Gunhild Stordalen

Ber folk kutte kjøttinntaket. Selv flyr hun 19 ganger mer enn gjennomsnittsnordmannen

- Virker dobbeltmoralsk, mener professor.

EAT: Flere har gått hardt ut mot EAT-Lancet-rapporten. Nå får Gunhild Stordalen kritikk for sitt personlige utslipp. Video: Elisabeth Dalseg / Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonene lot ikke vente på seg da Gunhild Stordalens Eat Foundation og den medisinske journalen The Lancet slapp sin store rapport om den globale matsituasjonen forrige uke.

I hovedtrekk konkluderte forskerne med at vi er nødt til å halvere matavfallet og inntaket av rødt kjøtt og sukker, samt doble inntaket av frukt, grønnsaker, belgfrukter og nøtter på verdensbasis.

- Jeg håper rapporten vil øke forståelsen for at mat kan være løsningen på mange av de globale utfordringene vi står overfor i dag, og bidra til en felles, global ambisjon for matsystemet, tilsvarende det vi har for klima, sa Stordalen til Dagbladet i forkant av lanseringen.

Siden da har debatten rast i sosiale medier. Den siste har uka har blant annet en fire år gammel sak der Dagbladet omtalte utslippene fra Stordalen luksusyacht vært vår desidert mest leste sak fra sosiale medier. Det skjedde helt uten at vi selv løftet den fram.

Mange lar seg provosere av anbefalingene, og at det er Stordalen som fremmer budskapet, gitt at hun reiser mer enn de fleste. Men hvor mye mer er det egentlig snakk om?

19 ganger over gjennomsnittet

For å få et inntrykk av Stordalens klimaregnskap har Dagbladet gått gjennom hennes reisemønster, ut fra bilder hun har publisert og geotagget på sin Instagram-profil i løpet av 2018.

Til å regne ut hvor mange tonn CO₂-ekvivalenter flyreisene slipper ut, har vi benyttet SAS sin utslippskalkulator og gjort egne utregninger basert på resultatene, etter råd fra seniorforsker ved Cicero, Borgar Aamaas.

Se hvilke strekninger Dagbladet har lagt til grunn for beregningene nederst i artikkelen.

Ettersom kalkulatoren kun regner utslipp fra de strekningene SAS selv har rutefly, er det fem strekninger som ikke er inkludert i utregningen. Vi har også valgt å utelate reiser til og fra Amsterdam, der Stordalen får behandling for den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

Likevel summerte utslippene fra reisene Dagbladet har inkludert i regnestykket seg opp til 19 tonn CO₂-ekvivalenter på ett år.

Til sammenlikning har gjennomsnittsnordmannen et totalutslipp på ti tonn CO₂-ekvivalenter årlig, og man antar at om lag ti prosent av disse knytter seg til flyreiser, selv om det er noen variasjoner her, opplyser Aamaas.

- Primært relatert til jobben

Dagbladet har vært i kontakt med Stordalens pressekontakt i Eat, Dag Hvaring, som bekrefter at hun reiser mye, men at dette i all hovedsak er relatert til jobben hun gjør i Eat.

- UPRESIST: Talsperson for Eat, Dag Hvaring, mener det blir upresist å omregne utslipp fra flyreiser til tilsvarende utslipp fra kjøttforbruk. Foto: Eat
- UPRESIST: Talsperson for Eat, Dag Hvaring, mener det blir upresist å omregne utslipp fra flyreiser til tilsvarende utslipp fra kjøttforbruk. Foto: Eat Vis mer

- For å nå målet om å få en global matproduksjon som er bra for klimaet og menneskers helse, er det nødvendig å snakke med aktører fra ulike bransjer. Mange møter gjøres via Skype, men en del må skje ansikt til ansikt. Da innebærer det ofte reising med fly, sier han.

Når han blir forelagt tallene, påpeker han at Stordalen på enkelte strekninger har benyttet seg av tog, og ikke fly. Han legger også til at de mener at den positive effekten av arbeidet organisasjonen og Stordalen gjør nå, vil være langt større enn klimaavtrykket som etterlates. Alle flyreiser kompenseres ved kjøp av klimakvoter.

Av sikkerhetshensyn ønsker han ikke å oppgi Stordalens reiseskjema - verken i jobbsammenheng eller privat.

Flyutslippene hennes er like fullt 19 ganger høyere enn for gjennomsnittsnordmannen, som allerede reiser mer enn det som er forsvarlig, dersom vi skal nå FNs klimamål.

Storslått feiring i Marokko

Beregningene tok utgangspunkt i at Stordalen reiser med passasjerfly, og ikke med privatflyet som hennes mann, Petter Stordalen, gikk til innkjøp av i 2016. Hvorvidt Stordalen benytter dette i privat sammenheng, vil ikke Hvaring uttale seg om.

Det kan også nevnes at selv om mange av Gunhilds reiser det siste året har vært i jobbsammenheng, er ikke paret kjent for å sette på sparebluss når de skal på private ferier. De reiser jevnlig sammen til eksotiske reisemål, og legger ut bilder i sosiale medier.

