Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber FN innkalle til hastemøte om dramaet i Ukraina

Russisk kontroll over flyplasser.

 FRYKTEDE STYRKER:  Mannskaper fra opprørspolitiet Berkut i Kievs gater siste lørdag. Tre dager seinere var Berkut oppløst og nedlagt - i alle fall offisielt. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/NTB Scanpix
FRYKTEDE STYRKER: Mannskaper fra opprørspolitiet Berkut i Kievs gater siste lørdag. Tre dager seinere var Berkut oppløst og nedlagt - i alle fall offisielt. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEVASTOPOL/OSLO (Dagbladet): Ukrainas nasjonalforsamling ber i et vedtak FN om å innkalle Sikkerhetsrådet til hastemøte for å drøfte landets problemer.

Forsamlingen ber samtidig Russland stoppe alle handlinger som undergraver Ukrainas integritet.

Ukrainas fungerende president har innkalt lederne for landets sikkerhetsstyrker til krisemøte om Krim, melder flere internasjonale nyhetsbyråer.

Bare et par timer etter at det russiske nyhetsbyrået Interfax bekrefter at det er russiske soldater som har tatt kontrollen over to ukrainske flyplasser, benekter den russiske svartehavsflåten at det er soldater derfra som har inntatt den militære flyplassen i flåtebyen Sevastopol.

Det bør ikke være noen motsetninger i disse russiske meldingene med offisielt stempel.

Flåtens pressetjeneste sier at flåtens «antiterrorenheter» har satt i verk «tiltak» for å beskytte områder der deler av flåten holder til på Krim og i boligkvarterene til flåtens personell og deres familier.

Noen sier det er Berkut, restene av det fryktede opprørspolitiet som drepte demonstranter i Kiev i forrige uke, og som offisielt ble lagt ned for tre dager siden.

Politisk kaos Det som imidlertid er klart er at de som står bak er russiskvennlige, og at de vil ta kontroll over strategiske steder på Krim.

I går ble også regionparlamentet i Simferopol inntatt av russiskvennlige, væpnede styrker.

På hvilket nivå i Russland denne virksomheten har støtte, er også vanskelig å si.

Men Krim er nå i politisk kaos, og sentralmyndighetene i Kiev har i virkeligheten ikke kontroll. Suverenitetshåndhevelse er et politisk ønske, men langt fra noen realitet.

Folkemilits En mann som oppga navnet Vladimir, fortalte at han bisto gruppen som okkuperte flyplassen.

— Jeg er sammen med Folkemilitsen på Krim. Vi er vanlige folk, frivillige. Vi er her på flyplassen for å opprettholde orden. Vi vil ta imot flyene med et smil, flyplassen opererer som normalt, sier mannen, ifølge NTB.

- Selv om han og andre frivillige bisto de væpnede mennene på flyplassen, sa han at han ikke visste hvem de er eller hvor de kommer fra.  Ifølge øyenvitner hadde de væpnede mennene med seg den russiske marinens flagg da de ankom flyplassen.

Øyenvitner på flyplassen i Simferopol forteller til Interfax at rundt 50 menn ankom flyplassen i tre lastebiler der skiltene var fjernet.

Det samme russiske nyhetsbyrået  bekreftet noen timer seinere at 50-mannsstyrken er russiske soldater.

En drøy time senere ble det meldt at flyplassen var åpen, og ifølge øyenvitner sjekket passasjerer inn som normalt.

 VIKTIG FOR RUSSLAND:  Ukrainske område på Krim er ekstremt strategisk viktig for Russlands militære styrker. Grafikk: Kjell Åge Berg/Dagbladet.
VIKTIG FOR RUSSLAND: Ukrainske område på Krim er ekstremt strategisk viktig for Russlands militære styrker. Grafikk: Kjell Åge Berg/Dagbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart