Arbeiderpartiet vil ha nye tiltak for corona-ledige

Ber Erna ta grep mot masseledighet

Ap-leder Jonas Gahr Støre frykter mange permitterte ikke vil få jobben sin tilbake når krisa er over. Nå ber han om nye tiltak for bedrifter og ansatte.

UROLIG: Ap-leder Jonas Gahr Støre er urolig for at mange av de permitterte ikke vil ha en jobb å vende tilbake til når coronakrisa er over. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UROLIG: Ap-leder Jonas Gahr Støre er urolig for at mange av de permitterte ikke vil ha en jobb å vende tilbake til når coronakrisa er over. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Med rekordmange permitterte og arbeidsledige må vi tenke nytt og lage ordninger som korter ned veien tilbake til arbeid. For lang tid utenfor arbeidslivet øker sjansen for at folk faller helt ut, sier Ap-lederen til Dagbladet.

STÅR SAMLET: Finansminister Jan Tore Sanner (H) er klar på at han forventer at alle bedriftseiere er med på denne dugnaden. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Han mener bedriftene som mottar kontantstøtte i krisehjelp, må stimuleres til å ta permitterte tilbake i arbeid.

- I betingelsene for kontantstøtte bør det vurderes mekanismer som oppmuntrer bedriftene til å ta permitterte tilbake i arbeid, sier han.

Sammenheng

Støre forutsetter at det vil være behov for å videreføre kompensasjonsordningen for bedriftene utover mai og at de nye reglene for permittering også vil fortsette å gjøre seg gjeldende i noen tid.

Men framover må disse to ordningene snakke bedre sammen, mener Ap-lederen.

- Permitteringsregelverket gir inntektssikring til de permitterte. Kontantstøtteordningen sikrer at bedriftene som har opplevd svikt i omsetningen, kan holde det gående. I fortsettelsen må vi se de to ordningene mer i sammenheng, sier han.

Støre mener det haster med å få permitterte tilbake i jobb - og sier dette må skje før bedriftenes omsetning er oppe på nivået fra før krisa.

- For mange bedrifter vil det ta tid før de tjener like mye som før krisen. Målet må være å oppmuntre dem til å ta folk tilbake i jobb likevel, sier Støre.

Haster

Ap-lederen krever nå at regjeringen setter seg ned med partene i arbeidslivet for å drøfte hvordan dette kan gjøres i praksis.

- En viktig komponent kan være offentlig støtte til målrettede kompetansetiltak i bedriftenes regi. Det er bevilget midler til kompetansetiltak i regi av fylkene, det bør også vurderes å inkludere støtte til bedriftsintern opplæring som en del av kontantstøtten, sier Støre.

Aps forslag kommer delvis som et resultat av innspill fra LO, som har foretatt en såkalt scenarioanalyse av smitterverntiltakene. Som resultat av det største fallet i økonomisk vekst siden andre verdenskrig, har LO anslått at fastlandsøkonomien vil krumpe med 6,5 prosent i år.

Ifølge LO vil arbeidsledigheten kunne ende på hele 5,8 prosent i år og øke ytterligere til 6,2 prosent i 2021.

Flere fattige

Det vil blant annet føre til at mange skyves ut av arbeidslivet og over på helserelaterte ytelser samt at andelen fattige familier vil øke, konkluderer hovedorganisasjonen.

- Det haster å få folk tilbake i jobb og mer aktivitet i økonomien og arbeidslivet, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen til Dagbladet.

- Regjeringen bør se på muligheten til å inkludere lønnskostnader i kompensasjonsordningen. Det vil bidra til å bringe de permitterte tilbake til jobb og at vi raskere får opp akvitieten i arbeidslivet, sier han.

LO-bossen mener det i første fase var viktig å sørge for bedre inntektssikring for arbeidstakerne samt å avlaste bedriftenes lønnskostnader.

- Nå har vi kommet over i en ny fase, hvor vi må sørge for at arbeidstakerne kommer tilbake til jobb, sier Gabrielsen, som tilføyer at LO er beredt til når som helst å sette seg ned med regjeringen og de andre organisasjonene i arbeidslivet for å diskutere hvordan kontantstøtteordningen kan forbedres.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer