FBI: USAs president Donald Trump beordrer FBI til å etterforske høyesterettskandidat Brett Kavanaugh. Foto: NTB Scanpix
FBI: USAs president Donald Trump beordrer FBI til å etterforske høyesterettskandidat Brett Kavanaugh. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ber FBI granske Kavanaugh

Topp-republikanerne i Senatet og Donald Trump er enige: FBI får én uke på seg til å granske Kavanaugh. Så kommer Senatet til å stemme.

USAs president Donald Trump ber FBI om å granske dommeren Brett Kavanaugh.

Det skjer etter at topp-republikanerne i Senatet sa seg enige i å utsette den endelige avstemmingen om hvorvidt Kavanaugh skal bli USAs neste høyesterettsdommer i én uke.

FBI har nå en uke på seg til å eventuelt granske overgrepsanklagene mot dommeren Trump har nominert til USAs høysterett.

Dermed snur presidenten, som tidligere har kalt overgrepsanklagene for «feite løgner» og nektet å be FBI om å granske Kavanaugh ytterligere.

Ba om etterforskning

Den siste vendingen i den etter hvert kontroversielle Kavanaugh-saken, kommer etter noen dramatiske dager i Senatet.

I dag holdt Senatets justiskomité sitt endelige møte om dommerutnevnelsen, før de langt på overtid vedtok å sende den videre til avstemming i plenum.

Det skjedde etter at demokratiske senatorer tidligere i møtet gikk ut i protest.

Da de til slutt stemte over Kavanaughs kandidatur, sa den republikanske vippestemmen Jeff Flake ja, men under forutsetning at Kavanaugh ble etterforsket ytterligere i opp mot en uke.

Det var noen timer usikkert om det ville skje, eller om Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnel, ville la avstemmingen skje uavhengig av etterforskningen.

BA OM ÉN TING: Senatets justiskomité har stemt ja til overgrepsanklagede Brett Kavanaughs kandidatur til høyesterett. Vippestemmen, republikaneren Jeff Flake, kom med en uventet oppfordring. Video:CNN Vis mer

Noen timer seinere gikk topp-republikanerne i Senatet med på å utsette avstemmingen for å la FBI etterforske saken ytterligere.

Og nå har altså Trump beordret dette.

Vitnet om overgrep

I går var det også en innholdsrik dag i det amerikanske senatet. Da holdt den samme senatskomiteen en høring om overgrepsanklagene mot Brett Kavanaugh.

Under maratonhøringen forklarte én av de tre kvinnene som har anklaget Kavnaugh for seksuelle overgrep seg: psykologiprofessor Christine Blasey Ford (51)

- Jeg er ikke her fordi jeg har lyst, for jeg er vettskremt. Jeg er her fordi jeg ser det som min borgerplikt å fortelle hva som skjedde med meg da Kavanaugh og jeg gikk på skole sammen i Maryland, sa Ford i sitt innledende vitnemål.

Psykologiprofessoren var gråtkvalt mens hun fortalte om angrepet hun hevder Kavanaugh sto bak på 80-tallet.

Hun hevder Kavanaugh og en venn dro henne inn på et soverom i et hus hvor noen ungdommer var samlet.

Begge guttene var, ifølge Ford, synlig beruset. Vennen så på mens Kavanaugh holdt henne fast i en seng, klådde på henne utenpå klærne, gned kroppen sin inntil hennes og forsøkte å kle av henne, hevder psykologiprofessoren..

- En av dem skrudde opp lyden på musikken. Jeg skrek i håp om at noen skulle høre meg. De lo under angrepet. Deres ville latter forfølger meg, sa Ford.

Gikk til angrep

Etter Fords mange timer lange vitnemål, var det Kavanaughs tur til å avgi sitt vitnemål. Da gikk han til angrep på anklagerne.

- Dette er et sirkus. Konsekvensene vil være med oss i tiår framover. Jeg frykter for framtida, sa Kavanaugh som omtaler høringsprosessen som en «nasjonal skam».

Han la til:

- Jeg har aldri begått seksuelle overgrep mot noen.

Kavanaugh sa han ikke stiller spørsmål ved at Christine Blasey Ford kan ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep.

- Men det var ikke meg, sa dommeren som påpeker at han har vært synlig i offentligheten i 20 år, uten at det er kommet en eneste anklage mot ham.

Før nå, rett før hans nominasjon skulle stemmes over.

FORLOT SALEN: En rekke demokratiske senatorer har forlatt Senatet i protest før avstemmingen om Brett Kavanaugh. De fire senatorene som gikk ut var Sheldon Whitehouse, Richard Blumenthal, Mazie Hirono og Kamala Harris. Video: CNN Vis mer