Ber Erna snu: - Synd

Venstre-leder Guri Melby mener Norges unntak for russiske fiskefartøy finansierer Putins krig. Nå ber hun om hjelp fra Erna Solberg.

MÅ SNU: Venstre-leder Guri Melby mener Erna Solberg, Høyre og resten av opposisjonen må stemme for å oppheve unntaket for russiske fiskefartøy. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet
MÅ SNU: Venstre-leder Guri Melby mener Erna Solberg, Høyre og resten av opposisjonen må stemme for å oppheve unntaket for russiske fiskefartøy. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For hver dag som går tjener Russland mer penger på unntaket som de kan bruke på krigen mot Ukraina, sier Melby.

Som Dagbladet har skrevet, har Ukraina innstendig bedt Norge om å vrake unntaket som gir russiske fiskefartøy adgang til norske havner.

Norge har stilt seg bak EUs havneforbud for russiske skip, men har et unntak for fiskenæringen. Regjeringen har begrunnet det med hensynet til den felles fiskeforvaltningen.

- Finansierer Putins krig

Men Venstre-leder Guri Melby mener Norge med grepet indirekte subsidierer den russiske invasjonen.

- Hovedproblemet er at vi bidrar til å finansiere Putins krig. Jo mer tilgang russiske supertrålere har på våre havner og på vårt marked, jo mer penger tjener de, og det gir inntekter til den russiske staten som er med på å betale krigen, sier Melby til Dagbladet.

Til tross for invasjonen har Norge importert varer for rundt 33 milliarder kroner første halvår av 2022. De står i kontrast til de 10 milliardene statsminister Jonas Gahr Støre har lovet Ukraina i støtte.

- Ingen andre land har et lignende unntak for russiske supertrålere i havneforbudet, det innrømmet Skjæran også til meg i Stortinget før sommeren, sier Venstre-lederen.

Overrasket over Høyre

Nå ber Venstre-lederen sine venner på Stortinget om hjelp. Hun ber om at de andre opposisjonspartiene snur og opphever unntaket for fiskefartøy.

- Jeg ber de andre partiene på Stortinget snu i saken. Det kommer stadig nye fakta som underbygger hvorfor det er viktig å ha et reelt havneforbud, og ikke bare et delvis. Det håper jeg gjørt at flere partier ser hvor viktig dette er, sier Melby.

Venstre foreslo før sommeren å hastebehandle et forslag om å vrake unntaket, men fikk bare med seg MDG og KrF.

Ikke minst er Melby skuffet over Høyre, som hun hadde regnet med støtte fra i et sikkerhetspolitisk spørsmål.

- Høyre har vært for et havneforbud. Jeg håper de ser at det vi har i dag ikke er et reelt havneforbud, at de fortsetter den linjen de la seg på. De har også vært opptatt av at de skal gjøre det samme som andre europeiske land. Og dette er ikke å gjøre det, sier Melby og fortsetter:

- Jeg synes det er overraskende at Høyre ikke støtter å stoppe unntaket. Jeg hadde forventet at Høyre hadde støttet oss da vi foreslo hastebehandling av saken, det synes jeg var synd at de ikke gjorde, men de kan fortsatt snu.

- Feilinformerte

Norge er det eneste landet i Europa som har et eget unntak for fiskefartøy. Venstre-lederen mener fiskeriministeren har feilinformert i media når han uttalte at EU også hadde et slikt unntak.

- Jeg mener regjeringen har tåkelagt diskusjonen med å hele tiden insistere på at vi gjør det samme som EU, og jeg mistenker at det gjør at noen partier som kunne støttet dette ikke har gjort det fram til nå, sier Melby.

På anklagene fra Melby svarer fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) slik:

- Enten har Melby ikke forstått, eller så snakker Venstre mot bedre vitende. Jeg har ikke sagt at vi gjør nøyaktig det samme som EU. Norge har innført de strengeste sanksjonene noensinne i norsk rett, og vi står sammen med EU og andre land for å sikre at sanksjonene mot Russland treffer sterkt og effektivt.

Skjæran gjør det klart at det ikke er aktuelt å oppheve unntaket for regjeringen, og viser som de har gjort før til hensynet til felles fiskeriforvaltning.

- Regjeringen har hatt ei krystallklar linje gjennom hele krisen om at vi vil hegne om fiskerisamarbeidet i nord. Det sa vi også før havneforbudet kom. Til forskjell fra EU har vi valgt å spesifisere hvilke fartøy som omfattes av forbudet.Kort tid etter at havneforbudet i EU var vedtatt var imidlertid signalene det norske embetsverket fikk fra EU at de aller fleste fiskefartøy ville unntas også i EU, skriver Skjæran i en uttalelse til Dagbladet.

- Uten samarbeid om forvaltning, forskning og kontroll, er det en risiko for at fiskebestandene fiskes ned. Overfiske kan sette en bestand langt tilbake, og vi vet at det kan ta svært lang tid å gjenoppbygge, om man i det hele tatt klarer det, fortsetter Skjæran.

Fiskeriministeren peker samtidig på at skip under 500 bruttotonn og som seiler kommersielt ikke er omfattet av EUs havneforbud.

- Naivt

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Ukraina har advart Norge om at fiskefartøyene kan brukes til militære formål, som spionasje og smugling. Ifølge Ukraina inngår nå bruk av fiskebåter i Russlands militære strategi.

- Det at fiskebåter og andre fartøy brukes militært er jo noe vi har hatt sterke mistenkt lenge, nå har jo Putin sagt eksplisitt at det brukes, og da mener jeg at det er på grensen til naivt å la den virksomheten bare fortsette.

Så langt er det altså bare MDG og KrF som har støttet Venstre i å fjerne unntaket.

Svaret på oppfordringen om å støtte forslaget om å stenge ute russiske fiskebåter fra Høyre og leder i utenrikskomiteen Ine Eriksen Søreide er imidlertid lunkent.

- Vi har hele tiden vært pådrivere for at Norge må vurdere et havneforbud og at Norge skal og må følge det felleseuropeiske sanksjonsregimet. Det er regjeringen som er ansvarlig for å gjøre disse vurderingene. Slik situasjonen utvikler seg, mener vi at regjeringen må foreta en ny vurdering av havneforbudet og hvilke innstramminger som må gjøres, skriver Søreide i en e-post til Dagbladet.

- Skaper usikkerhet

Frp's utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde er ikke imponert over kritikken fra Venstre-lederen.

- Det er lite konstruktivt av Venstre å bedrive privatpraktiserende utenrikspolitikk. Det bidrar til å skape usikkerhet, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Som de har gjort tidligere, viser Frp til regjeringen.

- Det er bare regjeringen som sitter med hele bildet av situasjonen. Et slikt utspill er derfor lite konstruktivt, sier Tybring-Gjedde.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer