Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret vil at folk følger med:

Ber folk melde ifra om de ser fremmede ubåter

Tror på fisker som så fremmed ubåt i helga. 

RUSSER NÆR GRENSA: Denne russiske atomubåten av typen Delta IV ble observert og fotografert av et norsk Orion-overvåkingsfly i Barentshavet utenfor Norskekysten for to uker siden. Foto: Forsvaret
RUSSER NÆR GRENSA: Denne russiske atomubåten av typen Delta IV ble observert og fotografert av et norsk Orion-overvåkingsfly i Barentshavet utenfor Norskekysten for to uker siden. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvaret oppfordrer folk som ser ubåter eller annen mistenkelig aktivitet langs Norskekysten om å melde ifra.

- Vi ønsker at folk skal rapportere slike observasjoner. Forsvaret er ikke til stede langs hele kysten, sier kaptein Brynjar Stordal som er pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Fisker så ubåt

Lørdag ettermiddag meldte kapteinen om bord i fiskeskøyta «Lillebror» om at han nesten hadde kollidert med det han oppfattet som en fremmed ubåt. Hendelsen skjedde ved øygruppen Givær i Vestfjorden, rundt tre mil vest av Bodø by, skriver nettstedet aldrimer.no.

SE, EN UBÅT: Svenskene dro fram smarttelefonene da de skimtet det som så ut som en ubåt i vannoverflaten ved Stocksund i Sverige, april i fjor. Det mange trodde var et farlig fartøy viste seg å være båten til et eventbyrå. Video: Expressen. Vis mer Vis mer

Forsvaret oppfatter observasjonen som troverdig. Stordal sier til Dagbladet at observasjonen dreier seg om mer enn bare et periskop. Beskrivelsen av hendelsen var av en slik art at de valgte å sende ut et Orion overvåkingsfly for å lete i området.

Ikke på beredskap

Det tok fire timer å få flyet på vingene. Dette fordi de Andøya-baserte overvåkingsflyene ikke står på beredskap.

- Vi føler at vi har tilstrekkelig situasjonskontroll gjennom sensorer, kystvakten og andre metoder vi ikke uttaler oss om, til at vi ikke trenger å prioritere beredskap på flyene. Men når vi likevel får observasjoner fra en troverdig kilde som denne fiskeren, ønsker vi likevel å sende ut fly. Hadde vi hatt fartøyer i nærheten, ville vi også ha sendt dem, forteller Stordal.

Mannskapet på Orion-flyet gjorde ingen funn, men Forsvaret gjennomgår fremdeles det innhentede materialet for se om det finnes spor som kan tilsi at det har vært fremmede ubåter i området. Det vil i såfall ha vært en alvorlig krenkelse av norsk suverenitet.

- Hvis det var en fremmed ubåt i Vestfjorden, så er det en alvorlig krenkelse. Det skjer svært sjeldent, og det er svært uønsket. Men slik situasjonen er nå, kan vi ikke bekrefte at det har skjedd, sier Stordal til Dagbladet.

Ingen konkret mistanke

Nettstedet aldrimer.no hevder FOH har en teori om at det kan være den atomdrevne spesialubåten «Podmoskovye» som ble observert. Det er en ombygget sovjetisk Delta IV-klasse som i dag fungerer som moderskip for miniubåter.

At forsvaret har noen slik teori avvises bestemt av Forsvaret selv.

- Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen aldrimer.no kommer med, sier han.

For to dager siden skrev den norske nettavisen The independent Barents observer om denne spesielle ubåten. Der fremkommer det at den forlot sin hjemmehavn i Severodvinsk på lørdag.

Hvis tidspunktet stemmer, kan den ikke ha blitt observert i Vestfjorden samme ettermiddag.

For omlag to uker siden fotograferte et norsk Orion-fly en annen russisk Delta IV-ubåt utenfor norsk farvann i Barentshavet. Denne deltok i en øvelse sammen med hangarskipet «Admiral Kuznetsov» og slagkrysseren «Peter den Store» som for øyeblikket er på vei til Middelhavet sammen med andre skip fra den russiske nordflåten.

Heller ikke denne ubåten settes i sammenheng med observasjonen i Vestfjorden lørdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!