Ber FNs sikkerhetsråd gripe inn i Gaza

20 drept - to i natt. Alvorligste situasjon på tre år.

 SKADD:  Skadde palestinske barn til behandling på et sykehus i Beit Lahia på den nordre delen av Gazastripen i natt. Ialt 35 palestinere er skadd og to drept av israelske raketter i natt, melder AFP. FOTO: MOHAMMED ABED, AFP/SCANPIX.
SKADD: Skadde palestinske barn til behandling på et sykehus i Beit Lahia på den nordre delen av Gazastripen i natt. Ialt 35 palestinere er skadd og to drept av israelske raketter i natt, melder AFP. FOTO: MOHAMMED ABED, AFP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Også i natt har det blitt skutt raketter over grensen mellom Gaza og Israel, melder nyhetsbyrået AP.

To palestinere er drept i natt. I tillegg ble flere titalls palestinere såret, ifølge kilder i helsevesenet på Gazastripen Angrepene rammet de østlige delene av Gaza by samt Beit Lahiya og Khan Yunis.

Den ene palestineren som ble drept, befant seg i Khan Yunis, som ligger sentralt på Gazastripen. Den andre befant seg sør for Khan Yunis. Dermed går den alvorligste situasjonen i området på tre år, inn i det fjerde døgnet.
Væpnede palestinere har ifølge israelske myndigheter skutt mer enn 150 raketter mot Israel de siste dagene. Israel har på sin side svart på angrepene ved å utføre en rekke luftangrep mot mål på Gazastripen.

Også i dag er skolene stengt sør i Israel, og søndagens påbud til en halv million innbyggere om å holde seg innendørs, er foreløpig forlenget.

20 drept Ved soloppgang mandag er det registrert 20 døde. Seint søndag kveld var 18 palestinere drept i løpet av helgen, blant dem en 12 år gammel gutt.

Myndighetene på den andre siden har opplyst at tre israelere er alvorlig skadd etter at raketter er blitt skutt opp fra begge sider siden fredag.

De aller fleste dødsofrene i Gaza er militante palestinere, som støtter gruppene Islamsk hellig krig og Popular Resistance Committees (PRC). 

PRC-lederen Zuhair al-Qaissi ble drept av en israelsk sprengladning som traff bilen hans i Gaza by fredag.

Ber FN gripe inn Tilspissingen av konflikten vekker bekymring internasjonalt, og nå ber Israel FNs sikkerhetsråd om å gripe inn, skriver nyhetsbyrået AQFP i natt.

«For sikkerheten og stabiliteten i vår regions skyld må Sikkerhetsrådet og alle ansvarlige medlemmer av verdenssamfunnet umiddelbart og enstemmig fordømme og gjøre alt i deres makt for å stanse rakettilden som fortsetter å regne ned over sivile israelere», skriver Israel i et brev til FNs sikkerhetsråd.

Ifølge AP har Israels forsvarsminister Ehud Barak bekreftet i helgen av makthaverne på Gazastripen, Hamas, ikke har tatt aktivt del i rakettskytingen. 

Den ytterliggående palestinske gruppen Islamsk hellig krig har påtatt seg ansvaret for de fleste rakettangrepene.

En av gruppens ledere, Ziad Nakhala, sier i natt at gruppen ikke har inngått noen avtale om å stoppe rakettskytingen.


 MILITANT LEDER DREPT:  PRC-lederen Zuhair al-Qaissi ble drept av en israelsk sprengladning som traff bilen hans i Gaza by fredag. Siden har den alvorlige situasjon mellom Israel og Gaza eskalert. I løpet av helgen er det skutt minst 150 raketter begge veier, og skytingen har fortsatt i natt. FOTO: Suhaib Salem, REUTERS/SCANPIX.
MILITANT LEDER DREPT: PRC-lederen Zuhair al-Qaissi ble drept av en israelsk sprengladning som traff bilen hans i Gaza by fredag. Siden har den alvorlige situasjon mellom Israel og Gaza eskalert. I løpet av helgen er det skutt minst 150 raketter begge veier, og skytingen har fortsatt i natt. FOTO: Suhaib Salem, REUTERS/SCANPIX. Vis mer