Ber firmaer om å gjenoppbygge Irak

USAs regjering har bedt en liten gruppe amerikanske firmaer om å komme med anbud på en kontrakt om å gjenoppbygge Irak etter en krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem amerikanske firmaer har fått tilbud om å komme med anbud på en kontrakt som sikrer dem retten til å stå som kontraktør for gjenoppbyggingen av Irak, sier en amerikansk tjenestemann.

Blant de fem sikkerhetsklarerte selskapene er det Halliburton-eide Kellogg Brown and Root. USAs visepresident Dick Cheney var administrerende direktør i Halliburton Co. i fem år inntil han i år 2000 stilte til presidentvalg med George W. Bush, skriver avisen The Wall Street Journal.

- Visjon for Irak

Avisa har fått tak i kontrakten, som er en del av et 13-siders dokument med tittelen «Visjon for Irak etter krigen», som er blitt sendt til de fem selskapene samt en håndfull personer i Washington.

- Dette er en del av vår plan for Irak. Gjenoppbyggingen inkluderer havner, flyplasser, skoler og helsetjenester, sier Ellen Yount, talskvinne i den amerikanske bistandsorganisasjonen USAID.

Kontrakten er ifølge The Wall Street Journal verdt 900 millioner dollar, i overkant av 6,4 milliarder kroner. Men de totale kostnadene til gjenoppbygging vil bli langt større, heter det i dokumentet.

USAID søker også etter tilbydere for ytterligere fem kontrakter, for blant annet å administrere Iraks havner, flyplasser, sykehus, og skoler, og å sørge for viktig infrastruktur som vann og strøm. En kontrakt for gjenoppbygging av oljeindustrien vil bli utlyst senere, ifølge dokumentet.

Slukke branner

Pentagon sa sist torsdag at det er lagt planer for hvordan eventuelle branner i irakiske oljebrønner skal slokkes, dersom Saddam Hussein velger å sette fyr på den. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet er planene utviklet av Cheneys gamle selskap Halliburton.

Den irakiske presidenten har på sin side lovet at han ikke har planer om å sette fyr på det «svarte gullet» i Irak.

- Tanken på at Irak skal ødelegge sin oljerikdom er ufattelig, sa talsmenn for det irakiske oljeministeriet fredag.

Under krigen i Persiabukta i 1991 var det likevel nettopp hva Irak gjorde med mange av Kuwaits oljebrønner da de irakiske okkupasjonsstyrkene ble tvunget ut.

NTB