Lite ble også spart på da ekteparet i 2010 giftet seg foran 237 gjester på et luksuriøst hotell i den marokkanske storbyen Marrakech.

BRYLLUP: Stordalen-paret inviterte til en storslått feiring da de giftet seg i den marokkanske hovedstaden i 2010. Foto: NTB Scanpix
BRYLLUP: Stordalen-paret inviterte til en storslått feiring da de giftet seg i den marokkanske hovedstaden i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Her var det flere internasjonale gjester til stede. Dagbladet kjenner ikke til den komplette gjestelista, eller hvor de reiste fra for å delta. For å gjøre et anslag på hvilke utslipp den storslåtte feiringen medførte, har vi tatt utgangspunkt i at alle de 237 gjestene reiste med rutefly fra Oslo til Marrakech, og tilbake.

Det vil i så fall ha medført et utslipp på drøyt 256 tonn CO₂-ekvivalenter - altså det årlige flyutslippet til 256 gjennomsnittsnordmenn.

- Komplisert

Forsker Borgar Aamaas ønsker ikke å uttale seg om Stordalens private reiser, men påpeker at det er et høyt tall. Han sier seg imidlertid enig med Hvaring i at det er nærmest uunngåelig å ha mange reisedøgn om man vil ha innflytelse som klimaforkjemper av internasjonalt kaliber.

Da er klimakvoter det nest beste alternativet, mener han.

UUNNGÅELIG: Seniorforsker ved Cicero, Borgar Aamaas, mener det er vanskelig for Stordalen å unngå hyppige flyreiser. Foto: Cicero
UUNNGÅELIG: Seniorforsker ved Cicero, Borgar Aamaas, mener det er vanskelig for Stordalen å unngå hyppige flyreiser. Foto: Cicero Vis mer

- Det er naturligvis utfordringer knyttet til dette, og flere har satt spørsmålstegn ved om det faktisk gir en effekt. Jeg vil hevde at gullstandarden i dette tilfellet er EU-kvoter, altså de samme kvotene som den norske regjeringa kjøper dersom vi ikke klarer å kutte nok selv, sier han.

- Det har vært et problem tidligere at prisen har vært for lav og kvotene for mange, men nå er prisene en god del høyere. Det er satt et tak, så når en person kjøper en klimakvote, går prisen opp for andre, slik at summen av utslippene holder seg på et stabilt nivå.

Større utslipp fra kjøttindustrien

Kritikken mot Stordalen dreier seg som nevnt både om rapporten, og om at hun ikke tar klimautfordringene godt nok innover seg, når hun legger ut bilder fra de eksotiske private reisene sine i sosiale medier.

Aamaas mener det er viktig at vi har to tanker i hodet på en gang. Det er bred enighet blant verdens klimaforskere at både kjøtt og flyreiser må reduseres dersom vi skal nå 1,5 eller 2-gradersmålene som er satt av FNs klimapanel.

- Globalt bidrar kjøttindustrien faktisk med større utslipp en flytrafikken. For oss nordmenn ser det litt annerledes ut, her vil vi se størst effekt av å kutte ned på reisingen, sier han.

- For å nå målene må utslippene ned mot null om noen tiår. Da er vi nødt til å kutte ned på både kjøtt og flyreiser, blant annet. Det er ikke alt vi kommer til å klare å kutte like enkelt, vi må jo ha mat. Men vi er nødt til å endre forbruket vårt. Samtidig er vi nødt til å finne mer effektive måter å reise og produsere varer på.

Han understreker at rapporten fra Eat Foundation og The Lancet er helt i tråd med det som ble lagt fram da klimapanelet la fram sin rapport i fjor, som påpekte at vi er nødt til å spise mindre kjøtt og kaste mindre mat generelt.

- Svekker hennes gjennomslagskraft

Professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Birger Svihus, er noe mer kritisk til både rapporten og til Stordalens reisemønster.

SVEKKER GJENNOMSLAGSKRAFTEN: Professor ved NMBU, Birger Svihus, mener Stordalens reiser svekker gjennomslagskraften. Foto: NMBU
SVEKKER GJENNOMSLAGSKRAFTEN: Professor ved NMBU, Birger Svihus, mener Stordalens reiser svekker gjennomslagskraften. Foto: NMBU Vis mer

Han har bistått Dagbladet i å regne ut antall kilo kjøtt reiseutslippene utgjør, med utgangspunkt i tall fra Poore, publisert i det anerkjente vitenskapstidsskriftet Science. Denne anslår gjennomsnittsutslipp fra en typisk norsk blandet melk- og kjøttproduksjon.

Resultatet? For et årlig utslipp på 19 tonn CO₂-ekvivalenter kunne Stordalen spist godt over et tonn storfekjøtt, 2,5 tonn svin eller 3,3 tonn kylling.

