Coronavaksiner

Ber FHI revurdere vaksinestrategien

Regjeringen ber FHI se på en større geografisk skjevfordeling av vaksinene, kan Dagbladet fortelle. - Hele Oslos befolkning er veldig lettet, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

UTSETTER: Helseminister Bent Høie sier de vil vite mer før de tar en endelig beslutning om vaksinen. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 120 000 +201
innlagt114 +13
døde 774
påvist smittet 164 000 000+539.7K
døde 3 390 000 +10.6K
Se mer

Dagbladet kan i dag fortelle at det blir en ny vurdering av vaksinefordelingen i Norge.

Dette betyr trolig flere vaksiner til Oslo, på bekostning av resten av landet.

Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at de har bedt FHI om nye vurderinger.

- Regjeringen har gitt et oppdrag til FHI om å revurdere vaksinestrategien. I tillegg til å vurdere geografisk fordeling og hvorvidt man skal prioritere yngre aldersgrupper, har vi bedt dem om å se på om enkelte yrkesgrupper skal prioriteres opp, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) til Dagbladet.

Raymond: - Veldig lettet

Mandag fortalte at Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker flere vaksiner før han vil presentere sin gjenåpningsplan.

- Jeg tror hele Oslos befolkning er veldig lettet over at regjeringen nå har bedt FHI om å revurdere vaksinestrategien. Økt vaksinering i Oslo betyr i realiteten at gjenåpningen kan rykke frem i tid. Ingenting er mer etterlengtet i Oslo nå, sier byrådsleder Johansen til Dagbladet.

Johansen understreker at prioritering av Oslo og andre smitteutsatte kommuner er i tråd med anbefalingene fra ekspertutvalget til regjeringen, ledet av professor Steinar Holden.

- Utvalget slår blant annet fast at hvis vi reduserer smittespredningen i de hardest rammede områdene, vil sjansen for spredning til andre deler av landet bli mindre. Derfor er dette gode nyheter ikke bare for Oslo, men for hele landet, sier Johansen.

Oslo har hatt strenge tiltak siden november i fjor med noen små lyspunkter før det igjen har kommet strengere tiltak.

- Oslo har vært nedstengt i et halvt år og tiltakene har vært strengere, mer langvarige og mer inngripende enn i resten av landet. Oslo-folk har tatt et stort nasjonalt ansvar, men det har kommet til en høy pris. Ensomhet, tapt læring i skolen og arbeidsledighet er noen av konsekvensene. Jo lenger vi må leve med svært strenge tiltak, desto verre blir konsekvensene. Vaksinene er veien ut av pandemien, og derfor er det veldig gledelig at Oslo har blitt lyttet til i denne saken, sier Johansen.

FHI-krav

Allerede i forrige uke var FHI-toppene klare på at de vil ha en større geografisk skjevfordeling av vaksinene.

- Vi tenker at vi er en situasjon nå hvor vi bør vurdere en mye radikal geografisk fordeling enn det vi har hatt til nå. (...) Nå har vi fått vaksinert de som er aller eldst, og de som har høyest risiko, og som har vært grunnlaget for den forsiktigheten i forhold til å vektlegge den geografiske fordelingen for mye. Så vi tenker for det første å se på en mer radikal geografisk skjevfordeling, sa FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm i forrige uke.

På det tidspunktet ville Bent Høie ikke gå med på en skjevfordeling, men de siste dagene har helseministeren altså revurdert sitt ståsted.

Vaksiner før Oslo-åpning

Dagbladet kunne i forrige uke avsløre at det ikke kommer noen gjenåpningsplan for Oslo med det første.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har satt i gang arbeidet med en gjenåpningsplan for lengst, men denne planen blir ikke presentert for offentligheten denne uka, erfarer Dagbladet.

Dagbladet er også kjent med at gjenåpningsplanen utsettes fordi byrådet ser med usikkerhet mot vaksineleveransen til Oslo. I tillegg må smittetallene gå ytterligere ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer