Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber folk leie ut til flyktninger

Kommunalminister Jan Tore Sanner vil gjøre det tryggere å leie ut til flykninger og andre vanskeligstilte på boligmarkedet.

NY HUSLEIEGARANTI:  Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har innført en ny husleiegaranti som skal sikre utleier bedre når de leier ut til flyktninger og andre vanskeligstilte i boligmarkedet. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NY HUSLEIEGARANTI: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har innført en ny husleiegaranti som skal sikre utleier bedre når de leier ut til flyktninger og andre vanskeligstilte i boligmarkedet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ønsker at flere private åpner sine hjem for utleie til flyktninger.

For å få det til har har han lansert et nytt garantidokument, som skal være bedre enn husleiegarantiene som kommunene og Nav tilbyr i dag.

 - Vi er i en situasjon hvor vi har behov for et stort antall utleieboliger og leiligheter. Regjeringen har prioritert bygging av kommunale boliger, men det er ikke tilstrekkelig. Det er behov for i langt større grad også å ta i bruk det private markedet, sier Sanner til Dagbladet.

At det å finne egnet bolig til de nyankomne flyktningene er en utfordring, bekreftes av ordfører Kjell Berge Melbybråten (Ap) i Øystre Slidre. Bygda bosatte 17 flyktninger i fjor og har vedtatt å ta i mot 15 i år. Heldigvis har de fått det til i den vesle kommunen med bare litt over 3000 innbyggere.

- Vi er avhengig av velvilje fra private utleiere og at det er et godt samarbeid med offentlige og kommunale instanser. Hos har det har vært positiv respons fra private utleiere både av kommersielle, men også av humanitær bakgrunn. Men tilgangen på boliger kan fort bli en utfordring, sier han.

- Flaskehals Det er her Sanner mener at det nye garantidokumentet bidra til større tilgang på boliger.

-  Vi ønsker at flere skal leie ut til flyktninger og vanskeligstilte. Flaskehalsen er rett og slett at mange ikke våger å ta det skrittet fordi de garantidokumentene som har vært, har vært for usikre. Dette garantidokumentet vil gi dem større trygghet i en slik utleiesituasjon, sier han.

En liknende garantiordning som den Sanner nå har lansert, ble forsøkt innført i 2011. Dokumentet som da ble sendt ut til kommunene viste seg ifølge Sanner å ikke være lovlig og har derfor ikke vært i bruk.

- Det rydder vi nå opp i, sier Sanner.

I dag benytter kommuner og Nav i stedet en rekke forskjellige garantidokumenter i stedet for depositum. Men disse garantiene gir utleier for liten trygghet, mener ministeren.

Hvis leietakeren for eksempel ikke klarer å betale husleia si, er det huseier selv som har ansvaret for å kreve inn dette. Før garantien fra kommunen utløses, risikerer utleier først å måtte gå til namsmannen for å drive inn pengene.

Pengekrav mot kommunen Etter den nye garantien kan du kreve pengene fra kommunen alt når leietakeres er ti dager forsinket med leia.

UTFORDRENDE:  Å finne egnede boliger til nyankomne flyktninger er en stor utfordring, sier ordfører Kjell Berge Melbybråten. (Ap) i Øystre Slidre. 
 FOTO STEIN J. BJØRGE/Aftenposten/NTB Scanpix
UTFORDRENDE: Å finne egnede boliger til nyankomne flyktninger er en stor utfordring, sier ordfører Kjell Berge Melbybråten. (Ap) i Øystre Slidre. FOTO STEIN J. BJØRGE/Aftenposten/NTB Scanpix Vis mer

- Det nye garantidokumentet gjør at du kan gå direkte på kommunene for å få utbetalt penger og så krangle etterpå, sier ministeren.

Garantien er også uoppsigelig, i motsetning til ordningene som har vært praktisert mange steder, der kommunene kan si opp garantidokumentet om leietakeren får økonomiske problemer. Dette gjelder i tre måneder etter at leieforholdet er opphørt.

I tillegg skal den dekke flere forhold enn utestående leieutgifter, som for eksemel hærvær på inventar.

Den nye garantiordningen er imidlertid frivillig, kommunene bestemmer selv om de vil ta den i bruk.

- Spør kommunene
- Vi har vært kritiske til at de svakeste leietakerne har hatt de dårligste garantiene. Flyktningene som skal komme må integreres også på det private boligmarkedet. Da må de ha bedre garantiordninger enn de de konkurrere med, sier Peter Batta, generalsekretær i Huseiernes landsforbund, som mener Kommunaldepartementet nå har tatt konsekvensen av dette.

- Den nye standardgarantien er mer sikker og trygg enn praksisen som nå har vært. Vi forutsetter at kommunene tar i bruk dette. Men de som vil leie ut, må ikke tro at dette gjelder i alle kommuner. De må spørre om dette er den garantien som kommunaldepartementet har gått ut med, presiserer Batta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!