- Mange av reisene kan sikkert rettferdiggjøres når de gjøres i embets medfør. Men når hun som fronter budskapet reiser så mye og langt også privat, vil det helt klart virke dobbeltmoralsk for mange, og svekke hennes gjennomslagskraft, sier han.

Han mener tematikken tydelig viser det dilemmaet vi i den rike delen av verdensbefolkningen står overfor: Vi har mye ressurser, og å bruke av disse vil ofte føre til negative utslipp.

- Vi har alle et ansvar for å leve mer bærekraftig, også Gunhild Stordalen. Det er et uomtvistelig faktum at det å reise over lange avstander bidrar negativt for klimaet. Personlig ville jeg tenkt litt nøyere gjennom hvor mye og hvordan jeg reiste om jeg var henne, og passet på å velge økonomiklasse, som gir lavere utslipp.

- Upresist anslag

Hvaring ønsker ikke å svare direkte på kritikken mot Stordalens private reiser, og hvorvidt dette påvirker hennes troverdighet som avsender av budskapet.

Han mener at Dagbladets utregninger er upresise, gitt at vi ikke kjenner til de eksakte strekningene hun har lagt bak seg. Som nevnt tidligere ønsker ikke Eat å oppgi eksakte reiseruter av sikkerhetshensyn.

Hvaring mener det er misvisende å oversette klimafotavtrykket fra flyreisene til tilsvarende utslipp fra kjøttinntak, ettersom mange forutsetninger ligger til grunn. Hvilke forutsetninger han sikter til, går han derimot ikke i detalj på.

Når det er sagt, sier han, er det ingen tvil om at vi er nødt til å redusere antall flyreiser dersom vi skal nå klimamålene.

- På samme måte er vi nødt til å lykkes med framtidas matproduksjon og kosthold, slik Eat-Lancet-rapporten viser. Skal vi nå Paris-avtalen er endring av matsystem og kosthold like viktig som utfasing av fossilt drivstoff.

- Eat går for langt

Svihus på sin side mener Eat går for langt i sine anbefalinger. Han er enig i at vi alle bør kutte ned på kjøtt og andre animalske produkter, men at den ekstreme dietten de råder folk til å følge kan bidra til næringsmangel.

- Med et så lavt inntak av animalske produkter er det stor risiko for å få for lite jod, vitamin D, jern, selen og flere andre viktige næringsstoffer som disse matvarene bidrar med. Maten er det desidert viktigste aspektet når det gjelder å beholde god helse, sier han.

Han mener at å dra inn klimaaspektet bidrar til å komplisere hverdagen til Ola Nordmann mer enn nødvendig.

- Jeg tror ikke maten er den enkleste eller klokeste ingrediensen i livet å gå hardest til verks på, dersom vi skal bidra til klimaet. Maten er så ekstremt viktig for helsa, en så essensiell del av vår kultur, og ikke minst en sentral kilde til glede og nytelse. Tenk så mye fattigere livet ville blitt om animalske produkter, langveisfarende frukt og grønt og annen mat med høyt klimagassutslipp hadde blitt helt forsaket.

Det er Hvaring og Eat uenig i.

- Mat er definitivt viktig for å beholde god helse. Derfor anbefaler rapporten et redusert inntak av kjøtt og sukker, fordi det minsker risikoen for helseplager som diabetes, overvekt og hjerte- og karsykdommer. Dietten i rapporten er balansert, fleksibel og inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger. Den ligger nær det tradisjonelle middelhavskostholdet, som mye forskning viser er kostholdet som fremmer god helse og antall friske leveår, sier han.

- Et sunt kosthold er også i stor grad et bærekraftig kosthold. Forskningen er soleklar når det gjelder klimaaspektet; selv med full avkarbonisering av transport innen 2050, er vi nødt til å skifte til mer bærekraftige kosthold for å oppfylle Paris-avtalen.

Stordalens reiser

Dagbladet har kartlagt følgende reiser fra januar til desember 2018 gjennom geotaggede innlegg på Gunhild Stordalens Instagram-profil:

Mauritius - Oslo - Davos - Stockholm - Oslo - LA - Mexico City - Oslo - Stockholm - Oslo - Geneve - Dubai - Oslo - Stockholm - Oslo - LA - Glasgow - London - Milano - Oslo - Geneve - Oslo - Stockholm - Rüschlikon - Stockholm - Gstaad - Oslo - Barcelona - Oslo - Roma - London - New York - Antibes - Oslo - Svalbard - Oslo - London - Oslo - Stockholm - Oslo - Hellas - Oslo - New York - Tijuana - Costa Rica - New Mexico - Havana - London - Oslo - Katowice - Oslo

Disse fem strekningene er ikke med i beregningene, på grunn av begrensninger i utslippskalkulatoren:

Glasgow - London
London - Milano
Roma - London
Tijuana - San José
Havana - London

Reiser til og fra Amsterdam, der Stordalen får behandling, er heller ikke inkludert.

Dagbladet har ønsket å få en ytteligere kommentar fra Gunhild Stordalen, men ifølge Hvaring er hun ikke tilgjengelig for å svare på kritikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer