Ber FHI snu om røykere

NTNU-professor Erik Solligård og Kreftforeningen ber Folkehelseinstituttet om å inkludere røyking på lista over risikofaktorer for å utvikle alvorlig covid-19-sykdom. Dette på bakgrunn av nye funn.

Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Forskere ved NTNU har gjort funn som viser at fedme og røyking gir økt risiko for alvorlig covid-19-sykdom. Nå ber NTNU-professor Erik Solligård og Kreftforeningen om at Folkehelseinstituttet plasserer røyking på lista over risikofaktorer for alvorlig covid-19-sykdom igjen.

Solligård er også overlege i intensivmedisin, og jobber ved Geminisenteret for sepsisforskning i Trondheim. Sammen med professor Jan Kristian Damås, postdoktor Tormod Rogne og britiske forskere har han undersøkt risikofaktorer ved covid-19-sykdom.

Studien har blitt publisert i det medisinske tidsskriftet Circulation, skriver NRK og Forskning.no, som først omtalte saken.

- Vi har vist at det er en klar sammenheng mellom fedme og økt risiko for alvorlig covid-19-sykdom. Vi har også vist at det er en klar sammenheng mellom røyking og økt risiko for alvorlig covid-19-sykdom. Disse kombinasjonene gir også økt risiko for å utvikle sepsis, som har en dødelighet på ti prosent, sier Solligård til Dagbladet.

Risikoliste

Innledningsvis hadde Folkehelseinstituttet oppført røyking som en av risikofaktorene for alvorlig covid-19-sykdom. FHI-overlege Preben Aavitsland forklarer overfor Dagbladet hvorfor de valgte å fjerne røykerne fra lista.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer