Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Erna vurdere Sivertsen på nytt

Senterpartiet melder seg på i Sivertsen-skandalen. Marit Arnstad mener Erna Solberg må vurdere tilliten til Geir Inge Sivertsen på nytt.

FORVENTER NY VURDERING: Marit Arnstad mener det er naturlig for Erna Solberg å ta en ny vurdering av tilliten til Geir Inge Sivertsen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORVENTER NY VURDERING: Marit Arnstad mener det er naturlig for Erna Solberg å ta en ny vurdering av tilliten til Geir Inge Sivertsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Etter- og dobbellønnsskandalen rundt Geir-Inge Sivertsen vekker stor oppsikt på Stortinget.

Ap, SV og Rødt har for lengst refset fiskeriministeren. Fra Frp kommer det krav om Sivertsens avgang - og kilder i Høyre sier til Dagbladet at dette er den eneste løsningen.

Nå tar også Senterpartiet bladet fra munnen.

- Jeg mener det er statsministerens ansvar å vurdere om hun ser seg tjent med å ha Geir Inge Sivertsen som statsråd, sier Sp-topp Marit Arnstad til Dagbladet i dag.

- I en slik vurdering bør hun tenke nøye over om hun syntes at hun fikk grundig nok informasjon på forhånd, og om Sivertsen har utøvd godt skjønn i denne saken. Erna Solberg må også vurdere om hun synes det er greit å måtte forsvare dobbel lønnsutbetaling, fortsetter Arnstad.

- Tillater Erna dobbel lønn?

Etter Dagbladets avsløring om Sivertens urettmessige etterlønn på 120 000 kroner, avdekket Dagbladet også at Høyre-toppen hadde mottatt dobbel lønn i november og desember i fjor. Sivertsen jobbet da både som statssekretær og ordfører, men har ikke ville svare på hvor mange timer han jobbet i uka i den perioden.

Dagbladet har heller ikke fått svar på spørsmål om hvor ofte Sivertsen var i hjemkommunen i den perioden.

Marit Arnstad rister på hodet.

- Jeg har vanskelig for å forstå at statsministeren mener en slik type dobbeltlønn er greit. Mener Erna Solberg at vi skal ha et system med politikere på dobbel lønn? Vi kan ikke skape en slik presedens, sier Arnstad.

Erna Solberg sa seinest i går at hun fortsatt har tillit til Geir Inge Sivertsen. Da det samme dag ble klart at Sivertsen også er frimurer, gikk Solberg ut og rådet ham til å avslutte medlemskapet.

Solberg var ikke kjent med frimureriet da Sivertsen fikk jobben som fiskeriminister.

Forventer ny vurdering fra Erna

Arnstad tror summen av sakene gjør at statsministeren tar en ny tillitsvurdering av Sivertsen.

Arnstad mener at det i denne saken er statsministeren, ikke Stortinget, som må vurdere om Sivertsen er velegnet til å være statsråd og dermed representere hele landet.

- Jeg regner med at Erna Solberg vil foreta en ny vurdering av tilliten til Sivertsen etter de opplysningene som er kommet de siste par dagene, sier Arnstad.

- Synes du man skal søke om 120 000 i etterlønn når man burde vite at man ikke har krav på det?

- Nei, det er svært lite klokt å søke om urettmessig etterlønn. Det er også svært lite klokt for en politiker å få utbetalt dobbel lønn, svarer Arnstad.

Etterlønnsavtalen til Sivertsen var i strid med kommuneloven fordi den ikke ble avkortet mot annen inntekt. Som Dagbladet meldte i forrige uke, er Sivertsen nå anmeldt for bedrageri av Rød Ungdom som følge av saken.

Utsatt permisjon

Statsråden var mandag hjemme på Senja for å rydde opp. Han måtte der også betale tilbake 27 000 i godtgjørelser fra fylkespolitikken som han urettmessig fikk.

Sivertsen søkte om permisjon fra fylkespolitikken seks uker etter fristen Erna Solberg ga ham. I mellomtida mottok han tusenvis av kroner i godtgjørelse.

- Hvorfor søkte du ikke om permisjon før 13. februar, samme dag som Dagbladet først tok kontakt med deg?

- Det har aldri vært aktuelt for meg å fortsette som fylkestingsrepresentant. Fylkestinget avgjør når jeg får permisjon. Første fylkestingssamling, og mulighet for avklaring, i år er 10. mars, svarer Sivertsen Dagbladet.

Frp-krav

Frp's Per-Willy Amundsen var i går den første fra sitt parti til å argumentere for at Sivertsen må ut av regjering.

«Vi må utvise moralsk dømmekraft hva gjelder omgang med fellesskapets midler. Gjør vi ikke det, svikter vi vår samfunnsmodell. (...) Dersom dette fundamentet trues, og det etableres en forståelse av at makteliten lever etter andre regler enn folk flest, så er vi ille ute. Da er det selve samfunnslimet som brytes ned», skrev han på sin Facebook-side.

Han får støtte av partifellen Christian Tybring-Gjedde:

- Jeg kjenner ikke alle detaljene knyttet til fiskeriministerens ulike ytelser, men dersom det som er presentert i mediene er korrekt har jeg vanskelig for å se at han kan sitte. Jeg tror imidlertid at Solbergs utfordringer stikker langt dypere enn urimelige ytelser til en statsråd. Regjeringens prosjekt framstår som uklart og den virker lite inspirert og lite motivert, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

- Belastning

Ingen sentrale Høyre-politikere har foreløpig uttalt dette offentlig, men Dagbladet er kjent med at flere mener grensen nå er nådd og at den eneste løsningen er at Sivertsen går av.

- Hvis han ikke selv skjønner at han er blitt en belastning, må statsministeren fortelle ham det, sier en sentral Høyre-profil.

Høyre-kilder sier også til Dagbladet at de mener Erna Solberg har forspilt muligheten til selv å ta kontrollen over saken.

Også fra Høyres regjeringsvenner KrF og Venstre er det stille. Dagbladet får høre at stemningen er at Høyre får ordne opp i sine egne problemer, men at det begynner å bli kritisk.

Hele Norges coronakart