsk behandling som gir best behandling for pasienten så bør vi forskrive det, og ikke gå videre med dyre inngrep. Dette vet fagfolkene best, og de ønsker nok også en faglig prioriteringsdebatt.

Utfallet kan bli at fagfolkene gjør mindre av enkelte type inngrep og behandlinger.

Kjerkol fått hard kritikk for den gryende mangelen på helsepersonell. Hun mener det bare finnes en oppskrift på å løse problemet, og mener overkjøringen i spørsmålet om medisiner viser at Høyre bommer.

- Det er bare en måte å skape rom for å få flere fagfolk og ta inn nye medisiner, og det er prioritering.

Overkjørt av Høyre

To ganger det siste året har Høyre vært med å overkjøre regjeringen og fagfolk i Stortinget, og godkjent medisiner. Seinest i høst da det gjaldt migrenemedisin.

Dette er nye toner fra Høyre, påpeker Kjerkol. Og det er skikkelige unoter.

- Jeg håper dette var et unntak fra Høyre. Jeg opplever at vi har stått sammen om å prioritere for å ivareta alle pasienter, og sikre likeverdig tilgang til tjenester i hele landet. Å stikke hull på melsekken er ikke lurt. Det tror jeg Høyre også forstår, sier Kjerkol.

Kjerkol forteller at Norge sparer sju milliarder kroner i året på å forhandle ned prisen på legemidler. Åpnes slusene, kan besparelsen forsvinne.

- Sju milliarder, det er mer enn hele budsjettet til Kalnes sykehus. Så prioritering er viktig. Det er da vi klarer å prioritere flere nye medisiner og ny behandling til pasientene. Vi innførte rekordmange nye metoder og medisiner i 2022.

- Griper etter halmstrå

Høyre-leder Erna Solberg møter kritikken med hardt verbalt skyts. Hun mener Kjerkol tar feil.

- Jeg skjønner at hun leter etter et halmstrå i en vanskelig situasjon. Hvis hun hadde gått inn på vårt alternative budsjett ville hun sett mange kutt, men ikke på sykehusene. Vi har prioritert sykehus.

Solberg mener debatten allerede er ærlig.

- Nå har jeg i åtte år opplevd at den samme damen har stått og kritisert våre sykehusbudsjett hvert eneste år. Hun har skapt voldsomme forventninger til løsninger da hun selv satt i opposisjon. Vi har en ærlig debatt om helsepolitikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer